Czy wysoki poziom żelaza wyklucza celiakie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Nie za bardzo rozumiem Twój komentarz :)
Skąd to - :036:
Obrazek
Blue_Jeans
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Blue_Jeans »

A jest tu może ktoś z kujawsko-pomorskiego i mógłby polecić jakiegoś sprawdzonego gastrologa...?Nie musiałbym szukać po omacku.
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Malia »

Małgorzata pisze:Nie za bardzo rozumiem Twój komentarz :)
Skąd to - :036:
Może faktycznie lepsze byłoby inny emot. Ten mi się skojarzył z ironicznym powątpiewaniem. ;) Prawdę mówiąc pierwszy raz widzę tego typu emoty: :> :zly2: :036: , więc trochę jestem zdezorientowana. :P

//Moderatorka: proszę się starać trzymać tematu wątku <:>>.
Ostatnio zmieniony pt 12 lut, 2010 13:06 przez Malia, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Blue_Jeans pisze:Sheep, dużo już zacząłem czytać na ten temat, szczególnie wątki na forum...i wiem już,że kolonoskopia nie jest w stanie wykazać celiaki,bo chodzi tu o jelito cienkie, a nie grube.
No właśnie w tym wątku, który powyżej podesłałam, talam pisze, że u niej pobrano wycinek z końcówki jelita cienkiego właśnie przy okazji kolonoskopii. Czyli może czasem się da tam sięgnąć, aczkolwiek dla mnie to też jest zupełna nowość...
Blue_Jeans pisze:Troche mnie przestraszyłaś, ja mam bardzo silny odruch wymiotny, także nie wiem czy to badanie w ogóle doszłoby do skutku:( Ostatnio mialem wielki problem z rentgenem zeba ósemki,bo nie moglem utrzymać kliszy bez odruchu...bardzo wiele czasu mineło nim się to udało,technik już nawet zwątpił-dobrze,ze mial cierpliwość:) Pisząc o znieczuleniu masz na myśli narkoze, czy znieczulenie gardła? Slyszalem o narkozie w kolonoskopii ale nie słyszałem,że w gastroskopii tez można stosować. Piszesz o wspólpracy z lekarzem,co masz na mysli? Przecież przy ewentualnej narkozie w ogóle bym nie współpracował.
Mam na myśli narkozę. Znieczulenie gardła psikaczem jest po to, żeby nie czuć endoskopu i zawsze się je dostaje, jeśli badanie jest na żywca. Mówiąc współpraca z lekarzem miałam na myśli umożliwienie mu sprawnego wykonania badania i pobrania wszystkich wycinków :D Jak pacjent jest mocno zdenerwowany badaniem, to ciężko mu czasem spokojnie wytrwać i poddać się działaniom, jest bardzo napięty. Jak masz narkozę, to idziesz w kimę, oni robią, co trzeba i już. Współpraca nie jest potrzebna, bo jesteś wiotki i nie ma problemów z przesuwaniem endoskopu w potrzebne miejsca. Żadnych podrażnień gardła później. Chyba polecałabym takie rozwiązanie przy jednoczesnym wykonywaniu obu badań. Kolonoskopia też nie jest przyjemna, choć z doświadczenia to nie wiem, bo nie miałam.
Blue_Jeans pisze:Piszesz o nowym badaniu przeciwdział antygliadynowych GAF, sprawdziłem w kujawsko-pomorskim i jest w Toruniu w Szpitalu Dzieciecym gdzie od dłuzszego czasu wybieram sie na badania. Ale to chyba musi być jakieś bardzo nowe badanie? Sam znalazlem to miejsce dzwoniąc do Szpitala we Wlocławku i pytajac gdzie najblizesz wykonują badania w kierunku celiakii. To laboratorium w Toruniu udzieliło mi telefonicznej informacji, że wykonują badania w kierunku celiakii,metoda EMA i tylko w jednej klasie. Albo czegoś nie zrozumialem,albo wtedy jeszcze nie robili tych badan(to było 3 tygodnie temu)
Hmm, badanie GAF jest nowe, na stronie Stowarzyszenia informacja jest dopiero od 17 stycznia, więc może nie wiedzieli jeszcze, jak dzwoniłeś. Może trzeba się upewnić jeszcze raz.
Obrazek
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: grubymiś »

Napisałam wczoraj post do Blue_Jeans, post wiązał się z tematem. Czy ktoś mógłby mnie poinformować dlaczego mój post zniknął ????

Moderatorka: Ale masz na myśli jakiś post późniejszy niż ten o 9:08 wczoraj? Bo tamten jest, a prawdę mówiąc innego wczoraj nie zauważyłam. Na pewno nikt nic nie wyciął bez powodu, zresztą gdyby coś było wycięte, to dostałabyś o tym powiadomienie. Wydaje mi się, że jedynym możliwym rozwiązaniem mógł być jakiś błąd techniczny forum.
Ostatnio zmieniony sob 13 lut, 2010 09:20 przez grubymiś, łącznie zmieniany 2 razy.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: dorota krypa »

I nie tylko mnie giną posty okazuje się i trzeba tą sprawę w końcu załatwić, ten błąd techniczny forum. Powodzenia ;)
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Pisałam wczoraj po południu, gdzieś ok. godz. 13. Post był, a potem zginął <mmm>
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: dorota krypa »

W takim razie prosimy administratora do działania, aby takie cuda się nie zdarzyły się nigdy więcej. ;)
Blue_Jeans
Nowicjusz
Nowicjusz

grubymiś, co mi napisałaś? Bo ja niestety nie miałem okazji się z nim zapoznać :029:
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Jak zorientowałam się, że post zniknął, to napisałam do Blue_Jeans na priva i wysłałam wiadomość.
Blue_Jeans, czy dostałeś moją prywatną wiadomość, którą do Ciebie wysłałam przez Forum?

Pisałam do Ciebie, że czytałam na Forum, że celiakia i niestosowanie diety przez długi czas daje objawy m. in. neurologiczne. Ja mam problemy z nerwem trójdzielnym tak samo jak Ty. Chciałam Cię zapytać jak u Ciebie objawiają się te nerwobóle. Czy masz tak jak ja lekko opuchniętą stronę twarzy? U mnie cały ten problem zaczął się właśnie od lekkiego opuchnięcia policzka i od bólu zębów, ( dodam, że zęby mam zdrowe, a i tak bolą).
Może napiszę do Ciebie prywatną wiadomość, bo teraz chyba odbiegam trochę od tematu. Co Ty na to Blue_Jeans?
Ostatnio zmieniony sob 13 lut, 2010 11:10 przez grubymiś, łącznie zmieniany 2 razy.
Blue_Jeans
Nowicjusz
Nowicjusz

grubymiś,
dostałem tamtą prywatną wiadomość, dopiero teraz zauwazyłem...już odpisuje.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Sorry jeszcze za off-topic, dotyczący znikających postów, ale jeszcze jedna możliwość mi przyszła do głowy, chyba najbardziej prawdopodobna. Może być tak, że jak piszecie post, to piszecie go na tyle długo, że sesja wygasa (przeglądarka nie ma już zapisanego w pamięci), zanim zdążycie go wysłać. Wtedy jak się kilka "wyślij", to pojawia się komunikat, że nastąpiło wylogowanie z forum. Komunikat jest z wyglądu podobny do tego, który się pojawia po normalnym wysłaniu, więc jeśli się tylko rzuci okiem, to można nie zauważyć różnicy. Zwróćcie proszę na to uwagę pisząc.
Ostatnio zmieniony ndz 14 lut, 2010 21:50 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

OK :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Przed automatycznym wylogowaniem chroni zaznaczenie przy logowaniu na głównej stronie forum tego checkboxa:
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Karolcia6 »

Hej, nie wiem czy mam pisać w tym wątku, ale najbardziej mi pasuje.
Jestem już prawie 4 lata na diecie bg a moje żelazo nadal ponad normę. W grudniu idę do lekarza i mam nadzieję, że powie mi coś więcej, ale może ktoś z Was jest w podobnej sytuacji i może mi coś powiedzieć, bo nie wiem, czy mam się bać czy nie.
Obrazek
ODPOWIEDZ