Skąd to -

Moderator: Moderatorzy
Może faktycznie lepsze byłoby inny emot. Ten mi się skojarzył z ironicznym powątpiewaniem.Małgorzata pisze:Nie za bardzo rozumiem Twój komentarz![]()
Skąd to -
No właśnie w tym wątku, który powyżej podesłałam, talam pisze, że u niej pobrano wycinek z końcówki jelita cienkiego właśnie przy okazji kolonoskopii. Czyli może czasem się da tam sięgnąć, aczkolwiek dla mnie to też jest zupełna nowość...Blue_Jeans pisze:Sheep, dużo już zacząłem czytać na ten temat, szczególnie wątki na forum...i wiem już,że kolonoskopia nie jest w stanie wykazać celiaki,bo chodzi tu o jelito cienkie, a nie grube.
Mam na myśli narkozę. Znieczulenie gardła psikaczem jest po to, żeby nie czuć endoskopu i zawsze się je dostaje, jeśli badanie jest na żywca. Mówiąc współpraca z lekarzem miałam na myśli umożliwienie mu sprawnego wykonania badania i pobrania wszystkich wycinkówBlue_Jeans pisze:Troche mnie przestraszyłaś, ja mam bardzo silny odruch wymiotny, także nie wiem czy to badanie w ogóle doszłoby do skutku:( Ostatnio mialem wielki problem z rentgenem zeba ósemki,bo nie moglem utrzymać kliszy bez odruchu...bardzo wiele czasu mineło nim się to udało,technik już nawet zwątpił-dobrze,ze mial cierpliwość:) Pisząc o znieczuleniu masz na myśli narkoze, czy znieczulenie gardła? Slyszalem o narkozie w kolonoskopii ale nie słyszałem,że w gastroskopii tez można stosować. Piszesz o wspólpracy z lekarzem,co masz na mysli? Przecież przy ewentualnej narkozie w ogóle bym nie współpracował.
Hmm, badanie GAF jest nowe, na stronie Stowarzyszenia informacja jest dopiero od 17 stycznia, więc może nie wiedzieli jeszcze, jak dzwoniłeś. Może trzeba się upewnić jeszcze raz.Blue_Jeans pisze:Piszesz o nowym badaniu przeciwdział antygliadynowych GAF, sprawdziłem w kujawsko-pomorskim i jest w Toruniu w Szpitalu Dzieciecym gdzie od dłuzszego czasu wybieram sie na badania. Ale to chyba musi być jakieś bardzo nowe badanie? Sam znalazlem to miejsce dzwoniąc do Szpitala we Wlocławku i pytajac gdzie najblizesz wykonują badania w kierunku celiakii. To laboratorium w Toruniu udzieliło mi telefonicznej informacji, że wykonują badania w kierunku celiakii,metoda EMA i tylko w jednej klasie. Albo czegoś nie zrozumialem,albo wtedy jeszcze nie robili tych badan(to było 3 tygodnie temu)