anikam pisze:Adrian czytasz mi w myślach

Moderator: Moderatorzy
ale to są jakieś chore ceny - może i właścicielka chora (na głowę)...Gagata pisze:mąki 0,5 kg tylko 14,99zł uniwersalna bg) np. makaron spagetti bg 24,00zł, amarantus ekspandowany 14,00zl itp
??? Pierwsze słyszę.Gagata pisze:Zawsze w naszym kraju najlepiej zarabiało się na chorych,
Jacy my i jaka elita?Gagata pisze:Właścicielka poinformowała mnie że takie są ceny na rynku, ale jak się okazało to jest sklep dla elity, a nie takich biedaków jak my Sorry.
Gagata pisze:Sorry ale źle mnie zrozumiałaś:
1. Jeśli chodzi o przynależność do elity ze względu na kasę to ja akurat tak nie sądzę, ale pani ze sklepu dała mi do zrozumienia że to raczej nie sklep dla osób mniej zamożnych
Gagata pisze:Zwróć uwagę że niestety wiele osób chorych na celiakię musi wybierać co kupić, a ja z nikogo nie robię biedaka. Sama studiuję zaocznie i pracuję, ale wiem ile co kosztuje, sama piekę sobie chleb żeby był smaczny i choć trochę tańszy od sklepowego, przetwory również sama robię, nie należę do ludzi bogatych ale dajemy sobie radę i nie wstydzę się tego!
Gagata pisze:Magdalena nie zwróciłaś uwagi że najlepiej zarabia się na chorych?
Gagatka nazywała osoby zamożne elitą, Ty z kolei robisz z lepiej zarabiających idiotów i osoby totalnie pozbawione empatii.anikam pisze: tacy zamożni a przynajmniej za takich się uważający nie widzą różnicy w cenie mąki np 3,00 kg zwykłej a 15 kg bezglutenowej, czy w cenie wędliny, chleba itd. i te osoby za wszelką ceną będą uwarzały, że jest dobrze- bo Ich stać, a to że dla innych to jest majątek - a co ich to obchodzi, najłatwiej twierdzić że ci mniej sytuowani wymyślają,
anikam pisze:owszem celiakia nie przeszkadza w studiowaniu - no chyba że cały budrzet przeznaczony na życie na studiach w tym mieszkanie pochłania ta cudowna chorba bo np: majac miesiecznie do dyspozycji 600 zł z czego 310 idzie na akademik to jak zamknąć budrzet?
anikam pisze: a teraz dalsza sytuacja kończysz studia - jestć świerzym absolwentem, co robisz? jak masz fuksa to idziesz na staż z pupu za całe 830 zł, bedac na starzu NIE MOŻNA dorobić,
mylisz się dużo ludzi nie mieszka w ośrodkach akademickich, nie urodziło się tam, nie ma cioci ani wujka u których może za free mieszkaćMagdalaena pisze:Zwłaszcza, że osoby, które miały pecha urodzić się w rodzinie z dochodami poniżej minimum socjalnego, z dala od ośrodka akademickiego itp. to chyba jednak niewielki procent społeczeństwa.
Magdalaena pisze:No, ale jak się sprawdzisz, jesteś pracowita i dobra w swoim fachu, to po pewnym czasie znajdujesz jednak fajną pracę i dostajesz dobrą pensję. I wtedy jak chcesz, to możesz kupować co miesiąc nowe fikuśne buty. Albo przepłacać za bezglutenowy chleb w Organicu.
myślisz że robię ludzi lepiej zrabiających idiotami bo nie sa w stanie zrozumieć że ktoś zarabia mniej i dlatego że próbują nam wmówić że coś co jest dla nich tanie jest tanie dla wszystkich że liczą ludzi swoją miarą. w takim kontekście chyba masz racje,Magdalaena pisze:kolei robisz z lepiej zarabiających idiotów i osoby totalnie pozbawione empatii.