kłopoty z pieczeniem chleba
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
kłopoty z pieczeniem chleba
Proszę o pomoc w pieczeniu chleba.Mam automat do chleba,postępuję zgodnie z instrukcja odnośnie wagi składników do chleba.niestety chleb za bardzo rośnie i wylewa się z pojemnika co daje niemiły zapach spalonego chleba.Próbowałam zmniejszyc trochę proporcje ale też chleb wykipiał.Widzę że zakup aparatu to kompletny niewypał a może się mylę...
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
Dziś upiekłam własnie ze składników zaproponowanych przez Justynę i chleb bardzo urósł.Na szczeście łopatką drewnianą w odpowiednim czasie/chciał uciekac/ przejechałam w środku formy i automatycznie ciasto opadło i chlebek prawie się udał.Czy dodając słonecznik,pestki dyni itp.np. w wadze 10 dkg zmniejszacie o tą wagę ilośc mąki. a dodajecie wiecej wody.?
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Mój syn jest na diecie pół roku.Od samego początku piekę dla niego chleb korzystając z przepisów i różnych rad zamieszczonych na tym forum.Nie twierdze że chlebek zawsze mi się udawał zwłaszcza na początku ale nigdy nie miałam dużych problemów.Jednak gdy zaszła taka konieczność żeby spróbować wyeliminować z diety syna również pszenicę przeszłam na mąkę schar.No i się zaczęło a to clebek nie chce wyrosnąć,a to wyrośnie ale podczas pieczenia się zapadnie i jest piękny zakalec.Pomyślałam sobie że może coś z tą mąką jest nie tak.Czy ktoś ma podobne doświadczenia i odczucia.
-
- Nowicjusz
- Posty: 19
- Rejestracja: czw 29 lis, 2012 20:27
- Lokalizacja: tarnów
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Z mąki z mielonego brązowego ryżu, mielonej niepalonej kaszy gryczanej, mielonej kaszy jaglanej, z ciecierzycy i orzechów albo migdałów. Taki mix z mąk różnej grubości plus zioła, albo pestki słonecznika, czy tylko sól. No i zakwas np. ryżowy, albo gryczany. Albo drożdże.
Jeśli możesz, to świetne są chleby czysto żytnie, albo z dodatkiem owsa, ale to tylko dla osób, którym wolno...
Jeśli możesz, to świetne są chleby czysto żytnie, albo z dodatkiem owsa, ale to tylko dla osób, którym wolno...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Z tego co wiem żyto ma gluten jak nic Co innego owies ale tylko ten bg z proveny i tutaj jest dostępny mix do pieczenia chleba czytam skład i pszenicy tam nie ma ))
Ja piekę często z mąk z bezglutenu i balwitenu i wychodzą mi chlebki
Ja piekę często z mąk z bezglutenu i balwitenu i wychodzą mi chlebki
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.