2 szklanki bezglutenowej mąki schar
1 szklanka mąki z amarantusa
4 łyżki oleju
4 czubate łyżki zmielonego lnu (użyłam kupionego, odtłuszczonego)
2 szklanki wody
30gram drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Resztę składników DOKŁADNIE wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, wyrobić na gładką masę. Uwaga ciasto się klei! Jeśli zrobią się grudki można zmiksować blenderem. Przykryć miseczkę ręcznikiem, odłożyć na 40min w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec najpierw 40min w temp 220st a potem 30min w temp 160-180st.
Daje się kroić nawet na ciepło, z wierzchu jest chrupiący a w środku miękki.
Gdyby chleb był blady to trzeba go nieco podpiec, z wierzchu musi być zarumieniony.
chleb z amarantusem
Moderator: Moderatorzy
chleb z amarantusem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: chleb z amarantusem
wyglada rewelacyjnie, ja próbuje upiec Córci chleb juz trzeci i niestety porażka, z mąki gryczanej nie wyrósł, poza tym ja tam czuje tylko kasze gryczaną, dwa inne tez były okropne. Twój mi sie podoba, zaryzykuje. Te produkty są drogie a u mnie ląduja w koszu. Najwidoczniej u mnie będzie do 4 razy sztuka
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: wt 01 kwie, 2014 09:45
Re: chleb z amarantusem
Ile się go piecze?
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: chleb z amarantusem
"Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec najpierw 40min w temp 220st a potem 30min w temp 160-180st." Tak jest w przepisie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.