Przy okazji możesz kupić wit. B12 w kroplach albo pod język i tanią, a dobrą D3 w kroplach albo żelkach.
Nie wiem jak to się dzieje, ale "tam" (na końcu świata!) jest taniej, niż u nas

Moderator: Moderatorzy
a i zarobki wyższe mająNie wiem jak to się dzieje, ale "tam" (na końcu świata!) jest taniej, niż u nas
Wracając do tego postu, to ja się spotkałem, L-glutamin jest po prostu aminokwasem, który także wchodzi w budowę jelit. Przyjmowanie L-glutaminy przyczynia się do regeneracji jelit, zmniejszania stanu zapalnego lub jego całkowitej likwidacji, pomaga uszczelniać jelita w przypadku jeśli ktoś ma nieszczelne - syndrom przepuszczalnego jelita - leaky gut, pomaga w leczeniu choroby Crohna. Wpływa także na działania mózgu. Naturalnie znajduje się w mleku, drobiu, wieprzowinie, wołowinie, jogurtach, serze ricotta, serku wiejskim, szpinaku, pietruszce, kapuście.uniaczek pisze:Kochani a co myślicie o tym:http://www.celiact.com/blog/2012/07/17/ ... -glutamine. Brzmi to ciekawie i obiecująco, jednak to zdrowie mojego dziecka boję się eksperymentować, szczególnie że na razie tylko na anglojęz. stronach wyczytałam
Może ktoś spotkał się już z tematem L-glutaminy?
MadameEmma pisze:Sok z Aloesu.
tak, ale zawężanie jej jako lek na autyzm jest błędem. Sama dieta jak wspomniałem nie leczy konkretnej choroby - bo to skutek uboczny, a ma uzdrowić jelito i jego flore bakteryjną. Tak samo suplementy jakimi można się tam wspomagać - nie trzeba - są wyśmiewane, że to środek na schizofrenię, czy inną chorobę.Leeloo pisze: GAPS jest coraz popularniejsza, bo skuteczna, wśród rodziców dzieci autystycznych.
myślę, że lobby farmaceutyczne zadba o reputację tej diety i wszystkiego co oddalałoby ludzi od aptek/specjalistów - jak np czarne chmury wokół "ogłupiającej" niby dietę Dukana na której ludzie chudną.Leeloo pisze:michal_mg, jeszcze będzie głośno o tej diecie
owszem!! ale to i tak dobrze, że w ogóle mówi się o niej na jakimkolwiek polu.. i to w superlatywachmichal_mg pisze: tak, ale zawężanie jej jako lek na autyzm jest błędem.
zgadzam się, że zadba..jednak mam nadzieje, że coraz bardziej świadome, wykształcone, ostrożne ..i chore społeczeństwo zauważy różnicę między dietą, a "dietą".michal_mg pisze: myślę, że lobby farmaceutyczne zadba o reputację tej diety i wszystkiego co oddalałoby ludzi od aptek/specjalistów - jak np czarne chmury wokół "ogłupiającej" niby dietę Dukana na której ludzie chudną.