Badania dla potomnych celiaków

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

marta2+2
Nowicjusz
Nowicjusz

Badania dla potomnych celiaków

Post autor: marta2+2 »

Mam celiakię stwierdzoną w 9mż. Jestem na diecie bezglutenowej. Jestem matką( syn 36m, córa 16m); Mam dwójkę dzieci i sporo problemów z nimi związanych. Słyszałam, że dzieci rodziców celiakowców mają badania z miejsca i to nieodpłatnie z racji dziedziczenia genetycznego. Ile w tym prawdy? Gdzie sięgnąć? Będę zobowiązana.:)
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: barbieri »

każda ubezpieczona osoba (na pewno dzieci) ma dostęp do bezpłatnych badań w ramach nfz. droga wygląda następująco: lekarz rodzinny->skierowanie do gastrologa->gastrolog->skierowanie na badania diagnostyczne pod kątem celiakii.
być może wygląda to groźnie, jednak punktem wyjścia jest dobry lekarz POZ. ja wybrałam takiego, gdzie skierowania do specjalistów nie są problemem, tak samo jak skierowania na badania.
do gastrologa też nie jest konieczne wielomiesięczne oczekiwanie, w wielu poliklinikach przyjmują lekarze dyżurni, do których nie ma zapisów, wystarczy przyjść w dniu pracy danego lekarza i się zarejestrować, co prawda trzeba na wszelki wypadek zarezerwować kilka godzin na oczekiwanie w poczekalni, ale to chyba nie jest aż tak ogromny wysiłek.
tą drogą da się załatwić diagnostykę w tydzień.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
marta2+2
Nowicjusz
Nowicjusz

:)

Pewnie, że nie.
Tylko nasz pediatra no ma trochę inne zdanie. Jest kłopot ze skierowaniem i z jakimi koleirk badaniami. Gdyby była potrzeba- sama by dała. A no to, że syn ma 3l., wzrost 90c, 12,500wagi (od 1 ur. przytył półtora! kg), regularny brak apetytu i bez przyczynowe obstrukcje to żadne wskazanie. U gastrologa raz byliśmy z młodą- zarzucała jej się treść pokarmowa nazad do jamy ustnej (GERD) i pytałam o celiakię u niej (wtedy czysto teoretycznie) i powiedział, że przed jakim bądź postępowaniem należy prowokować ją glutenem przez okres 3miesięcy a w tym czasie wspomagać bioprazolem, co teraz jest dla mnie nie do wyobrażenia, ponieważ od pewnego czasu dzieje się to co się dzieje i starą metodą miała wykluczony gluten do 1rż- w celu zapobiegania, ale wyszło jak wyszło...
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

lekarz to dość oblegany zawód, przepisanie się z przychodni do przychodni to żaden problem. chyba, że jesteś z maleńkiej miejscowości, ale na szczęście środki transportu są każdemu dostępne.
rada: zmień lekarza, począwszy od POZ. można wspomóc się internetowymi opiniami. z jakiego jesteś miasta?
oczywiście możesz wykonać całą diagnostykę prywatnie, tylko po co w takim razie płacimy składki?
mój gastrolog zleca badania pod kątem celiakii każdemu, kto boryka się z niezdiagnozowanymi objawami ("na wszelki wypadek"). ja nie musiałam się o nic prosić, nawet by mi do głowy nie przyszło, że mogę mieć celiakię, skierowanie na przeciwciała dostałam jako na pierwsze badanie. dzięki temu wykrywa celiakię nawet u 60latków i starszych. dzięki temu wiem, że się DA, tylko trzeba znaleźć odpowiedniego lekarza.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
marta2+2
Nowicjusz
Nowicjusz

Chocianów. Zgadłaś- małe miasteczko. W przychodni nasza pediatra leczyła jeszcze kiedy mnie na świecie nie było! I jest jak jest. Nie wiem czy mogę dzieciaki przepisać do przychodni w mieście okok- Lubin. To inna gmina, inny powiat. Nie ma z tym problemu. Napisałam, bo postanowiłam się za to wziąć i to tak na serio.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

można się zapisywać do lekarza POZ gdzie ci się tylko podoba, niezależnie od miejsca zameldowania. ja w swoim miejscu zameldowania nie mieszkam już 3 lata, leczę się w miejscu zamieszkania i nigdy nie było problemów.
tylko wiadomo, nie ma co przesadzać ze zbyt odległymi miejscowościami, bo jak sama nazwa wskazuje "lekarz pierwszego kontaktu", musi być w zasięgu naszych możliwości dojazdu, nawet w razie ciężkiej choroby.
Ostatnio zmieniony ndz 17 lut, 2013 14:41 przez barbieri, łącznie zmieniany 1 raz.
marta2+2
Nowicjusz
Nowicjusz

To w takim razie, teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko znaleźć pediatrę w Lubinie lub Polkowicach, który nie olewa problemów żołądkowych/ jelitowych ;)
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: BeataS »

U mnie chorobę stwierdzono niedawno. Powiedziano mi, że to nie jest genetyczne w moi przypadku tylko autoimmunologiczne, i że dzieci nie mają na 100%. Potrzebuję znać Wasze zdanie - mam dwóch synów starszy 12 lat bez objawów, młodszy 10 miesięcy bez objawów od 6 m-ca spożywa gluten. Zrobić badania samemu?
Beata
Nowicjusz

nie wiem sama... Tak bez objawów? Choć lepiej teraz zawczasu jak potem z kłopotami... Ja na Twoim miejscu, jeśli pieniądze na to pozwolą zrobiła bym. Dla ich dobra. Mój brat na 26 lat. W tygodniu usłyszał diagnozę. Nigdy mu nic za mocno nie przeszkadzało a teraz co raz to akcje...
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

beatas- pójdź do innego gastrologa, powiedz, że masz celiakię i chcesz sprawdzić czy dzieci nie mają, to jak dobrze pójdzie powinien dać skierowanie.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

A jak to jest ze skierowaniem od prywatnego gastrologa na badanie w kierunku celiakii, ale "z ubezpieczalni"? Jakie są uwarunkowania? Każdy prywatny może wypisać takie skierowanie (żeby badania były dla nas free)?
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
marta2+2
Nowicjusz
Nowicjusz

Właśnie, ciekawa też jestem tego, bo o ile bardziej skróciłaby się wtedy droga/ czas oczekiwania na same badanie..
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

raczej na wizycie prywatnej lekarze zlecają badania również nie na nfz. istnieje możliwość przepisania skierowania u lekarza POZ kiedy typ badania może być zlecony przez lekarza rodzinnego. niestety badania w kierunku stwierdzenia celiakii są poza zasięgiem lekarza rodzinnego.
marta2+2
Nowicjusz
Nowicjusz

Ok, więc znalazłam pediatrę. Świeża krew. Kobieta ok., zobaczymy jakie jej podejście i będę informować na bieżąco!
Lenka_a1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Lenka_a1 »

Na stronie Bezglutenu jest do kupienia test na obecność celiakii - BIOCARD CELIAK czy coś takiego , koszt 42 zł, czy ktoś to już kupował i robił? czy jest coś warty?
ODPOWIEDZ