skaczące tsh, brak przyrostu masy ciała u 10latka

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: mamadwójki »

Manga pisze:a moze to łupież gilberta??
niby wygląda podbnie, tylko się nie łuszczy - pojawia się i znika, zostają na stałe kropki, które rozrastają się do rumienia, raczej nie swędzi.....

w czwartek idziemy do dermatologa i alergologa to mam nadzieję (tli się we mnie iskierka nadziei) że dostaniemy kompleksową diagnostykę
Asia
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

najaktualniejsze zdjęcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Asia
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Hmmm, mam w domu książkę z kosmetologii i tam jest jeden rozdział na temat chorób skóry, są fotki. Trochę to przypomina tego Gilberta, z tym, że na tym zdjęciu w książce są te plamy większe, nie takie plamki, tylko plamiska. Myślę jednak, że jak na jakąś grzybicę to ma to zbyt dynamiczny rozwój. A czy synek w okresie tej wysypki poci się tak śmierdząco także?
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Manga »

to mi wygląda na ten łupież
grzybice raczej bym wykluczyła
a napisałam o tym bo sama przechodziłam to dziadostwo ;)
i wcale mi się nic nie łuszczyło
były plamy różnej wielkości ,kropki i rozlane plamy (na udach,brzuchu,plecach,dekoldzie i ramionach)
pojawiały się więcej po wysiłku (strasznie nie lubiły potu ),jak były "mokre" to strasznie skóra swędziała (kąpiel była tragedią)
miałam na to maść "robioną" przepisaną przez dermatologa
dodatkowo smarowałam się swoją "robioną "maścią : linomag,wazelina i coś jeszcze w składzie - ona natłuszczała skóre i tak nie swędziało
długo leczy się to - ja walczyłam prawie 6 mcy
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

oj kurcze :( zobaczymy co jutro powiedzą lekarze
Asia
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: justynapawlowska155 »

A brana była pod uwage choroba Crohna i były robione w tym kierunku badania
Ostatnio zmieniony śr 13 lut, 2013 12:56 przez justynapawlowska155, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

we wrześniu miał robioną gastroskopię - było wszystko ok, zresztą przepisałam słowo w słowo to, co było napisane przy gastrospokii
Asia
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: justynapawlowska155 »

Crohna diagnozuje się nie na podstawie gastroskopi tyko kolonoskopia lub ,MR z kontrastem , jest to choroba bardzo trudna do wykrycia bo przez wiele lat może mieć nitypowe objawy .U wielu chorych pierwszym objawem jest właśnie rumień dziwne poty
u dzieci słaby wzrost czasami bóle stawów i problemy brzuszne tj wzdęcie bóle itp spytaj lekarza o badania w tym kierunku wiele objawów
Ostatnio zmieniony czw 14 lut, 2013 09:05 przez justynapawlowska155, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

ok, dziękuję za podpowiedź
Asia
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

jestem po wizytach:
dermatolog dała skierowanie na testy płatkowe. Jej zdaniem to nie pokrzywka alergiczna ale reakcja na bakterię, pasożyty (wypisała informację rodzinnej żeby zbadała) lub coś immunolgoicznego - padła nazwa rumień obroączkowy, krążkowy.....

Alergolog - też uważa że to raczej nie alergia, też padła nazwa rumienia obrączkowego, zbadała igE i testy z krwii zrobiła - wyniki za 2 tyg. No i Kuba ma zmienione leki przeciwalergiczne.
Jutro dzwonię do reumatologa no i umawiam syna na testy płatkowe
Asia
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Jeśli ma zmienione leki przeciwalergiczne, to wynika, że je brał w czasie testów teraz z krwi, więc one będą zafałszowane. Trzeba zrobić przerwę w braniu leków przeciwalergicznych i sterydów, ok. 14 dni. Inaczej nie ma sensu robić takich badań.Także testów płatkowych.

Wiesz co? Może to mało racjonalny pomysł, ale spróbuj zaparzyć szałwię , ze trzy torebki w 1/3 szklanki wrzątku i przyłóż mu to na którąś większą zmianę. Ja miewałam także różne dziwne objawy skórne, nadal miewam od czasu do czasu, ale to nie jest alergia, bo IgE ogólne niskie i czasem szałwia pomaga.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Tylko przyloz te szlawie jak ostygnie! Sorry, moze to zbyt oczywiste, ale czasem lepiej powiedziec za duzo, niz za malo :)
Obrazek
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

alva_alva pisze:Jeśli ma zmienione leki przeciwalergiczne, to wynika, że je brał w czasie testów teraz z krwi, więc one będą zafałszowane. Trzeba zrobić przerwę w braniu leków przeciwalergicznych i sterydów, ok. 14 dni. Inaczej nie ma sensu robić takich badań.Także testów płatkowych.

Wiesz co? Może to mało racjonalny pomysł, ale spróbuj zaparzyć szałwię , ze trzy torebki w 1/3 szklanki wrzątku i przyłóż mu to na którąś większą zmianę. Ja miewałam także różne dziwne objawy skórne, nadal miewam od czasu do czasu, ale to nie jest alergia, bo IgE ogólne niskie i czasem szałwia pomaga.

ale przy testach z krwii można brać leki przeciwalergiczne.... nie szło mu ostawić tych leków bo zmiany od razu się nasilały....
Asia
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

niedługo będę miała wszystkie wyniki i konsultacje to napiszę zbiorczo co powychodziło i co mówią lekarze....
Ostatnio zmieniony ndz 10 mar, 2013 12:20 przez mamadwójki, łącznie zmieniany 1 raz.
Asia
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: MagdalenaSz »

Widzę, że tez masz misz masz. Oby Wam lekarze pomogli :)
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
ODPOWIEDZ