"Dieta bez pszenicy" dr Williama Davisa
Moderator: Moderatorzy
"Dieta bez pszenicy" w DOBRONOCCE - on-line
Baaardzo ciekawa audycja. Można posłuchać online:wieczorynka pisze:Na książke już czekam i szkoda, że takie fajne audycje o takich godzinach, nie doczekam.
http://www.polskieradio.pl/9/304/Artyku ... o-buleczke
-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
- Lokalizacja: Wrocław
Jestem ciekawa waszych wrażeń po przeczytaniu tej książki.
Wypowiedź elzak3 mnie przystopowała przed kupnem.
Wciąż się zastanawiam czy warto. Może ktoś jeszcze podzieliłby się odczuciami?
Wypowiedź elzak3 mnie przystopowała przed kupnem.
Wciąż się zastanawiam czy warto. Może ktoś jeszcze podzieliłby się odczuciami?
www.bezokruszka.pl – blog dla osób na diecie bezglutenowej
Kupić możesz, poczytac zawsze warto. W celiakii łatwiej przestrzegac diety bez pszenicy. Dla glutków pokazane jest jak wiele zmian chorobowych wywołane jest glutenem, pisze o tym że obecnie pszeniec je się w zasadzie od rana do wieczora, opisuje konkretne przypadki swoich pacjentów.Bez Okruszka pisze:Jestem ciekawa waszych wrażeń po przeczytaniu tej książki.
Wypowiedź elzak3 mnie przystopowała przed kupnem.
Wciąż się zastanawiam czy warto. Może ktoś jeszcze podzieliłby się odczuciami?
Dr poleca wogóle ograniczenie węglowoadnów także celiakom i unikanie produktów bezglutenowych opartych na skrobiach. Dlaczego i mechanizmy opisuje w miarę czytelnie.
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Pisaliśmy na stronie, że to nie jest książka wyłącznie o celiakii.
W dużym skrócie:
To książka o tym co się stało kiedy ludzie oparli swoją dietę na węglowodanach. Jak wiadomo najczęściej spożywanym węglowodanem jest pszenica i to zdaniem autora stało się powodem epidemii cukrzycy, otyłości, wysypu chorób autoimmunologicznych ( w tym głównie celiakii) i wielu innych problemów. Obecna pszenica to najgorszy z pokarmów. Zapewniam, że autor nie jest nawiedzonym oszołomem, tylko lekarzem kardiologiem z wieloletnią praktyką. Dietą bez pszenicy leczy od lat.
Każdy kto przeczyta tę książkę (a napisana jest bardzo przyjaznym językiem) już chyba zawsze będzie się zastanawiał zanim sięgnie po glutenową bułę na śniadanie. Mówię oczywiście o zjadaczach chleba, glutenowcach.
Dla bezglutenowców przesłanie jest takie - zamiast rozpaczać, że masz celiakię ciesz się, bo jesteś szczęściarzem, już uwolniłeś się od pszenicy. Inni tyją, chorują, cierpią nie wiedząc co jest tego przyczyną.
WARTO samemu przeczytać tę książkę i dać do przeczytania rodzinie czy znajomym - tym, którzy np. bagatelizują Waszą dietę albo są otyli i nie mogą schudnąć, albo mają problemy zdrowotne a np. nie wyszła im w badaniach celiakia.
Trudno po przeczytaniu tej książki pozostać obojętnym, naprawdę robi wrażenie.
W dużym skrócie:
To książka o tym co się stało kiedy ludzie oparli swoją dietę na węglowodanach. Jak wiadomo najczęściej spożywanym węglowodanem jest pszenica i to zdaniem autora stało się powodem epidemii cukrzycy, otyłości, wysypu chorób autoimmunologicznych ( w tym głównie celiakii) i wielu innych problemów. Obecna pszenica to najgorszy z pokarmów. Zapewniam, że autor nie jest nawiedzonym oszołomem, tylko lekarzem kardiologiem z wieloletnią praktyką. Dietą bez pszenicy leczy od lat.
Każdy kto przeczyta tę książkę (a napisana jest bardzo przyjaznym językiem) już chyba zawsze będzie się zastanawiał zanim sięgnie po glutenową bułę na śniadanie. Mówię oczywiście o zjadaczach chleba, glutenowcach.
Dla bezglutenowców przesłanie jest takie - zamiast rozpaczać, że masz celiakię ciesz się, bo jesteś szczęściarzem, już uwolniłeś się od pszenicy. Inni tyją, chorują, cierpią nie wiedząc co jest tego przyczyną.
WARTO samemu przeczytać tę książkę i dać do przeczytania rodzinie czy znajomym - tym, którzy np. bagatelizują Waszą dietę albo są otyli i nie mogą schudnąć, albo mają problemy zdrowotne a np. nie wyszła im w badaniach celiakia.
Trudno po przeczytaniu tej książki pozostać obojętnym, naprawdę robi wrażenie.
- LumiBo
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: pn 02 kwie, 2012 21:42
- Lokalizacja: Warszawa / Maków
Gdyby ktoś jeszcze nie zdecydował się na książkę, którą absolutnie warto przeczytać, polecamkrótką rozmowę z autorem książki.
http://tv.greenmedinfo.com/modern-wheat ... ys-doctor/
Pozdrawiam
http://tv.greenmedinfo.com/modern-wheat ... ys-doctor/
Pozdrawiam

-
- Nowicjusz
- Posty: 21
- Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: pn 02 wrz, 2013 09:53
- Lokalizacja: Poznan
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Nie wiem, czy to jest dobre miejsce. W razie czego proszę o przeniesienie mojego posta.
Wczoraj w księgarni Matras w Gdańsku zauważyłam książkę "Kuchnia bez pszenicy" autorstwa p. Williama Davis, która zawiera 150 przepisów oraz mnóstwo komentarzy. Cena na okładce 49,90
Wczoraj w księgarni Matras w Gdańsku zauważyłam książkę "Kuchnia bez pszenicy" autorstwa p. Williama Davis, która zawiera 150 przepisów oraz mnóstwo komentarzy. Cena na okładce 49,90
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.