Zmiany demienilizacyjne

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kulka
Nowicjusz
Nowicjusz

Zmiany demienilizacyjne

Post autor: Kulka »

Witajcie,

czy to prawda, ze w celiakii występują zmiany demielinizacyjne? Czy w celiakii spotyka się PZNW lub porażenie bella (paraliż twarzy)?

Mój narzeczony choruje na boreliozę, zdiagnozowaną jako SM.

dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony czw 21 mar, 2013 22:17 przez Kulka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Jaki związek ma z celiakią borelioza? Wymienionych przez ciebie zmian nie spotyka się w celiakii.
Kulka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kulka »

Właśnie zadałam pytanie czy te objawy występują w celiakii, ponieważ wiem, że występuje demielinizacja, która to może być związana z PZNW. Poza tym, celiakia często występuje u osób z boreliozą.

Dlaczego odpowiadasz mi niezgodnie z prawdą? Po co wprowadzasz w błąd?
Ostatnio zmieniony pt 22 mar, 2013 08:18 przez Kulka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Kulka pisze:Właśnie zadałam pytanie czy te objawy występują w celiakii, ponieważ wiem, że występuje demielinizacja, która to może być związana z PZNW. Poza tym, celiakia często występuje u osób z boreliozą.

Dlaczego odpowiadasz mi niezgodnie z prawdą? Po co wprowadzasz w błąd?

Skoro wiesz, to po zadajesz pytanie? Pomyliły się dwa różne pojęcia: "demielinizacja" – rozpad osłonek mielinowych w ośrodkowym lub obwodowym układzie nerwowym oraz "demineralizacja"- ogólnie rzecz ujmując odwapnienie kości.

PZNW- zapalenie nerwu wzrokowego nie jest objawem celiakii podobnie jak demielinizacja. Celiakia nie ma nic wspólnego z boreliozą. Borelioza to choroba zakaźna, a celiakia genetyczna.
ODPOWIEDZ