Czy to są objawy celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Ciciula
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ciciula »

Bardzo dziękuję wszystkim za te słowa :) oczywiście macie rację. W momencie, jak byłam na diecie bezglutenowej miałam zastępniki kuchni włoskiej :) jadłam nawet pizzę przygotowaną z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej i była bardzo dobra :) Już dzisiaj miałam kolejne konsekwencje jedzenia mąki oraz mleka - wczoraj jadłam płatki pszenne z mlekiem, a dzisiaj kompletna rozsypka psychiczna. Takich ataków paniki i płaczliwości to już dawno nie miałam. Kiedyś tłumaczyłam to hormonami, ale dziwnym trafem, będąc na diecie, nie miałam takich odchyłów... także to nie hormony :) Tak jak mogę wytrzymać ból głowy, dzięki tabletkom oczywiście, senność, tak nie wytrzymam tych stanów psychicznych. I mam postanowienie, żeby dokładnie prześledzić przepisy, które są tutaj. Już znalazłam kilka ciekawych przepisów :)
Ola_la
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

Ciciula pisze:płatki pszenne z mlekiem, a dzisiaj kompletna rozsypka psychiczna. Takich ataków paniki i płaczliwości to już dawno nie miałam. Kiedyś tłumaczyłam to hormonami, ale dziwnym trafem, będąc na diecie, nie miałam takich odchyłów... także to nie hormony
"doły bez powodu" są dla mnie jednym ze wskaźników wpadki glutenowej - że czegoś gdzieś nie udało mi się w diecie upilnować :)
tak więc - bardzo słusznie skojarzyłaś przyczynę ze skutkiem.

do diety trzeba "zebrać się w sobie", bo faktycznie oznacza to sporą reorganizację w kuchni. ale tylko na początku - potem staje się codziennością i oczywistością.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ciciula
Nowicjusz
Nowicjusz

Zgadzam się, a tych dołów to najbardziej chcę uniknąć, bo wiem, że jestem wtedy nieznośna dla otoczenia :) Właśnie wykupiłam sobie pakiet testów na alergeny pokarmowe. Aż jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie. Być może nietolerancja dotyczy także laktozy... cóż, przynajmniej będę się zdrowo odżywiać :)
Ola_la

Ciciula pisze:Być może nietolerancja dotyczy także laktozy
Ja bym przyjrzała się całemu nabiałowi - nie tylko samej laktozie, która moim zdaniem jest "przereklamowana" jako jedyne i wyłączne zło pochodzące z mleka. Może dlatego, że jej nietolerancja daje dość szybkie i w miarę jednoznaczne objawy. Ale kazeina z mleka wydaje się być o wiele gorszym i bardziej podstępnym złoczyńcą.
Więc najpierw warto odstawić wszystko, co pochodzi z mleka i po jakimś czasie pomału wprowadzać nabiał, zaczynając od tego bezlaktozowego.
Choć tak naprawdę, to warto się go całkiem wyrzec. Choć wcale niełatwo - wiem to aż za dobrze...
Poza masłem, najlepiej klarowanym, za wiele dobrego w nabiale nie znajdziemy. Za to złego - całe mnóstwo.
© Jan Tomaszewski
Ciciula
Nowicjusz
Nowicjusz

Zastanawia mnie właśnie, skąd bierze się szkodliwość laktozy, kazeiny itp. Dotychczas koncentrowałam się przede wszystkim na glutenie, jako głównym szkodnikiem :) Słyszałam już o opiniach nt. szkodliwości mleka itp., jednak uważałam, że nie ma to żadnego związku z glutenem. Warto się jednak przyjrzeć temu zagadnieniu.
Ola_la

Ciciula pisze:jednak uważałam, że nie ma to żadnego związku z glutenem.
bo z glutenem związku nie ma. ale nie tylko gluten truje, a organizm już zatruty glutenem jest osłabiony i gorzej radzi sobie z innymi truciznami.
wiadomo - z jedną zarazą łatwiej sobie poradzić niż z dwiema, a zwłaszcza z trzema :)
© Jan Tomaszewski
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: justynapawlowska155 »

A robiłaś może poziom cukru bo to spanie i rozdrożnienie może być spowodowane skokami cukru
Ciciula
Nowicjusz
Nowicjusz

Cukier na szczęście mam w normie i jak do tej pory nie miałam z nim problemu. Chociaż teraz, jak od bodajże 3 dni jestem na ścisłej diecie bezglutenowej, w wielu aspektach zauważyłam poprawę (lepsza koncentracja, więcej energii), ale jeszcze zdarza mi się odczuwać senność i to zawsze w południe (mija po kawie). Być może organizm jeszcze się odtruwa. Liczę, że i to wkrótce ulegnie poprawie.
ODPOWIEDZ