Ok, pizza wyszła, więc mogę podzielić się przepisem
Co potrzebujemy?
250 g mąki bezglutenowej (ja wykorzystałam mix Schara, ale możecie użyć inną)
3 łyżki oleju/oliwy
paczka suchych drożdży
250 ml wody + kapka wody, by móc urobić ciasto
sól
Dodatki do pizzy:
ser żółty
szynka
pieczarki
pomidory
tymianek
Sos do posmarowania ciasta:
przecier pomidorowy
kapka wody
kapka oleju
Jak przygotować ciasto?
W 250 ml letniej wody rozpuszczamy paczkę drożdży. Taką mieszankę dodajemy do mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju, wsypujemy sól i wszystko mieszamy. Potem wyrabiamy ciasto, aż wyjdzie ładna kulka, którą uda nam się ładnie rozwałkować. Polecam Wam założyć jakiś fartuszek i uzbroić się w mnóstwo cierpliwości, gdyż ciasto ciężko się wyrabia. Kiedy już się ładnie wyrobi, wykładamy je na blachę lub formę do pizzy.
Jak przygotować sos?
Pół małego słoiczka przecieru pomidorowego przelewamy do szklaneczki. Dodajemy kapkę wody i kapkę oleju. Wszystko mieszamy. Dodajemy troszkę tymianku (możemy dodać też inne ulubione przyprawy). Wszystko jeszcze raz mieszamy. Przygotowany sos musimy rozsmarować na całym cieście.
Składniki do pizzy:
Posmarowane ciasto okładamy plasterkami sera. Na ser kładziemy szynkę bezglutenową, a na nią dajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Na pieczarki kładziemy plasterki pomidorów. Pomidory obsypujemy tymiankiem (i czym jeszcze chcemy). Wszystkie dodatki posypujemy startym serem.
Piekarnik ogrzewamy do
200 stopni. Kiedy już się nagrzeje wkładamy do niego przygotowaną pizzę.
Pieczemy około
30 minut. Sprawdzamy poprzez nakłuwanie patyczkiem, do suchego patyczka – tradycyjnie.
Szczegóły na blogu!
