Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
nie przepadam za martini, ale nigdy po nim (niej?
) nie mialem problemów.
Ponizej sklad opisany moze nazbyt marketingowo, ale niczego podejrzanego tam nie znalazlem:
Ogrody natury z całego świata dostarczają ponad czterdziestu gatunków roślin - aromatycznych ziół, wonnych kwiatów, świeżych owoców, rzadkich korzeni i urzekających przypraw. To one leżą w sercu MARTINI® i stanowią o jego charakterze.
Zioła - stanowią podstawę inspiracji dla smaku i aromatu MARTINI®. Znajdziemy wśród nich dyptam, od dawna ceniony za swoje lecznicze właściwości oraz zdolność… pobudzania miłości. Roślina ta dostarcza lekkiej, ziołowej nuty, którą wzbogaca zapach uprawianej w Piemoncie bylicy.
Kwiaty - są ręcznie zbierane i starannie suszone, by nie utraciły swych właściwości. Do najbardziej wyczuwalnych należą czerwona róża i fiołek wonny. Ta pierwsza, używana od wieków do przygotowywania aromatycznych kąpieli i produkowania win, dodaje smaku i intrygującego aromatu, zaś fiołek uzupełnia kompozycję swoją słodkością.
Owoce - właśnie nim MARTINI® zawdzięcza swoją świeżość. Gwarantują ją między innymi sprowadzana z Hiszpanii słodka cytryna i soczyste maliny.
Korzenie - twórcy MARTINI® odkryli, że najrzadszych skarbów natury szukać trzeba głęboko pod ziemią. Tam właśnie znajduje się korzeń kosaćca, z którego wytwarzany jest lekki, kwiatowo-drzewny olejek eteryczny, oraz korzeń goryczki, rosnącej we francuskim Masywie Centralnym.
Przyprawy – pochodzący ze Sri Lanki cynamon i goździki z Madagaskaru. Obie przyprawy charakteryzuje nie tylko orient pochodzenia, ale przede wszystkim jakość, mocny zapach i wyraźny aromat.

Ponizej sklad opisany moze nazbyt marketingowo, ale niczego podejrzanego tam nie znalazlem:
Ogrody natury z całego świata dostarczają ponad czterdziestu gatunków roślin - aromatycznych ziół, wonnych kwiatów, świeżych owoców, rzadkich korzeni i urzekających przypraw. To one leżą w sercu MARTINI® i stanowią o jego charakterze.
Zioła - stanowią podstawę inspiracji dla smaku i aromatu MARTINI®. Znajdziemy wśród nich dyptam, od dawna ceniony za swoje lecznicze właściwości oraz zdolność… pobudzania miłości. Roślina ta dostarcza lekkiej, ziołowej nuty, którą wzbogaca zapach uprawianej w Piemoncie bylicy.
Kwiaty - są ręcznie zbierane i starannie suszone, by nie utraciły swych właściwości. Do najbardziej wyczuwalnych należą czerwona róża i fiołek wonny. Ta pierwsza, używana od wieków do przygotowywania aromatycznych kąpieli i produkowania win, dodaje smaku i intrygującego aromatu, zaś fiołek uzupełnia kompozycję swoją słodkością.
Owoce - właśnie nim MARTINI® zawdzięcza swoją świeżość. Gwarantują ją między innymi sprowadzana z Hiszpanii słodka cytryna i soczyste maliny.
Korzenie - twórcy MARTINI® odkryli, że najrzadszych skarbów natury szukać trzeba głęboko pod ziemią. Tam właśnie znajduje się korzeń kosaćca, z którego wytwarzany jest lekki, kwiatowo-drzewny olejek eteryczny, oraz korzeń goryczki, rosnącej we francuskim Masywie Centralnym.
Przyprawy – pochodzący ze Sri Lanki cynamon i goździki z Madagaskaru. Obie przyprawy charakteryzuje nie tylko orient pochodzenia, ale przede wszystkim jakość, mocny zapach i wyraźny aromat.
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
Zubrówka to wódka na bazie zyta. Jesli destylacja likwiduje gluten w klasycznej trawiastej, to i biala powinna byc bezpieczna.Adrian pisze:A mnie ciekawi czy Żubrówka biała jest również bezpieczna jak zwykła...
Zeby miec 100% pewnosci, nalezaloby ja zapewne przebadac. Ja bym nie panikowal. Wazne zeby nie wypic za duzo, bo potem nie wiadomo czy zatrucie glutenem czy alkoholem

"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
Żubrówka już została przebadana przez Nasze Stowarzyszenie:pawelski pisze:Zubrówka to wódka na bazie zyta. Jesli destylacja likwiduje gluten w klasycznej trawiastej, to i biala powinna byc bezpieczna.Adrian pisze:A mnie ciekawi czy Żubrówka biała jest również bezpieczna jak zwykła...
Zeby miec 100% pewnosci, nalezaloby ja zapewne przebadac. Ja bym nie panikowal. Wazne zeby nie wypic za duzo, bo potem nie wiadomo czy zatrucie glutenem czy alkoholem
- Żubrówka, 200 ml
Polmos Białystok, KS/BP/1, 2011
3.2 PPM
Więc wydaję mi się, że czysta Żubrówka też jest bezpieczna

-
- Aktywny Forumowicz
-
- Nowicjusz
Czy ktoś może orientuje się jak ma się sprawa z whiskey? Przejrzałem ten wątek mniej więcej, ale nie znalazłem odpowiedzi. Wiem, że to wszystko zależy itd., ale może ktoś wie jakie marki możemy uznać za bezglutenowe, a jakie z marszu wiadomo, że odpadają. Chodzi mi o te raczej bardziej znane, ale jeśli ktoś jest coś w stanie również polecić, będę równie wdzięczny. Z góry dzięki;)
- Rafal_tata
- -#Moderator
Są whiskey z kukurydzy i tą na pewno można. A tu jest odpowiedź co do innych alkoholi http://celiacdisease.about.com/od/glute ... n-Free.htmObiektywny pisze:Czy ktoś może orientuje się jak ma się sprawa z whiskey?
Teoretycznie czysty alkohol nie zawiera glutenu, nawet jeśli zrobiony jest ze zboża.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- rudziutka90
- Aktywny Nowicjusz
Ja mam pytanie odnośnie Canari tiramisu. Szukam w necie i nie mogę znaleźć przyzwoitego składu. W sensie takiego, który mógłby mi jednoznacznie powiedzieć czy można czy jednak nie... Wszędzie jest tylko napisane: likier o smaku najsłynniejszego włoskiego deseru; kompozycja Irish Cream, whisky i kawy cappuccino, wzbogacony aromatem rumu i wanilii.
Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę
Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę