celiakia, hashimoto, mleko

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

alva_alva,

oczywiście masz rację:)

a czy ja też mogę prosić o takie skany?:D idę do endo w czwartek, może być ciekawie ^^
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

alva_alva pisze:Jeśli chcesz, to wyślę ci skany rozdziału na temat badania tarczycy i dobierania dawki tyroksyny oraz wyraźne zdanie, że dobieranie dawek na podstawie samego TSH jest błędem w sztuce lekarskiej.Najnowsze wydanie endokrynologii autorstwa prof. Lewińskiego. Wydrukuj to i pokaż lekarzowi.Ja tak robię i generalnie z dobrym efektem- boją się zbyt mądrego pacjenta i są zmuszeni tematem się zainteresować.
Poproszę!!! Ja też poproszę!!! Jeśli nie sprawi ci to kłopotu...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: izabelek »

Może to mało rozsądny argument, ale czekam,aż będę miała na "papierze",że mam mieć dietę bg. Jak narazie tylko tylko w jednym szpitalu w 2009 roku przy granicznych wynikach przeciwciał zalecili dietę, po czym wszyscy inni lekarze wyśmiali taką diagnozę.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Iza, sama powinnaś o siebie zadbać i tyle co mogę powiedzieć. 90% lekarzy kończy medycynę tak jak ja zaliczałam np. literaturę na studiach, czyli miałam spis lektur, było ich 50, a wykładowca pytał mnie na chybił trafił z dwóch lub trzech. Jak się ma szczęście to się trafi tę, którą się czytało, nawet jak się tak naprawdę połowy w ogóle nie czytało. Ze studiami medycznymi jest tak samo. Wez pod uwagę, że taki egzamin to się jeszcze zaliczało w przypadku wielu lekarzy z 20 lat temu albo jeszcze dalej, gdzie nikt jeszcze wtedy nie wiedział, że celiakia to także choroba dorosłych, a o chorobach autoimmunologicznych wiedziano tyle co prawie nic.

Powtarzałaś te przeciwciała od 2009 roku? Miałaś pobrane wycinki z jelita? Przepraszam, ale nie pamiętam już, sporo osób na forum się przewija. Jeśli masz celiakię, to nie licz na to, że będziesz się dobrze czuła na diecie glutenowej. Nawet jeśli miałaś zanik w sakli Marsha 1 czy 2, a do tego graniczne przeciwciała, to masz celiakię i na diecie glutenowej będziesz czuła się coraz gorzej. Żadne badania i porady tutaj nic nie pomogą.
Awatar użytkownika
alva_alva

Nalewko i Leeloo, podeślijcie mi na priva swoje adresy emaili, to zrobię fotkę i Wam wyślę.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

iza, bo się zgubiłam..czekasz na wynik biopsji, gastroskopii? na co czekasz?

alva_alva, <3
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Czekam na wynik badania genetycznego DNA
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

aha, ok :) jak długo jeszcze czekamy?
pamiętaj, że oprócz nietolerancji i celiakii jest jeszcze nadwrażliwość na gluten! Tzn nie masz przeciwciał ani zaniku kosmków, ALE posiadasz mnóstwo ich objawów, a na diecie następuje silna poprawa. wyślę Ci na prv informacje o tym.

dlatego ja polecam przejść na dietę JUŻ. uwierz mi, nic strasznego, ba, może być zbawienne.
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Dziękuję, za wiadomość przydatna rzeczywiście. Na wynik czekam jeszcze tydzien napewno. Jeśli kiedyś wyszły mi graniczne przeciwciała, ale lekarze stwierdzili ze to jeszcze nie powód do wprowadzenia diety, to może coś ten test pokaże. Kiedyś wprowadziłam diete bezglutenowa, ale jakby większej poprawy jesłi chodzi o brzuch i biegunki nie widziałam, ale byłam w duzo lepszej kondycji psychicznej. tłumaczyłam sobie że to jednak tarczyca ma wpływ na moje samopoczucie, a nie gluten, ale teraz już sama nie wiem.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

gluten i choroby tarczycy idą ze sobą w parze. Dlatego często osoby szczególnie z Hashimoto przechodzą na bg i czują poprawę.
Na większe efekty diety poczekałabym kilka miesięcy, wtedy ocena jej skuteczności jest obiektywna.
Ale skoro na bezglutenie zauważyłaś poprawę nastroju..a teraz rozumiem jest znowu spadek formy tak?..to może masz ewidentny argument "za" dietą bg.
EdwardV
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: EdwardV »

alva_alva napisala: "Myślę, że powinnaś zrobić TSH, Ft4, Ft3 , sód , potas..."

Moje wyniki kontrolne wykonane przy okazji innych badań: TSH- 0,811 uIU/ml; FT4 - 0,74 ng/dl ; FT3 - 2,97pg/ml ; sód -137 mmol/l ; wapń - 4,81 mEq/l ; potas -4,00 mmol/l. Uważam, że w normie, czy tak?. Wcześniej TSH i USG były w normie.
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: celiakia, hashimoto, mleko

Post autor: Manga »

EdwardV pisze:alva_alva napisala: "Myślę, że powinnaś zrobić TSH, Ft4, Ft3 , sód , potas..."

Moje wyniki kontrolne wykonane przy okazji innych badań: TSH- 0,811 uIU/ml; FT4 - 0,74 ng/dl ; FT3 - 2,97pg/ml ; sód -137 mmol/l ; wapń - 4,81 mEq/l ; potas -4,00 mmol/l. Uważam, że w normie, czy tak?. Wcześniej TSH i USG były w normie.
nie są w normie to sa za niskie wyniki
EdwardV
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: EdwardV »

ale jeszcze w widełkach normy, dzięki za szybką odp. Dotychczas "omijałem" tarczycę, teraz chyba kłania się niestety następny lekarz specjalista :(
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: celiakia, hashimoto, mleko

Post autor: Nalewka »

EdwardV pisze: Moje wyniki kontrolne wykonane przy okazji innych badań: TSH- 0,811 uIU/ml; FT4 - 0,74 ng/dl ; FT3 - 2,97pg/ml ; sód -137 mmol/l ; wapń - 4,81 mEq/l ; potas -4,00 mmol/l. Uważam, że w normie, czy tak?. Wcześniej TSH i USG były w normie.
Kto wie, czy w normie, skoro norm nie podałeś...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
alva_alva

Normy moga się nieco różnić, ale bez przesady. Ft4 i Ft3 poniżej normy, na pewno. TSH dobre i to jest klasyczny przypadek, kiedy TSH jest dobre mimo sporej już niedoczynności tarczycy. Powinno być znacznie wyżej przy takich wynikach Ft4 i Ft3, ale przysadka widocznie jest także w jakiejś części niedoczynna lub Ft4 zbyt szybko spadło w dół i TSH nie zdążyło się jeszcze zmienić w papierze, bo potrzebuje na to najmniej 4 tygodni.
ODPOWIEDZ