Witam otrzymałem e-maile w sprawie tych śladowych ilości glutenu:
"Dziękujemy Panu za e-mail.
Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z
obowiązującym prawem na terenie Rzeczpospolitej Polski.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w
Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu
produktu. Niemniej jednak przy produkcji niektórych naszych produktów
używamy glutenu, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w
oddzielne linie produkcyjne.
Jednakże wychodząc na przeciw naszym konsumentom, którzy na co dzień
muszą przestrzegać diety bezglutenowej, kierownik działu kontroli
jakości opracowała listę produktów, które nie zawierają glutenu w
składzie. Jednak mogą one zawierać śladowe ilości wynikające z
krzyżowego zanieczyszczenia. Taka lista umieszczona jest na naszej stronie
internetowej pod adresem:
http://www.oetker.pl/rady-i-ciekawostki/faq.html#faq-5
Aktualnie pracujemy nad zmianami szat graficznych, na których pojawi się
taki zapis.
Serdecznie pozdrawiamy w imieniu firmy Dr. Oetker
SERWIS KONSUMENTA"
Wynika z tego, ze wszystkie ich produkty stają się dla nas zakazane ze względu na śladowe ilości glutenu...
