Biopsja w gastroskopii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Tucznik
Nowicjusz
Nowicjusz

Biopsja w gastroskopii

Post autor: Tucznik »

Witam Państwa. Chciałem zapytać jak to jest z robieniem biopsji i gastroskopią. Miałem robione badanie gastroskopowe kilka lat temu w związku z uciążliwymi bólami brzucha - w badaniu nic nie wyszło, niemniej ani na skierowaniu, ani w opisie badania nie miałem żadnej wzmianki o przeprowadzeniu biopsji - pobrano jedynie próbki na helicobactera. W związku z tym chciałbym wiedzieć, czy biopsję jelita robi się "automatycznie" przy każdej gastroskopii, czy tylko kiedy jest podejrzenie o celiakię ? Pytam, bo nie wiem czy powtarzać badanie, tym razem pod kątem celiakii (mam większość objawów celiakii łącznie ze zmianami szkliwa, niemniej badania z krwi wyszły ujemne...)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Przy gastroskopii , jeśli nie jest pod kątem celiakii, to pobiera się przeważnie tylko wycinki z żołądka, a z dwunastnicy nie. Wycinki z żołądka, bez tych z dwunastnicy nie dają możliwości rozpoznania lub wykluczenia celiakii.Z tego co piszesz, ze pewnie tylko ktoś zajrzał do żołądka i sobie na niego popatrzył, zrobiła badanie na helico i na tym koniec. Taka gastroskopia jest oczywiście bez żadnego sensu.

Przeciwciał nie musi być przy celiakii. To tylko kryterium pomocnicze, ale nie jest to wymóg do postawienia diagnozy. Ważne są wyniki wycinków z dwunastnicy.
Tucznik
Nowicjusz
Nowicjusz

Czyli zwrot "prawidłowy obraz początkowego odcinka części zstępującej i opuszki dwunastnicy" może oznaczać że jest to sam oglądany obraz, bez analizy próbki ścianek jelita ?
Awatar użytkownika
alva_alva

Masz wynik badania histopatologicznego wycinka? 7 do 10 dni po gastroskopii powinieneś dostać wynik badania wycinka. Jeśli go nie dostałeś, to takie badanie na oko można wyrzucić w sumie do śmieci, chyba, że szukali jakiegoś guza wielkości łyżeczki, to takiego okiem by znaleźli. Na oko się nic nie bada.
Tucznik
Nowicjusz
Nowicjusz

Udało mi się wydębić skierowanie z biopsją, możecie mi jeszcze napisać, czy jest sens wprowadzać znów gluten do diety przed badaniem, jeżeli jestem na diecie bez niego niecałe 2 miesiące ?

Pozdrawiam
qwerty
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: qwerty »

Podbijam pytanie...A jeżeli pobrano wycinki z żołądka oraz 2 z dwunastnicy to badanie będzie pod kątem tylko Hp czy będą tam zawarte jeszcze jakieś informacje?
Awatar użytkownika
alva_alva

Tucznik pisze:Udało mi się wydębić skierowanie z biopsją, możecie mi jeszcze napisać, czy jest sens wprowadzać znów gluten do diety przed badaniem, jeżeli jestem na diecie bez niego niecałe 2 miesiące ?

Pozdrawiam
Wróciłabym do glutenu i to nie dzień przed badaniem, ale od ręki i najlepiej jak najdłużej przed badaniem, z kilka tygodni.
Awatar użytkownika
alva_alva

qwerty pisze:Podbijam pytanie...A jeżeli pobrano wycinki z żołądka oraz 2 z dwunastnicy to badanie będzie pod kątem tylko Hp czy będą tam zawarte jeszcze jakieś informacje?
Zależy od histopatologa na ile się zna, na ile oceni obraz, na ile dostał przykaz od lekarza prowadzącego pod kątem tego czego ma szukać itd. Jeśli wycinki były z dwunastnicy pobrane, to pewnie da się ocenić stan kosmków. Poza tym mogą być zawarte info na temat metaplazji, dysplazji, zaniku, helico, rodzaju nacieku itd.
qwerty
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: qwerty »

A tak przy okazji - co może oznaczać określenie ząbkowanej ściany 2-nastnicy? Może ktoś wie?
Katt
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Katt »

Podbijam wątek, bo mam podobny problem :pomysl:

Jestem na diecie bg około miesiąca czyli bardzo krótko i dopiero teraz udało mi się dostać skierowanie na pobranie wycinka. Czy przed badaniem powinnam jednak z powrotem przejść na normalną dietę, czy może tak krótki okres nie będzie miał istotnego znaczenia dla wyniku badania?
Anula80

Post autor: Anula80 »

Podłączam się pod pytanie. Miałam mieć gastroskopię z biopsją 20 grudnia i zamierzałam przejść na dietę bezglutenową od nowego roku, bez czekania na wynik. Niestety, dziś zadzwonili do mnie, że w grudniu nie mogą już robić gastroskopii i przełożyli mi badanie na 29 stycznia. Chciałabym przejść na dietę tak jak planowałam. Czy te 4 tygodnie będą miały aż takie znaczenie dla wyniku badania?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
alva_alva

Trudno powiedzieć, gdyż to nie jest tak, że każdy identycznie reaguje na tę samą dawkę glutenu. Ja bym na dietę bg nie przechodziła. Jeśli w badaniu kosmki będą całe to nie będziesz nigdy pewna cy masz celiakię czy nie. Jeśli wyjdzie I stopień zaniku, to ci będą wciskać, że diagnoza nie jest do końca pewna. Ja bym na dietę bg nie przechodziła do badania.
Michel
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Biopsja w gastroskopii

Post autor: Michel »

Witam,

Ponad rok temu zdiagnozowano u mnie celiakię: "Duodenititis chronica medii gradus. zanik kosmków - II stopien skala Metayera"
Dieta bezglutenowa
Ponowna biopsja po roku: " Duodenititis chronica (++), widoczna ogniskowo hyperplazja krypt, brak morfologicznych cech zaniku kosmków"

Moje pytania:
Czy to możliwe, że w ciągu roku kosmki tak szybko się zregenerowały?
Mimo, że 2-3 nieświadomie, ale później to potwierdziłem, zjadłem gluten, kosmki dalej się regenerowały?
Czy możliwe, że to nie jest celiakia, a tylko nadwrażliwość na gluten?

Dziekuję za odpowiedzi, lekarza mam po NR.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

oczywiscie, że jest to możliwe, nawet przy jednorazowych wpadkach. masz silny organizm :) tylko się cieszyć.

zanik kosmków=celiakia.

poza tym nadwrażliwość czy celiakia, dieta bezglutenowa tak czy siak jest.
Michel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Michel »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ