
Chleb bezglutenowy - pilne!
Moderator: Moderatorzy
witam
czy któraś z Was probowała zastąpić mąkę pszenną skrobią pszenną bezglutenową przy pieczeniu chlebka?
szczerze chleb kukurydziany mi nie przypadł do gustu, z mąki z Amarantusa również (był bardzo wilgotny) i zastanawiam sie nad tą skrobią.
Mam jeszcze pytanko w jakim sklepie dostanę tą mąkę o której piszecie Piekarz Balvitenu?
czy któraś z Was probowała zastąpić mąkę pszenną skrobią pszenną bezglutenową przy pieczeniu chlebka?
szczerze chleb kukurydziany mi nie przypadł do gustu, z mąki z Amarantusa również (był bardzo wilgotny) i zastanawiam sie nad tą skrobią.
Mam jeszcze pytanko w jakim sklepie dostanę tą mąkę o której piszecie Piekarz Balvitenu?
Udało mi się wreszcie dostać mąkę teff (z miłki abisyńskiej) i okazało się, że jest idealna na zakwas chlebowy - zakwas fermentuje już po jednym dniu, wystarczy wymieszać mąkę z wodą i nie trzeba dodawać żadnych "przyspieszaczy", jak cukier czy cytryna.
Nadal jestem w szoku, upiekłam już drugi chleb i zakwas udaje się niezmiennie.
Bardzo fajna mąka, tak swoją drogą, szkoda że tak trudno dostępna i przeważnie droga. Ale warto.
Nadal jestem w szoku, upiekłam już drugi chleb i zakwas udaje się niezmiennie.
Bardzo fajna mąka, tak swoją drogą, szkoda że tak trudno dostępna i przeważnie droga. Ale warto.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Nie wiem czy ktoś już o tym pisał ale chciałabym pochwalić nowy chleb wyprodukowany przez firmę Bezgluten : Bochenek szlachecki jasny i Bochenek szlachecki ciemny. Trafiłam na niego przypadkiem w Almie i okazał się rewelacyjny. Chleby które próbowałam (jestem na diecie kilka miesięcy) były niestety ogólnie mówiąc średnie i już nie wierzyłam, że kiedyś poczuje znów smak prawdziwego chleba (nie mam narazie możliwości piec sobie w domu własnego). W/w szlachecki jest SUPER. Oczywiście wróciłam do Almy i kupiłam wszystkie jakie były na półce (4szt)
potem zjeździłam pozostałe Almy w Warszawie ale nigdzie go nie było i wreszcie w sklepie EKO Młociny udało mi się powiększyć zapasy. POLECAM GORĄCO!!!

Jeśli chodzi o chleb to ja polecam z mąki Provena mieszanka do wypieku chleba owsianego. Przepis bardzo prosty. Z jednego kilograma otrzymuję 2 duże chleby.
Jeśli chodzi o mąkę to link do mojego sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/pro ... ,id51.html
Napisałam też artykuł na temat producenta, myślę, że miło Was zaskoczy: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/provena,p19.html
Zdjęcia chleba na moim facebooku: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 220&type=3
Ja osobiście jestem zauroczona produktami marki Provena.
Jeśli chodzi o mąkę to link do mojego sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/pro ... ,id51.html
Napisałam też artykuł na temat producenta, myślę, że miło Was zaskoczy: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/provena,p19.html
Zdjęcia chleba na moim facebooku: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 220&type=3
Ja osobiście jestem zauroczona produktami marki Provena.