przepis na chleb
Moderator: Moderatorzy
Dołączam się do prośby, ja także chętnie wypróbuję 

Renomowane biuro projektów sanitarnych http://www.eran.com.pl/
-
- Aktywny Forumowicz
-
- Aktywny Forumowicz
Ja robię chleb wg przepisu jaki podaliście (z warsztatów kulinarnych).
Czyli 500 gram mąki (mieszanka firmy bezgluten lub mieszanka innych mąk-córce smakuje z przewaga mąki gryczanej), do tego oczywiście woda, sól, olej, drożdze i ja dodaję 2 jajka.
Do tego dodaję uprażony słonecznik (100 g), uprażone siemię lniane (łyżka lub dwie) i 100 g rozgniecionych orzechów nerkowca, czasem uprażone pestki z dyni. No i najważniejsze - startą marchewkę.
Ameryki chyba nie odkryłam, ale chleb jest "zjadliwy" i na pewno lepiej smakuje niz kupny, do tego jest wilgotny, nie kruszy się, wytrzymał zawinięty w papier przez tydzień.
Czyli 500 gram mąki (mieszanka firmy bezgluten lub mieszanka innych mąk-córce smakuje z przewaga mąki gryczanej), do tego oczywiście woda, sól, olej, drożdze i ja dodaję 2 jajka.
Do tego dodaję uprażony słonecznik (100 g), uprażone siemię lniane (łyżka lub dwie) i 100 g rozgniecionych orzechów nerkowca, czasem uprażone pestki z dyni. No i najważniejsze - startą marchewkę.
Ameryki chyba nie odkryłam, ale chleb jest "zjadliwy" i na pewno lepiej smakuje niz kupny, do tego jest wilgotny, nie kruszy się, wytrzymał zawinięty w papier przez tydzień.
-
- Aktywny Forumowicz
Ja daje na pamięć, ale chyba tak to szło:Anula80 pisze:A mogę poprosić o dokładny przepis, ile czego? Chyba, że gdzieś już został umieszczony. Ciekawie brzmi ta marchewka
500 gram mąki
450 ml wody - mocno ciepłej
łyżeczka soli
paczka - 7 g drożdży instant
2 łyżki oleju
ja dodaję 2 jaja i jedną startą na małych oczkach średniej wielkości marchew. To ona nadaje wilgoci. Wpadłam na to, gdy zjadłam ciasto z marchewki - REWELACJA. Potem szukałam w necie i okazało się, że więcej osób tak kombinuje - no, w każdym razie Ameryki nie odkryłam

Napisz jak wyszło.
Ostatnio zmieniony wt 17 wrz, 2013 08:33 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Ja z pewnością wypróbuję 

Różnego rodzaju tłumaczenia angielski Kraków: http://www.interlogos-krakow.pl/
-
- Aktywny Forumowicz
Jezeli mogę sie wtrącić.AndziaMamusia pisze:Anula80 pisze:A mogę poprosić o dokładny przepis, ile czego?
łyżeczka soli
.
Woda powyżej 40 stopni może ci zabić drożdze. Najlepiej je rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę mleka i choć pół łyżki cukru aż ruszą. Będą się pienić i wyskakiwać ze szklanki

I żelazna zasada: sól zabija drożdze. Mieszaj sól z mąką i dodawaj zawsze na końcu.
W automacie na dół płynne, na górę sypkie.
-
- Aktywny Forumowicz
DziękiTwolipan pisze:AndziaMamusia pisze:Jezeli mogę sie wtrącić.Anula80 pisze:A mogę poprosić o dokładny przepis, ile czego?
łyżeczka soli
.
Woda powyżej 40 stopni może ci zabić drożdze. Najlepiej je rozkruszyć w szklance, dodać łyżkę mleka i choć pół łyżki cukru aż ruszą. Będą się pienić i wyskakiwać ze szklanki
I żelazna zasada: sól zabija drożdze. Mieszaj sól z mąką i dodawaj zawsze na końcu.
W automacie na dół płynne, na górę sypkie.

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: przepis na chleb
AndziaMamusia, zrobiłam niedawno chleb z marchewką - wyszedł dobrze. Zabierałam się jak do jeża, ale lepiej późno niż wcale 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
dla mnie chleb zawierający jajka i mleko ( a już nie daj boże sodę ) to już ciasto a nie chleb, dodatkowo ten na drożdżach nie umywa się w smaku przy takim zakwasowym
niemniej jednak jeszcze biegłości w chlebie na zakwasie nie osiągnełam, nie wyrasta mi jak powinien - może o sól chodzi, chociaż chlebowi drożdżowemu ( jaki wcześniej piekłam) sól absolutnie nie przeszkadzała w rośnięciu...
jeśli chodzi o dodatki to lubię z siemieniem lnianym albo z pestkami dyni na wierzchu - mąka kukurydziano -gryczana a zakwas ryżowy
niemniej jednak jeszcze biegłości w chlebie na zakwasie nie osiągnełam, nie wyrasta mi jak powinien - może o sól chodzi, chociaż chlebowi drożdżowemu ( jaki wcześniej piekłam) sól absolutnie nie przeszkadzała w rośnięciu...
jeśli chodzi o dodatki to lubię z siemieniem lnianym albo z pestkami dyni na wierzchu - mąka kukurydziano -gryczana a zakwas ryżowy