Objawy celiakii
Moderator: Moderatorzy
Jako dziecko chorowałem podobno na zapalenie ucha. Na gardło pewnie tak jak każde dziecko. Jeśli chodzi o zatoki to po prostu przejeb***. W wieku 12 lat zapalenie zatoki szczękowej i torbiel - 4 razy punkcja ze spuszczeniem ropy. Później wkłucie przez podniebienie i wyciąganie po kawałku. Leczenie oficjalnie zakończone. Od tego czasu katary itd. W lipcu 2012 ponownie zdiagnozowano torbiel i polipa, przewlekłe zapalenie zatoki szczękowej - no i operacja. W wieku 12 lat w międzyczasie usunęli mi trzeci migdał, bo miałem dłuższy okres stan podgorączkowy. Na razie mam nos drożny z lekkim katarem.
Kilka chorób, przepuklina rozworu przełykowego, wszelkie zapalenia żołądka, brak np. woreczka żółciowego powoduje czasem zarzucanie żółcią do żołądka i przełyku, twardzina- może być przełyk i żołądek zajęty. Pytanie czy leki IPP pomagają. Jak pomagają, to jest to nadkwasota pewnie, jeśli nie, to trzeba się zastanowić.
Wszystko ok tylko reszta moich objawów mi nie pasuje - łysienie plackowate no i psychika. Poza odbijaniem po posiłku, nie mam żadnych innych objawów żołądkowych, no może kołatanie serca jest z tym powiązane. Nie wiem nawet co to zgaga i pieczenie. Fajnie by było gdybym miał coś innego niż nietolerancja glutenu.
Chyba, że jest to faktycznie jakieś schorzenie nie związane z glutenem. Posiłek u mnie nie jest może dobrze trawiony, trafia dalej gdzie fermentuje i powoduje gazy i wzdęcia i złe samopoczucie.
Chyba, że jest to faktycznie jakieś schorzenie nie związane z glutenem. Posiłek u mnie nie jest może dobrze trawiony, trafia dalej gdzie fermentuje i powoduje gazy i wzdęcia i złe samopoczucie.
Wszystkie Twoje objawy pasują do siebie jak najbardziej.
Nie posiłek powoduje gazy, tylko prawdopodobnie laktoza, a laktozy nie trawisz, bo pewnie ci brakuje enzymu o nazwie laktaza. Ten enzym jest na szczytach kosmków, które jak są w zaniku, to się nie wytwarza i stąd niestrawność po laktozie.
W gastroskopii wynika absolutnie jednoznacznie, że masz refluks, więc tutaj powninieneś trzymać dietę refluksową, do tego pobrać leki IPP, ewentualnie przyśpieszające opróżnianie żołądka typu Gasprid czy Zirid. To raz.
Dwa, jeśli chodzi dwunastnicę, to ten opis ani nie potwierdza ani nie wyklucz celiakii. Należy pamiętać, że ocena obrazu w wycinku jest subiektywna. To znaczy mogłeś trafić na kiepskiego patomorfologa, który źle ocenił wycinek lub... wycinki nie zostały pobrane z odpowiednich miejsc. W wycinkach tych masz jednak stwierdzone zapalenie także w dwunastnicy, więc tam może brakować enzymu trawiącego laktozę i zapewne tak jest, bo wskazują na to Twoje objawy.
Poza glutenem należy wykluczyć także laktozę, w każdej postaci. Nie jeść serów żółtych ani kefirów, nie jeść nic koziego, omijać wszystko co ma w składzie śmietanę, mleko w proszku, serwatkę itd. i pewnie się poprawi z gazami.Przy tym oczywiście dieta bezglutenowa.
Co do Twojego łysienia na brodzie to jak najbardziej ma to związek z dolegliwościami brzusznymi, bo łysienie plackowate to także choroba autoimmunologiczna, podobnie jak celiakia i często towarzyszy celiakii i innym chorobom autoimmunologicznym, więc wszystko u Ciebie wiąże się w całość.
Nie posiłek powoduje gazy, tylko prawdopodobnie laktoza, a laktozy nie trawisz, bo pewnie ci brakuje enzymu o nazwie laktaza. Ten enzym jest na szczytach kosmków, które jak są w zaniku, to się nie wytwarza i stąd niestrawność po laktozie.
W gastroskopii wynika absolutnie jednoznacznie, że masz refluks, więc tutaj powninieneś trzymać dietę refluksową, do tego pobrać leki IPP, ewentualnie przyśpieszające opróżnianie żołądka typu Gasprid czy Zirid. To raz.
Dwa, jeśli chodzi dwunastnicę, to ten opis ani nie potwierdza ani nie wyklucz celiakii. Należy pamiętać, że ocena obrazu w wycinku jest subiektywna. To znaczy mogłeś trafić na kiepskiego patomorfologa, który źle ocenił wycinek lub... wycinki nie zostały pobrane z odpowiednich miejsc. W wycinkach tych masz jednak stwierdzone zapalenie także w dwunastnicy, więc tam może brakować enzymu trawiącego laktozę i zapewne tak jest, bo wskazują na to Twoje objawy.
Poza glutenem należy wykluczyć także laktozę, w każdej postaci. Nie jeść serów żółtych ani kefirów, nie jeść nic koziego, omijać wszystko co ma w składzie śmietanę, mleko w proszku, serwatkę itd. i pewnie się poprawi z gazami.Przy tym oczywiście dieta bezglutenowa.
Co do Twojego łysienia na brodzie to jak najbardziej ma to związek z dolegliwościami brzusznymi, bo łysienie plackowate to także choroba autoimmunologiczna, podobnie jak celiakia i często towarzyszy celiakii i innym chorobom autoimmunologicznym, więc wszystko u Ciebie wiąże się w całość.
Znów się nieprecyzyjnie wyraziłem
. Nie pasują mi moje objawy jakie u mnie występują do typowych objawów refluksowo-żołądkowych. W tym sensie, że jak lekarz by mi powiedział, że wszystkie moje dolegliwości to wina refluksu i zapalenia żołądka - nie uwierzyłbym mu. Nie mam zgag, pieczenia ani bólów brzucha
. Pewnie jest tak jak piszesz.

Re: Objawy celiakii
Cześć. Wracam z powrotem do tematu. Obecnie nie jestem na diecie bezglutenowej - może pogorszy mi się na tyle, że zaczną mnie poważnie traktować:-), czekam na swoją kolejkę do gastro na fundusz. W międzyczasie zrobiłem badania tarczycy i chciałbym aby ktoś je ocenił.
Początek lutego:
TSH 3.82 (0.270 - 4.200)
Anty-TPO 13 (0 - 35)
Anty-TG 18 (0 - 40)
FT3 3.13 (2.00 - 5.00)
FT4 15.11 (12.00 - 22.00)
Początek kwietnia:
TSH 3.85 (0.270 - 4.200)
Nie robiłem USG Stare USG z 2011 wykazywało tarczycę o objętości 6.9 ml. Niedawno u mojej mamy zdiagnozowaną sarkoidozę.
Początek lutego:
TSH 3.82 (0.270 - 4.200)
Anty-TPO 13 (0 - 35)
Anty-TG 18 (0 - 40)
FT3 3.13 (2.00 - 5.00)
FT4 15.11 (12.00 - 22.00)
Początek kwietnia:
TSH 3.85 (0.270 - 4.200)
Nie robiłem USG Stare USG z 2011 wykazywało tarczycę o objętości 6.9 ml. Niedawno u mojej mamy zdiagnozowaną sarkoidozę.
Re: Objawy celiakii
TSH jest wysokie. Ft4 na dole, jeśli powtarzasz wyniki to TSH razem z ft4, bo inaczej nic się nie zobaczy.
Hashimoto z przeciwciał nie wychodzi, ale to nie znaczy, że go nie masz. dlatego trzeba badać rytm hormonów co parę tygodni i na pewno nie samo TSH, bo to absolutnie nic nie mówi. najważniejsze jest ft4.
na diecie glutenowej te wyniki mogą się pogorszyć.
na co mama jeszcze choruje? wiesz jak wykryto tą sarkoidozę?
Hashimoto z przeciwciał nie wychodzi, ale to nie znaczy, że go nie masz. dlatego trzeba badać rytm hormonów co parę tygodni i na pewno nie samo TSH, bo to absolutnie nic nie mówi. najważniejsze jest ft4.
na diecie glutenowej te wyniki mogą się pogorszyć.
na co mama jeszcze choruje? wiesz jak wykryto tą sarkoidozę?