skaza krwotoczna + celiakia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

skaza krwotoczna + celiakia

Post autor: dorkub »

Od jakiegoś czasu czuję się niezbyt dobrze, schudłam ponad 20 kg, wypadają mi włosy, a na ciele pojawiają mi się siniaki i krwiaki. Celiakię mam od prawie 18 lat (w marcu mam 19), dietę staram się trzymać wzorowo. Jednak coś jest nie tak, po wizytach u gastroenterologa miałam robioną gastroskopię (nie polecam.... ;) oraz badania w poradni hematologicznej. Wyników jeszcze nie mam (będą w przyszłym tygodniu) ale podejrzewają u mnie skazę naczyniową. Spotkał się ktoś z was z tym?

Chciałabym się dowiedzieć też, czy są jakieś szanse na jakikolwiek stopień niepełnosprawności? Co jak co, ale dieta sobie kosztuje, pomimo szukania tańszych zamienników, leki także. Nie ukrywam, przydało by się to. Na zasiłek nie mam co liczyć, kobie stwierdziła albo kasa na chorobę albo rodzinne (które jest wyższe). Więc zakładając, że mam tą skazę (oby jednak nie...) mam jakieś szanse czy szkoda czasu?

Dziękuję za przeczytanie :) <roza>
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: AndziaMamusia »

Co do choroby nic Ci nie poradzę, o stopień najlepiej wystąp po otrzymaniu aktualnych wyników. Nie rozumiem co ma zasiłek rodzinny pomocy ??? Kto Ci powiedział, że albo to albo to???
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Jak najbardziej są choroby autoimmunologiczne także hematologiczne i one mogą towarzyszyć celiakii. To jest małopłytkowość autoimmunologiczna.
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

AndziaMamusia niestety, ale taka jest kobieta, która zajmuje się stypendiami i innymi finansowymi sprawami... po prostu sknera i tyle. Jak byś ją usłyszała, kiedy się byłam zapytać o sam zasiłek, to stwierdziła że celiakia nie jest powodem. Dopiero jak będę mieć wadę serca (jej przykład...) to wówczas się ZASTANOWI...

alva_alva a możesz coś jeszcze napisać? Jak się to leczy?

dzięki ludzie! ;)
Ostatnio zmieniony śr 23 paź, 2013 14:03 przez dorkub, łącznie zmieniany 1 raz.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

dorkub - w Ośrodku Pomocy Społęcznej???
Ostatnio zmieniony śr 23 paź, 2013 14:18 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

('AndziaMamusia, Tak. Kobieta podobno robi wyrzuty o wszystko, co kosztuje. Aż szkoda słów. Dlatego pytam się o stopnie, bo wiem że tam nie ma na co liczyć.
celiakia od lutego 1996 ;)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

dorkub - jeśli chcesz, mogę Cię przygotować do rozmowy z pania X ;)
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

AndziaMamusia dzięki za chęci :) sama jak bym mogła to wpadłabym do jej gabinetu i zrobiła piekło. Ale jeszcze powstrzymuje mnie mama (jakimś cudem ;)) ale w końcu mam nadzieję że ktoś jej porządnie przetłumaczy w końcu co i jak :D
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Przede wszystkim ważna jest sytuacja dochodowa, to z kim się żywisz. Jakby co pisz na priv ;) Zasiłek rodzinny a zasiłek z pomocy społecznej to dwie różne sprawy, więc nie daj sie zbyc ;)
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

Zasiłek rodzinny i stypendium jest nam przyznane, mam młodszego brata. Moi rodzice nie pracują (tata ma rentę z powodu wypadku) więc i dochód nie jest za wysoki. Jak na razie dałam sobie z tym spokój, może jak się zmieni kobieta to wówczas coś zdziałam :)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Do pomocy Wasz dochód łączny nie może przekroczyć 456,- na osobę, czyli u Was 456,- x 4 czyli1824,-. Nie powinno Wam przekroczyć. Zbieraj rachunki za zakupy bezglutenowe i tyle. Jak odmówią, to można sie odwołać.
Agata23
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Agata23 »

poczytałam teraz co piszecie i jak dobrze zrozumiałam to można zgłosić się do opieki po jakieś dofinansowanie tak?na jakiej zasadzie to działa?to się piszę jakieś podanie?bardzo bym prosiła o odp bo dzisjaj każdy grosz się liczy
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Owszem, można zgłosić sie do pomocy po zasiłek, kryteria jak wyzej. ,im więcej rachunków, tym lepiej. No ale dobrze nie przekroczyć kryterium dochodowego. Trzeba złożyć podanie i zaswiadczenia o dochodach.
Ostatnio zmieniony śr 23 paź, 2013 21:03 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 1 raz.
Agata23
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Agata23 »

i czy to się sklada to podanie co miesiąc?bo ja mam przyznany zasilek pielegnacyjny czy w tym przypadku mogę złożyć dodatkowo do opieki to podanie czy jak jedno to nie drugie?dziękuję za odp AndziaMamusia
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Zasiłek pielęgnacyjny przyznawany jest bezdochodowo i bez wchodzenia w środowisko. Jeżeli ktoś składa wniosek do pomocy społecznej (inny dział - inna bajka), to pracownik socjalny wchodzi w środowisko, tzn. do domu klienta, robi wywiad, ponadto przeprowadzany jest wywiad u rodziny (rodzice, teściowie), czy sa w stanie jakoś pomóc. To czysta formalność, przynajmniej w moim zakł. pracy, bo czasy ciężkie i jak ludzie mają sie wspierać? ;) Jeżeli zebrane dochody rodziny nie przekroczą kryterium dochodowego, można dostać pomoc. Zasiłek celowy - jednorazowo, zasiłek okresowy na 2 lub 3 miesiące.
ODPOWIEDZ