wyniki- co o tym myślicie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jagódka
Nowicjusz
Nowicjusz

wyniki- co o tym myślicie?

Post autor: jagódka »

Jakiś czas temu pisałam. Robiłam przeciwciała- wyszły ujemne- robiłam po około tygodnia- dwóch już nie pamiętam będąc na diecie ..
Potem gastro:Rozpoznanie histopatologiczne
1. Mucosa duodeni fere normale. W jednym z wycinków kosmki nieco skrócone, w pozostałych brak cech zaniku kosmków.
2. Gastritis chronica erosiva corporis.

I ostatnio gen celiaczy- oba dodatnie.

Zastanawiam się nad opisem wycinka. Czy nie powinnam mieć opisanego wg skali Marscha? Od
O do 4? ???
Pomimo , że robiłam badanie prywatnie nie chcą mi go wydać bez wyraźniej zgody mojego lekarza, który już nie przyjmuje na NFZ tylko prywatnie. Przecież to moje wyniki, zapłaciłam za badanie i chcę by obejrzał je inny patomorfolog.

Do objawów , które mogłyby wskazywać na celiakię to lekka niedokrwistość, niedobów wit D, bóle stawów, mięśni, kości, afty, zasinienia na nogach, zmęczenie, drażliwość, wzdęcia brzucha, swędzenie skóry, wysypka na brzuchu
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

jagódka, opis zależy od patomorfologa, zdarza się, że nie używają skali Marsha, szczególnie wtedy kiedy zmian nie ma. Masz miejscami skrócone kosmki, oba geny i objawy. ponieważ nie ma większych zmian w jelicie, przeciwciała mogły być ujemne, zresztą i tak często są u dorosłych.
To Twoje wyniki, masz do nich pełne prawo.
ODPOWIEDZ