Jakiś czas temu pisałam. Robiłam przeciwciała- wyszły ujemne- robiłam po około tygodnia- dwóch już nie pamiętam będąc na diecie ..
Potem gastro:Rozpoznanie histopatologiczne
1. Mucosa duodeni fere normale. W jednym z wycinków kosmki nieco skrócone, w pozostałych brak cech zaniku kosmków.
2. Gastritis chronica erosiva corporis.
I ostatnio gen celiaczy- oba dodatnie.
Zastanawiam się nad opisem wycinka. Czy nie powinnam mieć opisanego wg skali Marscha? Od
O do 4? ???
Pomimo , że robiłam badanie prywatnie nie chcą mi go wydać bez wyraźniej zgody mojego lekarza, który już nie przyjmuje na NFZ tylko prywatnie. Przecież to moje wyniki, zapłaciłam za badanie i chcę by obejrzał je inny patomorfolog.
Do objawów , które mogłyby wskazywać na celiakię to lekka niedokrwistość, niedobów wit D, bóle stawów, mięśni, kości, afty, zasinienia na nogach, zmęczenie, drażliwość, wzdęcia brzucha, swędzenie skóry, wysypka na brzuchu
wyniki- co o tym myślicie?
Moderator: Moderatorzy
jagódka, opis zależy od patomorfologa, zdarza się, że nie używają skali Marsha, szczególnie wtedy kiedy zmian nie ma. Masz miejscami skrócone kosmki, oba geny i objawy. ponieważ nie ma większych zmian w jelicie, przeciwciała mogły być ujemne, zresztą i tak często są u dorosłych.
To Twoje wyniki, masz do nich pełne prawo.
To Twoje wyniki, masz do nich pełne prawo.