Jestem piekarzem rzemieślnikiem. Wypiekam chleby bez chemii z podstawowych surowców.
Mam wielu wiernych klientów, jednak od jakiegoś czasu klienci pytają mnie o pieczywo bezglutenowe świeże. Nie jest ich bardzo wiele ale rozumiem że jest taka potrzeba a że traktuję swój zawód jako misję to chciałbym usłużyć ludziom poszukującym takiego chleba wypiekanego na świeżo.
Pytanie do państwa jest następujące:
Jakie macie państwo oczekiwania od pieczywa ?
Jakie gatunki mąk uważacie za najważniejsze w swojej diecie ?
Jak gramatura chleba jest optymalna ?
Czy kupujecie państwo chleb wysyłkowo ?
Czy wygląd opakowania ma większe znaczenie ?
Co jest ważne ?
Z wyrazami szacunku
Piekarz
Wita się piekarz , potrzebne wasze porady
Moderator: Moderatorzy
Ja sama piekę chleb - także bez chemii i powiem, co dla mnie byłoby najważniejsze:


To jest podstawa - zero chemii, która wcale nie jest potrzebna.Asaf pisze:Wypiekam chleby bez chemii z podstawowych surowców.
j.w. - naturalne składniki, bez "polepszaczy".Asaf pisze:Jakie macie państwo oczekiwania od pieczywa ?
Te, które możemy jeść - choć warto zróżnicować gatunki, bo np. niektórzy nie mogą jeść kukurydzy, inni gryki, itp. Na pewno warto używać mąki jaglanej - o ile uda się dostać taką mąkę z certyfikatem b/g. Albo - tak jak my - robić ją samemu z kaszy jaglanejAsaf pisze:Jakie gatunki mąk uważacie za najważniejsze w swojej diecie ?

Myślę, że do pół kilograma max., bo jednak "nasze" pieczywo starzeje się szybciej. Także to na zakwasie.Asaf pisze:Jak gramatura chleba jest optymalna ?
Ja nie, bo piekę sama, poza tym mieszkam w Warszawie i w razie potrzeby mogę coś kupić gdzieś w sklepie, ale wiele osób tylko tak kupuje pieczywo.Asaf pisze:Czy kupujecie państwo chleb wysyłkowo ?
Dla mnie - żadnego. Pewnie, że wolę, jeśli jest ładne, ale bez przesady - skład chleba jest najważniejszy.Asaf pisze:Czy wygląd opakowania ma większe znaczenie ?
NAJWAŻNIEJSZE - żeby pieczywo było naprawdę bezglutenowe, co chyba w przypadku piekarni oznacza osobną linię produkcyjną w osobnym pomieszczeniu, w którym nie ma nawet pyłka z mąki glutenowej. W tej sprawie warto skontaktować się z naszym Stowarzyszeniem, które udzieli wszelkich informacji dot. wymogów produkcji żywności bezglutenowej.Asaf pisze:Co jest ważne ?
I nawzajem - jak zawsze jest nam niezmiernie miło, gdy ktoś dostrzega nasze potrzebyAsaf pisze:Z wyrazami szacunku

To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Ja dopiero poznaję tajniki kuchni bezglutenowej, ale sama piekłam chleby glutenowe, również na zakwasie, więc wiem jaka jest ogromna różnica między dobrym pieczywem, a tym ze sklepu, dostępnym powszechnie... Myślę, że ta sama zasada dotyczy chlebów bezglutenowych

I nie kosztował kosmicznych pieniędzy. Wiadomo, że kosztuje więcej, niż zwykły, ale np 10 zł za 5 cieniutkich kromeczek chleba bezglutenowego w Rossmannie to lekkie przegięcie...
Fajnie, że coś się dzieje w temacie 
Tak, jak Ola_la - dla mnie istotny jest chleb bez polepszaczy. Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest na naturalnym zakwasie (oczywiście w naszym przypadku bezglutenowym)Asaf pisze:Jakie macie państwo oczekiwania od pieczywa ?
Nie mam jeszcze doświadczenia. Ale czytałam o mące z teffu, że świetnie sprawdza się w wypiekach bezglutenowych, zwłaszcza w chlebie na zakwasie. Minusem jest to, że jest bardzo drogaAsaf pisze:Jakie gatunki mąk uważacie za najważniejsze w swojej diecie ?
Chyba też pół kilo, ale nie więcej, jak 700-750 gJak gramatura chleba jest optymalna ?
ja nie i nie mam takiej potrzeby. Mam dostęp do sklepów, gdzie są produkty bezglutenowe. Ale gotowe chleby bezglutenowe smakują jak papier z wiórami, więc raczej będę piekła samaCzy kupujecie państwo chleb wysyłkowo ?

dla mnie żadneCzy wygląd opakowania ma większe znaczenie ?
żeby chleb nie smakował jak trocinyCo jest ważne ?

Z wyrazami szacunku



Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na pewno będą pomocne. A czy popularne są mieszanki przygotowane do własnego domowego wypieku ? (chodzi oczywiście o bg) Jaka waszym zdaniem byłaby najlepsza mieszanka , z której samodzielnie upieczemy w domu chleb ?
Czy przydały by się warsztaty pieczenia chleba bezglutenowego ?
Czy znamy % społeczeństwa , który musi jeść ten chleb ?
pozdrawiam
i czekam na odpowiedzi. Oczywiście czytam inne wasze posty .
Asaf
Czy przydały by się warsztaty pieczenia chleba bezglutenowego ?
Czy znamy % społeczeństwa , który musi jeść ten chleb ?
pozdrawiam
i czekam na odpowiedzi. Oczywiście czytam inne wasze posty .
Asaf
Piekarz
Asaf, fajnie byłoby, gdyby mieszanka bg była bez skrobi pszennej bg i bez kukurydzy. np z mąki jaglanej, gryczanej, z cieciorki itd.
warsztaty ZAWSZE się przydadzą
myślę, że % nie jest znany, ale tendencja jak najbardziej wzrostowa
warsztaty ZAWSZE się przydadzą

myślę, że % nie jest znany, ale tendencja jak najbardziej wzrostowa
Ostatnio zmieniony pt 08 lis, 2013 22:37 przez Leeloo, łącznie zmieniany 1 raz.