To mój pierwszy post.

Mam 22 lata i podejrzewam u siebie nietolerancję glutenu /celiakię - objawy to m.in. dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a także przewlekłe zmęczenie, apatia, stany depresyjne no i poziom B12 poniżej normy (184, kiedy dolna granica to 189). Poza tym BMI 17,5, no ale tak chuda jestem od dziecka. No i niedawno, z powodu problemów z krtanią, stwierdzony przez foniatrę refluks... u gastrologa nigdy jeszcze nie byłam ale się chyba powinnam wybrać. Ano i wysokie TSH (3,90 - ale endokrynolog stwierdził że w normie. Z USG tarczycy nic niepokojącego nie wyszło).
I jeszcze kilka innych objawów do których się już przyzwyczaiłam, jak np. suche oczy.
No i niestety miesiąc temu przeszłam tak sobie na dietę bezglutenową, na próbę. Po trzech tygodniach odczułam poprawę w samopoczuciu, a poza tym zniknął w dużym stopniu problem wzdęć. Wróciłam momentalnie do glutenu, żeby móc zrobić badania i teraz od tygodnia już normalnie gluten jem. Po trzech dniach od powrotu znów zaczęłam się czuć do kitu.
Teraz wiem, że przejście na dietę to był błąd, ale chciałabym zapytać Was, po jakim czasie spożywania produktów glutenowych po tej mojej trzytygodniowej przerwie mogę zrobić biopsję i/oraz badanie przeciwciał.
Mam też pytanie o przeciwciała - przeczytałam informacje na stronie celiakia.pl, ale na stronie jednego z laboratoriów znalazłam wiele badań w różnych klasach, np.:
P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA (łącznie) met. IIF
P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgG (łącznie) met. IIF
czy też
P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA met. ELISA
P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG met. ELISA
P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG i IgA met. ELISA
- i naprawdę z informacji na stronie celiakia.pl nie jestem w stanie wywnioskować, jakie badanie zrobić najlepiej. Te badania oczywiście różnią się ceną, a mnie, jako studentce, zależy na tym by niepotrzebnie nie przepłacić.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.