Ciasto z jabłkami.
Moderator: Moderatorzy
Ciasto z jabłkami.
8 jabłek -pokroić bez skóry dowolnie(ja kroiłam w kostkę)
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki(ja dałam gotowy mix ciasta biszkoptowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 całe jajka
olejek migdałowy-cały
2 łyżki kakao
1/2 szkl oliwy
Składniki układać kolejno jak są wypisane w misce plastikowej.
Odstawić na 20 min.
Po 20 min. wymieszać wszystko drewnianą łyżką,wlać do formy.
Piec około 40 minut w temp 180 stopni.
Bardzo proste i szybkie ciasto a smakuje pycha:)
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki(ja dałam gotowy mix ciasta biszkoptowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 całe jajka
olejek migdałowy-cały
2 łyżki kakao
1/2 szkl oliwy
Składniki układać kolejno jak są wypisane w misce plastikowej.
Odstawić na 20 min.
Po 20 min. wymieszać wszystko drewnianą łyżką,wlać do formy.
Piec około 40 minut w temp 180 stopni.
Bardzo proste i szybkie ciasto a smakuje pycha:)
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: pn 20 cze, 2011 20:27
- Lokalizacja: Tychy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Nowicjusz
- Posty: 13
- Rejestracja: pn 20 cze, 2011 20:27
- Lokalizacja: Tychy
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Ja też dodaję 10 dag orzechów włoskich grubo pokrojonych i 10 dag rodzynek; mąkę dawałam zawsze wieloziarnistą. W moim przepisie jest poza tym wszystko to samo co u Salci ale nie ma 1/2 szkl. oliwy i kakao. Następnym razem spróbuję z oliwą.
Ja dawałam do tej pory cynamon, natomiast miałabym ochotę na olejek migdałowy. Jednak nigdy do tej pory żadnego olejku do ciast nie wlewałam. Który jest pewny - w sensie bezglutenowy
Kupujecie jakieś olejki do ciast?
Ja dawałam do tej pory cynamon, natomiast miałabym ochotę na olejek migdałowy. Jednak nigdy do tej pory żadnego olejku do ciast nie wlewałam. Który jest pewny - w sensie bezglutenowy

Kupujecie jakieś olejki do ciast?
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
To i ja pokażę przepis na szybkie ciasto z jabłkami 
Co potrzebujemy?
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
2 jabłka
1,5 łyżeczki cynamonu
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji ciasta.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylewamy troszkę ciasta. Układamy pokrojone w większe kawałki jabłko.
Na jabłka wylewamy resztę ciasta, z wierzchu układamy jeszcze kilka plasterków jabłek i pieczemy w ok 180 stopniach przez 40 – 45 min.
Ciasto się pięknie rumieni i ma chrupiący wierzch.

Co potrzebujemy?
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
2 jabłka
1,5 łyżeczki cynamonu
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji ciasta.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylewamy troszkę ciasta. Układamy pokrojone w większe kawałki jabłko.
Na jabłka wylewamy resztę ciasta, z wierzchu układamy jeszcze kilka plasterków jabłek i pieczemy w ok 180 stopniach przez 40 – 45 min.
Ciasto się pięknie rumieni i ma chrupiący wierzch.