Nadmiar magnezu we krwi a objawy przemawiają za niedoborem

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

aaggaa pisze:[
Alvo a jak Ty uważasz dlaczego te objawy mi przeszły? Bo ANA pierwsze miałam robione w sumie przed przejściem na dietę z tego co pamiętam i przed leczeniem tyroxyną i miano 1/640 samopoczucie tragiczne i po miesiącu wynik był taki sam a zmiana i w samopoczuci na prawdę jest duża...ustąpiły mi całkowicie bóle stawów, kości, głowy, przeszło zmęczenie, zawroty głowy, lęki, zmiany nastrojów, nie robi mi się co chwilę słabo, nie mam problemów z oddychaniem, kołataniem serca, ustąpiły stany podgorączkowe

może to był rzut np. tocznia i po prostu samo mi przeszło i przypadkiem zbiegło się to w czasie z przejściem na BG i suplementacją tyroxyny?
Po prostu masz celiakię i Hashimoto.Dlatego na diecie bg objawy ustąpiły i całkiem możliwe, że wszystkie one były od glutenu. Wycinki gastroskopii wskazywały na celiakię bez dwóch zdań, tyle że jeszcze gluten ci nie zaorał jelit do końca. Poczekałabyś jeszcze trochę i byś miała zaorane do łysego jelita. Celiakia daje też objawy neurologiczne, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia, czucia, drętwienia itd.
Obecnie dalej jestem diagnozowana na neurologii w kierunku zespołu MELAS
a czy nie diagnozuje się tej choroby przez DWI-MR?

ciekawa rzecz jeszcze na dokładkę, mama przypomniała mi, że mój brat jako dziecko miał zmiany na dłoniach zdiagnozowane jako łuszczycowe, kilka lat miał z tym problem

obecnie od ok. 15 lat zmiany nie pokazują się...[/quote]

W MELAS ważne jest badanie mięśnia. Jeśli wyjdą specyficzne włókna, to to potwierdza chorobę mitochondrialną. Problem w tym, że czasem można w zmieniony mięsień nie trafić. Będę myśleć, jak dostanę wyniki wycinka.

Istnieje taka choroba jeszcze jak ŁZS, łuszczycowe zapalenie stawów, nie trzeba mieć łuszczycy, wystarczy, że ktoś w rodzinie ją miał lub ma.
Myślę, że przeciwciała ANA, ANCA możesz mieć, a niekoniecznie być chora na choroby z tego kręgu. Niektórzy mają przeciwciała anty GAD, a na cukrzycę nigdy nie zachorują.Jeśli objawy ustąpiły na diecie bg to tym bardziej potwierdza się wyniki biopsji dwunastnicy, a to, że lekarze nie potrafią interpretować wyniku takiej biopsji,to świadczy tylko o ich niedouczeniu.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

aaggaa pisze:
nie wiem co powiedzieć az sie wczoraj popłakałam :( [/quote]

nie no chociaż Ty nie płacz, błagam
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: aaggaa »

Po prostu masz celiakię i Hashimoto.Dlatego na diecie bg objawy ustąpiły i całkiem możliwe, że wszystkie one były od glutenu.
byłoby super, ale myślę, że też coś mi się ''grubszego'' wykluwa

czasem zdarzają mi się wieczorami pobolewania mięśni, mam wrażenie lekkiego pieczenia skóry, pobolewają czasem nogi...
ciekawe jest to że w ciągu dnia nie mam takich dolegliwości, lub jeśli są to bardzo ''dyskretne''...

może akurat pozostanie na tym samym poziomie i choróbsko nie "wyewoluuje"

w piątek mam termin do lekarki POZ, powiedziała, że spoko jeśli chcę wypisze mi skierowanie na oddział bo jak najbardziej po wynikach ma podstawy, tylko mam się zastanowić czy na immunologię czy reumatologię

jak uważasz Alvo? zwykle takie schorzenia diagnozuje się na reumatologii, ale jeśli nie będzie terminu w miarę bliskiego to może spróbować na immunologię?

na 12.XII mam też termin do reumatologa - wreszcie, oczywiście prywatnie, na kasę chorych wcisnąć się do niego nie ma szans

doktor zrobił mi też IgA, IgG, IgM wyszły ok...

Leloo jak ma się Twoja koleżanka? Lepiej coś ? :(
Ostatnio zmieniony pn 25 lis, 2013 14:26 przez aaggaa, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

aaggaa pisze: czasem zdarzają mi się wieczorami pobolewania mięśni, mam wrażenie lekkiego pieczenia skóry, pobolewają czasem nogi...
aga, czy miałaś badaną wit. B12?

z koleżanką bez zmian, wczoraj popłakała sie z bólu pod prysznicem, dzis robi badania z krwi, także zobaczymy. miło, że pytasz :)
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

aga, czy miałaś badaną wit. B12?
właśnie miałam, ale jakieś 2-3 miesiące temu

poziom mnie w sumie zaskoczył bo wyniósł ok. 500 więc przyzwoicie

z koleżanką bez zmian, wczoraj popłakała sie z bólu pod prysznicem, dzis robi badania z krwi, także zobaczymy. miło, że pytasz
:( nie może mi sie "pomieścić" w głowie, że będąc tak chorym i obolałym trzeba czekać na przyjęcie do szpitala, dla mnie to szok, chociaż może nie znam realiów, albo miałam szczęscie i trafiłam na lekarza, który się mną przejmuje (choć nie musi bo badania, które mi zleca to nie do końca jego ''działka...")

będę jeszcze miała badanie na boreliozę, jestem pewna, że nigdy nie przyczepił się do mnie żaden kleszczyk, lat kilka lat temu po spacerze z psami w lesie obudziłam się w nocy i łaziły po mnie 2 maleńkie kleszcze, strząsnęłam je

znajoma dermatolog powiedziała, że nie wyklucz to na 100% , że jednak nie doszło do ukąszenia...
Ostatnio zmieniony pn 25 lis, 2013 16:03 przez aaggaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

Chyba lepiej na reumatologię, na której diagnozują też choroby tkanki łącznej.

Można nie wiedzieć, że kleszcz ugryzł.Są takie miejsca, że ich nie zobaczysz, więc badanie trzeba zrobić.
MagdalenaSz
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: MagdalenaSz »

Z tą bolierozą to bym faktycznie badanie zrobiła, tak jak pisze ALVA- nie widać, a jednak jest menda. Mojej teściowej noga siniała przez to= ile ona oddziałów przez to odwiedziła... kilka miesięcy szukali, ale znaleźli.
A nasz poczciwy NFZ- to następna menda. Nie widać, a ssie co się da....
;)
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

aaggaa pisze: :( nie może mi sie "pomieścić" w głowie, że będąc tak chorym i obolałym trzeba czekać na przyjęcie do szpitala, dla mnie to szok, chociaż może nie znam realiów, albo miałam szczęscie i trafiłam na lekarza, który się mną przejmuje (choć nie musi bo badania, które mi zleca to nie do końca jego ''działka...")
kiedy wykrzywia jej ciało z bólu i traci świadomość- karetka łaskawie zabiera ją na SOR, daje w żyłę i wypuszcza nad ranem.
owszem możesz uznac, że masz szczęście, przynajmniej jedna z nas :)
Awatar użytkownika
alva_alva

Magdaleno, wiem, że to wątek Agi, ale napisz krótko jak Twoja córeczka się ma? Mam nadzieję, że wszystko dobrze.
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: mamadwójki »

alva_alva pisze:Magdaleno, wiem, że to wątek Agi, ale napisz krótko jak Twoja córeczka się ma? Mam nadzieję, że wszystko dobrze.
no właśnie Magdaleno, jak Twoja córeczka? u mojego synka się wszystko uspokoiło. na szczęście.
Asia
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

MagdalenaSz pisze:Z tą bolierozą to bym faktycznie badanie zrobiła, tak jak pisze ALVA- nie widać, a jednak jest menda. Mojej teściowej noga siniała przez to= ile ona oddziałów przez to odwiedziła... kilka miesięcy szukali, ale znaleźli.
A nasz poczciwy NFZ- to następna menda. Nie widać, a ssie co się da....
;)
ja tak miałam - nie pamiętam aby kiedykolwiek ugryzł mnie kleszcz a mam boreliozę, wykrytą przypadkiem, jak miałam zapalenie opon mózgowych
Asia
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

dziękuję za odpowiedzi :)

Asiu,
ja tak miałam - nie pamiętam aby kiedykolwiek ugryzł mnie kleszcz a mam boreliozę, wykrytą przypadkiem, jak miałam zapalenie opon mózgowych
a jakie badanie najlepiej wykonać? Elisa w klasie IgM i IgG? czy jakieś inne?

Asiu zapytam jeszcze czy u Ciebie kiedykolwiek pokazały sie przeciwciała ANCA? u mnie jest miano graniczne 1:10
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

elisa to czary mary - skuteczność, wiarygodność badań to ok 30%, czyli jeśli masz boreliozę to masz 30% szans że wyjdzie Ci wynik potwierdzający. Mi zawsze robiono WesternBlota w obu klasach, potem prywatnie też sobie robiłam to badanie.
Jest jeszcze jedno drogie badanie (ok 400zł) PCR ale to badanie powinny robić sobie osoby świeżo ugryzione przez kleszcze.

co do przeciwciał - nie pamiętam.... w wolnej chwili sprawdzę
Asia
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Asiu dzięki wielkie :) <kwiat>
ODPOWIEDZ