Po prostu masz celiakię i Hashimoto.Dlatego na diecie bg objawy ustąpiły i całkiem możliwe, że wszystkie one były od glutenu. Wycinki gastroskopii wskazywały na celiakię bez dwóch zdań, tyle że jeszcze gluten ci nie zaorał jelit do końca. Poczekałabyś jeszcze trochę i byś miała zaorane do łysego jelita. Celiakia daje też objawy neurologiczne, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia, czucia, drętwienia itd.aaggaa pisze:[
Alvo a jak Ty uważasz dlaczego te objawy mi przeszły? Bo ANA pierwsze miałam robione w sumie przed przejściem na dietę z tego co pamiętam i przed leczeniem tyroxyną i miano 1/640 samopoczucie tragiczne i po miesiącu wynik był taki sam a zmiana i w samopoczuci na prawdę jest duża...ustąpiły mi całkowicie bóle stawów, kości, głowy, przeszło zmęczenie, zawroty głowy, lęki, zmiany nastrojów, nie robi mi się co chwilę słabo, nie mam problemów z oddychaniem, kołataniem serca, ustąpiły stany podgorączkowe
może to był rzut np. tocznia i po prostu samo mi przeszło i przypadkiem zbiegło się to w czasie z przejściem na BG i suplementacją tyroxyny?
a czy nie diagnozuje się tej choroby przez DWI-MR?Obecnie dalej jestem diagnozowana na neurologii w kierunku zespołu MELAS
ciekawa rzecz jeszcze na dokładkę, mama przypomniała mi, że mój brat jako dziecko miał zmiany na dłoniach zdiagnozowane jako łuszczycowe, kilka lat miał z tym problem
obecnie od ok. 15 lat zmiany nie pokazują się...[/quote]
W MELAS ważne jest badanie mięśnia. Jeśli wyjdą specyficzne włókna, to to potwierdza chorobę mitochondrialną. Problem w tym, że czasem można w zmieniony mięsień nie trafić. Będę myśleć, jak dostanę wyniki wycinka.
Istnieje taka choroba jeszcze jak ŁZS, łuszczycowe zapalenie stawów, nie trzeba mieć łuszczycy, wystarczy, że ktoś w rodzinie ją miał lub ma.
Myślę, że przeciwciała ANA, ANCA możesz mieć, a niekoniecznie być chora na choroby z tego kręgu. Niektórzy mają przeciwciała anty GAD, a na cukrzycę nigdy nie zachorują.Jeśli objawy ustąpiły na diecie bg to tym bardziej potwierdza się wyniki biopsji dwunastnicy, a to, że lekarze nie potrafią interpretować wyniku takiej biopsji,to świadczy tylko o ich niedouczeniu.