"Ludzie wyposażeni w grupę krwi 0 częściej niż inni cierpią na astmę oskrzelową, katar sienny oraz alergie pokarmowe (przede wszystkim w stosunku do białek pochodzenia roślinnego i produktów mlecznych), jak również naschorzenia autoimmunologiczne jak artretyzm, chroniczne zapalenie jelitowe oraz zespół chronicznego zmęczenia. Dolegliwości wynikające z alergii pokarmowych można złagodzić poprzez zrezygnowanie z produktów pszennych, gdyż lektyny zawarte w pszenicy źle reagują ze składnikami krwi, więc i układem trawiennym, a co za tym idzie upośledzają jego funkcjonowanie i wchłanianie pokarmów korzystnych dla organizmu." Gluten zawarty w zarodku pszenicy może upośledzać metabolizm. Podobnie sprawa ma się produktami mleczarskimi i niektórymi roślinami strączkowymi, gdyż po zjedzeniu tych produktów w jelitach i krwobiegu uruchamiane zostają mechanizmy obronne, gdyż organizm nie jest w stanie strawić lektyn i biał;ek zawartych w tych produktach.
Straszne jest to co napisałam. Podam ci przykładowy plan diety dla grupy krwi 0 co wolno a co nie wolno jeść.
WOLNO JEŚĆ:
-baranine, jagnięcinę, cielęcinę dziczyznę, wątrobę (wszelaką prócz wieprzową), podobnie podroby, wołowinę, drób, króliki, koninę.
-prawie wszystkie ryby, jednak najbardziej są polecane: pstrągi, dorsze, sola, szczupak, okoń, halibut, jesior. Nie wolno spożywać takich ryb i owoców morza jak:kalmarów, ośmiornicy, żab, łososia wędzonego, śledzia solonego i marynowanego, kawioru.
-z nabiału można jeść w ograniczonych ilościach jajko (kacze i kurze), sery (sojowy, mozzarella, feta, farmer,twaróg,kozi) oraz masło.
Poza tym powinno się unikać wszelikich produktów mleczarskich oraz jaj przepiórczych, gęsich.
-nasiona i orzechy najbardziej wskazane to pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane. Nie powinno się jeść pistacji, produktów zawierających orzechy ziemne, orzechów nerkowca, kasztanów, maku, orzechów brazylijskich.
-z roślin strączkowych można spożywać prawie wszystkie, prócz: fasoli "copper", navy, pinto, zwyczajnej nerkowatej(czerwonej, kidney),soczewicy.
-zboża generalnie nie są wskazane dla tej grupy krwi. Można je spożywać z upiarem. Powinno się wyeliminoać produkty zawierające takie oto zboża oraz ich pochodne:
jęczmień,kukurydza (upośledza wytwarzanie insuliny), pszenicy glutenowej, sorga, owsa.
Można śmiał jeść: amarant, wszelkie rodzaje ryżu, grykę, quinoę,żyto, orkisz, proso, tapiokę, tef, pszenicę kamut i orkisz.
-warzywa prawie wszystkie oprócz awokado,kalafiora,kiełków lucerny i słonecznika, kukurydzy, ogórka, oliwek czarnych, ziemniaków wszelakich. kapusty oprócz włoskiej, pieczarek.
-owoce podobnie jak warzywa prócz: pomarańczy, mandarynek, kiwi kokosa jeżyn, melona kantalupy i miodowego.
-powinno się unikać wszelkich marynat gdyż podrażniają śluzówkę żołądka oraz majonezów, ketchupu
z napoi wszystko oprócz: białego wina, herbaty czarnej, kawy, napojów gazowanych, coca coli, soku jabłkowego, soku z kapusty, soku z pomarańczy, napojów wysokoprocentowych.
Tak wygląda po krótce dieta dla osób z grupą krwi 0, jeżeli nadal cię interesuje ten temat to polecam książkę pt. "Jedz zgodnie ze swoja grupą krwi" autor: Peter J. D`Adamo, wydawnictwo: Mada.
Osoby z gupą krwi AB powinny spożywać:
baraninę królika indyka szczupaka śledzia twaróg ,ser owczy ,mozzarella, kozi,twaróg,jogurt, kefir, śmietana, bakłażan, kalafior, brokuły, orzeszki ziemne, zieloną fasolę, zielony groszek, fasolę Jaś, białą kapustę, ogórki, ziemniaki, chrzan, pietruszke seler, tofu,pszenicę,ryż,żyto itd. Polecam specjalistyczną lekturę.
