Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?

Post autor: Leeloo »

jak uszkodzoną, od czego?
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: MagdalenaSzl »

Ona od urodzenia miała problemy z ukł. pokarmowym, była na nutramigenie. A w wieku 7 miesięcy czymś się zatruła i byłyśmy w szpitalu, póżniej w klinice gastro bo miała podejrzenie zespołu złego wchłaniania.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Strasznie boje się, że to chłoniak... praktycznie cały czas jestem myślami z jej objawami.

Z drugiej strony w marcu byliśmy u hematologa w klinice, robili jej badania i wszystko było ok. A gorączki te dziwne przed tym okresem były...
Węzeł twardy podrzuchwowy jest od lutego tego roku po chorobie , teraz w jamie brzusznej, ale chyba lekarz podejrzewając coś nie wypuścił by nas do domu...

Następne usg w styczniu, nie wiem jak dam radę.... muszę wymusić na lekarzu tk lub rezonans. Koniecznie.
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: aaggaa »

Strasznie boje się, że to chłoniak... praktycznie cały czas jestem myślami z jej objawami.
myślę, że gdyby węzły były podejrzane nikt by tego nie ''olał''
Węzeł twardy podrzuchwowy jest od lutego tego roku po chorobie , teraz w jamie brzusznej, ale chyba lekarz podejrzewając coś nie wypuścił by nas do domu...

jeśli są to węzły odczynowe, nie większe niż 10mm, nie połączone w pakiety to pewnie związane są z jakąś infekcją bądź stanem zapalnym,

spróbuj zrobić jej bad. na tą mononukleozę, tak na prawdę każdy inaczej przechodzi tą chorobę

mój mąż ostatnio (chyba we wrześniu) podłapał, miewał od czasu do czasu 37,5, pobolewało go gardło i był trochę osłabiony, ale poza tym nic takiego mu się nie działo, w badaniach wyszło, że mononukleoza
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Ten podzuchwowy miał w kwietniu 12/6 mm ;( nie wiem jaki jest teraz, bo nie sprawdzałam.
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Zdarza mi się mieć powiększonego węzełka podżuchwowego, wystarczy nawet najmniejsza infekcja a on powiększa się dość sporo i bardzo boli. Robię czasem USG i zdarza się, że jest malutki, ale bywa też, że ma nawet do 15mm. Mam tak od nie mniej jak 15 lat. Miałam nawet kilka lat temu biopsję tego węzła bo martwiłam się, że to może jednak coś poważnego, ale wyszło, że wszystko jest oki.

Jeśli przy następnym USG węzełek będzie mniejszy i tylko odczynowy to myślę, że nie ma co panikować. Można zapytać onkologa co o tym sądzi, ale przy chłoniaku jest bardzo dużo niefajnych objawów. A myślę, że Twoja córeczka raczej ich nie ma.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

15mm to już za dużo jak na węzeł?

magdalena, a co z tym wypisem?
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Wypisu nadal nie ma, po świętach będę dzwonić znowu.

Co do węzła tego podzuchwowego- kiedy mi póżniej chorowała była badana przez laryngolog i ona stwierdziła, że nie ma się czym przejmowąc bo węzły po chorobie moga nawet zostać już na stałe takie powiększone. Była badana w klinice i nie alarmowali mnie w związku z nim.

Boję się jak cholera, ale nie spada waga, nie męczy się, poci tak jak zawsze . Wczoraj specjalnie zabralismy ją z mężem na basen i standardowo po basenie w aucie spała. Więc mam dużą nadzieję, że to nie chłoniak daje o osbie znać. OB i CP miała w normie, skóra ja nie swędzi. Ale obawa jak to u matki zawsze jakaś jest.
Mam kuzynke pracującą na onkologii i stwierdziła, że w życiu by mi dziecka nie wypuścili ze szpitala gdyby było coś nie tak, ale tomograf mam wymusić.

Nie wiem już nic, czuje się mocno zagubiona.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Wesołych Świąt!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

wesołych i SPOKOJNYCH.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

I zdrowych :)
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

tak :) Zdrowych przede wszystkim ;)
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Witam

Dziś wróciłyśmy z kontrolnego badania usg. Wszystko już w porządku, było to od tej infekcji. Rozmawiałam długo z lekarką która robiła usg i pokazywała mi na monitorze co i jak. Zrobiłam sobie ksero z obydwu usg, ale opisze pozwólcie jutro, bo padam...

Podjęłam decyzje, że nie ruszam córkę, bo to spowoduje u niej hipochondrie, jesli już jej nie ma. Byłam dziś tam z mamą, by i ona coś wywnioskowała i po długiej rozmowie z lekarzem doszłam do takich a nie innych wniosków. Żadnej patologii u niej nie wykryto na szczęście, więc nie będę na siłe szukać.

Następna wizyta kontrolna w kwietniu.

:)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

super wiadomość, a więc teraz relax!!!
pozdrów córkę i spędźcie ze sobą trochę czasu bez białych fartuchów, dla odmiany.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Nie pisałam, bo teraz ja mam kłopoty ze zdrowiem. Praktycznie wszystko: płuca, skolioza w kręgosłupie, okropne bóle brzucha- mam skierowania do gastrologa, ortopedy, alergologa bo puchnę i nie wiadom,o od czego.
Grunt, że młoda zdrowa.

Jak tylko będe na chodzie, opisze usg córki.

Pzdr.
ODPOWIEDZ