GOFRY
Moderator: Moderatorzy
Gofry dla mnie to mój chleb. Doszłam do perfekcji w ich pieczeniu z mak bezglutenowych, bez jajek... Wychodzą bardziej chrupiące, gdy nie dajemy do ciasta oleju, żadnego tłuszczu i dodamy maki amarantusowej.
Przepis:
Składniki:
1 kubek mąki owsianej bezglutenowej
1 kubek maki amarantusowej
1 kubek mieszanki: mąka dyniowa, quinoa, orzechowa (orzechy włoskie, słonecznik, siemię lniane), gryczana,
Woda mineralna
1 żółtko
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki cukru (można dać go mniej lub wcale)
Oliwa do smarowania gofrownicy
Wszystkie suche składniki wymieszać + żółtko jajka (niekoniecznie) dolewac wodę mineralną gazowaną i miksować aby powstało ciasto gęste jak na nalesniki...
Przepis:
Składniki:
1 kubek mąki owsianej bezglutenowej
1 kubek maki amarantusowej
1 kubek mieszanki: mąka dyniowa, quinoa, orzechowa (orzechy włoskie, słonecznik, siemię lniane), gryczana,
Woda mineralna
1 żółtko
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 łyżki cukru (można dać go mniej lub wcale)
Oliwa do smarowania gofrownicy
Wszystkie suche składniki wymieszać + żółtko jajka (niekoniecznie) dolewac wodę mineralną gazowaną i miksować aby powstało ciasto gęste jak na nalesniki...
Ostatnio zmieniony sob 17 gru, 2011 20:59 przez PUMA, łącznie zmieniany 1 raz.

Niestety, na zimno nie są smaczne mimo dodatków typu owoce czy smietana. Ale z tymi glutenowymi to chyba też tak jest? Coś tam pamiętam jeszcze sprzed diety...

witam , wypróbowałam dziś gofry z podanego tu na poprzedniej stronie przepisu
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka oleju
po 3 czubate łyżki: mixu chleba, mąki ryżowej (drobnej), skrobi kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
Wszystko razem wymieszać, jeśli wyjdzie za gęste dolać odrobinę wody lub mleka (konsystencja gęstej śmietany). Wykładać na wysmarowaną tłuszczem i mocno rozgrzana gofrownicę.
gofrownicę ustawiam na moc grilowania (największą )
gofry wyszły super, dziecko zachwycone,dziękuję za sprawdzony przepis
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka oleju
po 3 czubate łyżki: mixu chleba, mąki ryżowej (drobnej), skrobi kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
Wszystko razem wymieszać, jeśli wyjdzie za gęste dolać odrobinę wody lub mleka (konsystencja gęstej śmietany). Wykładać na wysmarowaną tłuszczem i mocno rozgrzana gofrownicę.
gofrownicę ustawiam na moc grilowania (największą )
gofry wyszły super, dziecko zachwycone,dziękuję za sprawdzony przepis

gofry
A ja mam przepis na gofry ryżowo-sojowe.
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki sojowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
5 łyżeczek proszku do pieczenia (oczywiście bezglutenowego)
1 łyżka cukru
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mleka
Wymieszać suche składniki, dodać mleko, olej, żółtka z jajek zmiksować. Białka ubić na pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy ok. 5 min.
Jedli wszyscy, chociaż bezglutenowy jest tylko syn. Jemu smakowały nawet na drugi dzień.
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki sojowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
5 łyżeczek proszku do pieczenia (oczywiście bezglutenowego)
1 łyżka cukru
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mleka
Wymieszać suche składniki, dodać mleko, olej, żółtka z jajek zmiksować. Białka ubić na pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy ok. 5 min.
Jedli wszyscy, chociaż bezglutenowy jest tylko syn. Jemu smakowały nawet na drugi dzień.
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: śr 08 sty, 2014 15:58
Re: GOFRY
ile przepisów *.* super
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: śr 19 lut, 2014 21:32
Re:
agastaga pisze:Na oko![]()
Robi sie tak samo jak na naleśniki, ale musi być gęstsze (konsystencja gęstej śmietany). Gofrownica bardzo gorąca i posmarowana olejem.
Aga
Robię tak samo:)
Re: GOFRY
Naprawde i ja sprawdzilam juz masakrycznie dużo różnych przepisów na gofry i chyba jeszcze nie trafiłam na taki, którym mogłabym sie pochwlai, że wyszedł mi dobrze.Wyporbuj to co tutaj zamieściłyście i mam nadzieje, że w koncu przerwe ta swoja złą gofrowa passe.
Re: GOFRY
Ja robię na oleju ( jestem bez meczna )tolanowak pisze:Naprawde i ja sprawdzilam juz masakrycznie dużo różnych przepisów na gofry i chyba jeszcze nie trafiłam na taki, którym mogłabym sie pochwlai, że wyszedł mi dobrze.Wypróbuj to co tutaj zamieściłyście i mam nadzieje, że w koncu przerwe ta swoja złą gofrowa passe.
4 jaja
0k 3 szkl wody ( 700 ml)
3/4 szkl cukru może być puder
3/4 szkl oleju
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia ja daję na oko z łyżeczke, do 2
70-80 dag mąki to tak z 4 szkl
Nieraz dzielę składniki na połowę, bo wychodzi z tego dość sporo.
Te gofry są pyszne, ale tylko na ciepło. Chrupkie i smaczne. Niestety na później się nie nadają. Jednak dla bez mlecznych niezły rarytasik

Re: GOFRY
Ojej, zamiast jaj, to nie wiem co się daje. Może jest coś zastępczego. Może coś ,, glutowatego' typu żelatyna. Albo mlekow w proszku, ale z laktozą. Ewentualnie sojowe w proszku, lu budyń sojowy. ( ten jadam i jest nawet smaczny)