Nawrot choroby

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xmichalinka
Nowicjusz
Nowicjusz

Nawrot choroby

Post autor: xmichalinka »

Witam. Chorowalam na celiakie jak bylam malym dzieckiem przez 3 lata bylam na diecie bezglutenowej, wyniki byly dobre wiec moglam normalnie jesc produkty z glutenem. Jak bylam dzieckiem objawem tej choroby bylo to ze w ogole nie przybieralam na wadze i nie roslam. Dzisiaj mam 22 lata i 145 cm wzrostu. W ostatnim czasie schudlam 18 kg, bardzo mnie to zdziwilo bo nie bylam na zadnej diecie i jadlam tyle ile zawsze. Zreszta waga ciagle mi spada i w ogole nie moge przytyc. od jakis 3 miesiecy zaczely sie silne bole brzucha prawie codziennie, wymioty co chwile, wypadanie wlosow oraz straszne biegunki ( mam juz tego dosc ;( ) bylam u lekarza czekam na wyniki z pobrania krwi oraz na biopsje ktora mam miec za 4 tyg w uspieniu ogolnym. No i tutaj jesr moje pytanie jak sobie radzicie z tym? Czy ty mozliwe ze znowu wszystko powrocilo? ;(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Nawrot choroby

Post autor: Leeloo »

xmichalinka pisze:Chorowalam na celiakie jak bylam malym dzieckiem przez 3 lata bylam na diecie bezglutenowej, wyniki byly dobre wiec moglam normalnie jesc produkty z glutenem.

Z CELIAKII SIĘ NIE WYRASTA, TO CHOROBA GENETYCZNA, KTÓREJ NIE DA SIĘ WYLECZYĆ.

Twoje objawy, bardzo niski wzrost i samopoczucie tylko to potwierdzają. Lekarz, który zezwolił na normalną dietę, bo "wyniki były dobre" powinien teraz płacić za Twoje leczenie

to oczywiste, że Twoje dolegliwości wróciły, wręcz zwiększyły swoje nasilenie, potwornie schudłaś itd, bo gluten to dla Ciebie trucizna. przez 19lat codziennie go jadłaś, więc czego się spodziewać? co powiedział Twój obecny lekarz? kiedy pobrano krew na przeciwciała? dlaczego gastroskopia jest w uśpieniu? na Twoją prośbę?

jak Twoje BMI, ile ważysz, jak inne wyniki- tarczyca (tsh, ft4, ft3, usg, antyTPO i antyTG), h. płciowe (prolaktyna, testosteron, lh, fsh, estradiol...), kortyzol, jak z miesiączkowaniem (czy w ogóle jest?), badano Cię na pasożyty/bakterie? Jak cukier na czczo? badanie kału i moczu? Badałaś enzymy wątrobowe, trzustkowe?

musisz dbać o nawodnienie w tej sytuacji, kup sobie jakiś Orsalit w aptece. masz w ogóle czym wymiotować? jak wyglądają stolce?
xmichalinka
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Nawrot choroby

Post autor: xmichalinka »

Gastroskopia jest w uspieniu bo mieszkam w UK i znieczulenie mozna sobie wybrac. U lekarza i na pobraniu krwi bylam w poniedzialek a o wynikach dopiero dowiem sie na wizycie u lekarza i przyjda tez poczta wiec czekam... Stolce zalezy od dnia zazwyczaj sa biegunkowe a jak dochodza wymioty do tego to sa takie luzne jak woda ;( nie wymiotuje codziennie ale raz na tydzien potrafie przez caly dzien obojetnie co zjem ;( mam poprostu dosc bo co chwile bardzo boli mnie brzuch ;(
ODPOWIEDZ