uczulenie na gluten a uczulenie na mąkę pszenną
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Może spróbuj wymusić na niej skierowanie do klinika gastro i tam w jakiś sposób nakieruj ich na gastroskopie. Z moją córką też nie było łatwo, w klinice sama dosłownie zapytałam się, czy aby to nie refluks gdyż u mnie w rodzinie występuje. Miałam już wychodzić, ale okazało się że nie mam transportu, więc zostałąm dzień dłużej i wtedy jej zrobili. Tyle, że ona miała bóle mocne w nocy, kręciło jej się w głowie wtedy, to był koszmar... szukali najgorszego, bo w sumie od tego się zaczyna...
Głowa do góry i nie odpuszczaj.
Głowa do góry i nie odpuszczaj.
Magda- mama dziewięcioletniej Natalii uczulonej na mąkę żytnią, refluks przełyku. Hipercholesterolemia.
-
- Aktywny Forumowicz
wiesz co u mnie takie pobolewania występowały przy podrażnieniu trzustki, można by zrobić amylazę w moczu (ona ogólnie podnosi się kiedy jest jakiś stan zapalny w obrębie jamy brzusznej-wtedy wzrost jest nie za duży, kiedy wzorst amylazy dotyczy trzustki zwykle jest większy)Powiedziała, że ew. da skierowanie do szpitala ponowne w bielsku ale teraz już na "brzuch". Boli go w okolicach jelit... poniżej pępka ciut po prawej - to tak bardzo niedokladnie opisane.
ogólnie z tego mówił mój doktor to pracę trzustki dobrze obrazują badania amylaza i lipaza z krwi, jednak na początek żeby nie kłuć dziecka można spróbować z moczu
może też być coś z dwunastnicą, jakieś nadżerki np. choć wtedy ból raczej byłby chyba troszke wyżej
koszt badania moczu na obecność amylazy to jakieś 7-10zł
można zrobić też badanie kału na obecność grzybów oraz bakterii, są też tzw. testy wodorowe (rózne są opinie na temat ich wiarygodności, ale można spróbować) wykażą one np czy nie ma przerostu flory bakteryjnej w jelitach
z kału można też sprawdzić czy jest Helicobacter
Ostatnio zmieniony wt 03 gru, 2013 10:27 przez aaggaa, łącznie zmieniany 2 razy.
Lipaza pona normę, jeśli nie jest to ponad 2 lub 3 razy pona normę, wskazuje przeważnie na zapalenie żołądka. Jeśli chodzi o wartość diagnostyczną w kierunku trzustki to ma ona tylko wtedy kiedy jest tak z 2 razy pona normę, jednak przy przewlekłym zapaleniu trzustki może być lipaza i amylaza nawet w normie.
Re: uczulenie na gluten a uczulenie na mąkę pszenną
Jakiś czas mnie tu nie było i nie mogłam poznać forum 
Amylazę we krwi miał robioną- wszystko w normie... W piątek 20-tego jedziemy do gastrologa. Prywatnie, bo terminy na NFZ są dosyć odległe. W Górnoślaskim Centrum Zdrowia Dziecka podano mi nazwisko lekarza do którego warto się udać - potwierdziła to pediatra... Zobaczę co "załatwimy". Dam znać.
Byłam u alergologa, ale moim zdaniem - nic ta wizyta nie wniosła do całości.
w międzyczasie usłyszałam i dowiedziałam się o programie "SZeść kroków wyjścia z alergii". Zakupiłam książkę p. Bożeny Kropki. Czytam. Szukam. Próbuję powiązać wszystko w całość. I tak jeszcze "prześladuje" mnie myśl o pasożytach i odrobaczeniu... różne są szkoły, ale ja chyba byłabym ZA. Poczekam jednak z tym wszystkim już do piątku.
Pozdrawiam

Amylazę we krwi miał robioną- wszystko w normie... W piątek 20-tego jedziemy do gastrologa. Prywatnie, bo terminy na NFZ są dosyć odległe. W Górnoślaskim Centrum Zdrowia Dziecka podano mi nazwisko lekarza do którego warto się udać - potwierdziła to pediatra... Zobaczę co "załatwimy". Dam znać.
Byłam u alergologa, ale moim zdaniem - nic ta wizyta nie wniosła do całości.
w międzyczasie usłyszałam i dowiedziałam się o programie "SZeść kroków wyjścia z alergii". Zakupiłam książkę p. Bożeny Kropki. Czytam. Szukam. Próbuję powiązać wszystko w całość. I tak jeszcze "prześladuje" mnie myśl o pasożytach i odrobaczeniu... różne są szkoły, ale ja chyba byłabym ZA. Poczekam jednak z tym wszystkim już do piątku.
Pozdrawiam
- AntosiaAsia
- Nowicjusz
-
- Aktywny Nowicjusz
Moja corka miała stwierdzoną alergię na pszenicę. Testy prick na plecach z zywności. Wtedy nie mogla też bezglutenowej pszenicy. O testy sama walczyłam. W końcu było wiadomo co odstawić. Ale najpierw to wymuszanie na lekarzach, prywatna wizyta. Z gastrologią było gorzej nie miałam kasy i odpuściłam. A zle bo dziś jak mam braki w witaminach i ucieka wapń to myśle czy to celiakia jednak i żaluję ze nie przycislam.
Ale mała była po kilku zapaleniach jelit a ja chciałam prędko wprowadzić dietę.
Ale twój starszy więc walcz.
Ale mała była po kilku zapaleniach jelit a ja chciałam prędko wprowadzić dietę.
Ale twój starszy więc walcz.
do annagan,
sprawdz u syna czy nie ma nadkażenia krztuśca - można zrobić p/ciala z krwi lub pcr jako wymaz.
Dodatkowo popieram poprzednie sugestie co do pasożytów - ige całkowite wysokie, nie wiem jak wyglądają eozynocyty w rozmazie, kaszel i inne objawy, schudnięcie - temat mocno niedoceniany
Pasożyty maja różne cykle tzw. cystowań i np. w przypadku glisty to może być do 2,5 mc-a, lamblie co 28 dni. W kale rzadko wychodzą ( różne przyczyny) - najlepiej zrobić p/ciala z krwi-glista igg, lamblie igm i igg. Owsiki tylko testem szkielkowym. Poddać się leczeniu u parazytologa a nie u zakaźnego i dieta i higiena na maxa.......
pozdrawiam
noil
sprawdz u syna czy nie ma nadkażenia krztuśca - można zrobić p/ciala z krwi lub pcr jako wymaz.
Dodatkowo popieram poprzednie sugestie co do pasożytów - ige całkowite wysokie, nie wiem jak wyglądają eozynocyty w rozmazie, kaszel i inne objawy, schudnięcie - temat mocno niedoceniany

pozdrawiam
noil