Objawy celiakii czy ktoś miał podobne?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bezglutenka
Nowicjusz
Nowicjusz

Objawy celiakii czy ktoś miał podobne?

Post autor: bezglutenka »

Witajcie,

Moja historia jest nieco dziwna. Szukam informacji o tym czy ktoś miał może podobne objawy do moich. A więc jakieś dwa lata temu zaczęły mnie boleć kolana. Zrobiły mi się na nich takie zgrubienia, opuchły itp. Ortopeda stwierdził brak mazi stawowej. To co mi zalecił może trochę pomogło ale nie za bardzo. Do tego zaczęłam czuć ból w różnych stawach, takie jakby pieczenie, potem przeniosło się to też na mięśnie. Potężnie się przeraziłam, bo ból był do wytrzymania ale dotyczył właściwie całego ciała przez całą dobę. Poszłam do lekarza ogólnego - najpierw był reumatolog, - nie stwierdził reumatyzmu, teraz niedawno byłam u gastrologa i czekam na badania w kierunku celiakii. W międzyczasie ( bo oczekiwanie do lekarzy jest długie w Polsce) siostra poleciła mi spróbowanie przejścia na dietę bezglutenową. Dlatego, że ona w dzieciństwie była 2 lata na tej diecie z zalecenia lekarza ale bez badań (mama nie zgodziła się na gastroskopię, bo to były trochę inne czasy, bardziej brutalne). Spróbowałam i o dziwo moje objawy ustąpiły. Dlatego też zasugerowałam lekarzowi pierwszego kontaktu aby dał mi skierowanie do gastrologa. Obecnie czekam na badania, jem znów gluten 2 tygodnie, a gastrologię mam 21 stycznia. Na razie nie mam bólów w stawach, no może sporadycznie ale mam inne objawy - swędzenie skóry na twarzy i w innych miejscach, wysypka na twarzy.
Oprócz tego miałam jakiś czas temu wycinanego gruczolako-włókniaka z piersi, a ostatnio zaobserwowałam w stopach w części między palcami a piętą gózki, które trochę mnie bolą, są ruchome i jakby była w nich ciecz, nie byłam z tym jeszcze u lekarza. Dodam, że po przejściu na dietę bezglutenową prawie całkowicie znikła moja alergia wziewna na trawy i brzozę (od liceum miałam od czerwca do końca lipca obfity katar, pieczenie oczu, kichanie itp.). Teraz mam 28 lat. Bardzo mnie niepokoi to co się ostatnio dzieje z moim ciałem i chciałam zapytać czy ktoś może miał podobne objawy? Albo może przynajmniej część?
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Objawy celiakii czy ktoś miał podobne?

Post autor: alva_alva »

Może być celiakia skoro na diecie bg jest lepiej, choć jeśli jest, to nie sądzę, aby na tym się kończyło.W wieku 28 lat objawy celiakii nie zawsze pojawiają się w układzie pokarmowym, często także w innych lub tylko w innych układach. Czy reumatolog zrobił ci przeciwciała ANA? Na podstawie jakich badań wykluczył chorobę reumatologiczną lub chorobę tkanki łącznej? Jakie badania zrobił? Jak wygląda TSH, Ft3 i Ft4? Z tych zmian na ciele, grudek, należałoby pobrać wycinki do badania aby stwierdzić co to jest.Bólem kolan może zaczynać się Hashimoto też.Wysypki , uczulenia pojawiają się także w Hasi, często w okresach rzutu choroby.
Jak z płodnością? Masz dzieci? Miesiączki regularnie? Krótkie, długo, obfite, skąpe? Rozumiem, że objawów z przewodu pokarmowego nie masz, bo nic nie piszesz.
bezglutenka
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuję za odpowiedź. Reumatolog robił mi badania z krwi na przeciwciała, i do tego badanie w gabinecie dotykowe, wyniki były takie, że nie mam reumatyzmu, dokładne wyniki badań zostały chyba u gastrologa. Przeczytałam już w innym Twoim poście, że trzeba wyniki zbierać - to mój błąd na przyszłość sobie zapamiętam, po prostu dotąd nigdy nie chorowałam na nic poważnego. Jeśli chodzi o chorobą Hashimoto to mam pewne objawy: ciągłe uczucie zimna, ale tylko okresowo to może być też spowodowane wegetarianizmem, jesli mam okres że gorzej się odżywiam, raczej niskie ciśnienie, miesiączki mam odkąd pamiętam regularne, co 28, 29 dni, trwają zwykle 5, a czasem 6 dni. Ostatnimi czasy zrobiły się obfite, wcześniej normalne. Nie mam dzieci i nie wiem czy jestem płodna...bo jak na razie stosuje antykoncepcję - prezerwatywy i nie wpadłam, ale w rodzinie nikt nie był niepłodny, siostra ma dwójkę dzieci. Moja babcia ma nadczynność tarczycy. Mama twierdzi, że mam nie celiakię, ale nietolerancję glutenu, ale nie wiem na jakiej podstawie. Uważa, że ona też ma to samo tylko niezdiagnozowane i że u nas to genetyczne (od dzieciństwa jest bardzo chuda i nie może przytyć). Ja jestem jednak pierwsza, która będzie się badać pod tym kątem. Nie mam żadnych objawów z przewodu pokarmowego. Bardzo rzadko miałam biegunkę czy zatwardzenie, bóli brzucha także nie miałam raczej. Teraz na diecie bezglutenowej mam niestety częstsze zaparcia.
Awatar użytkownika
alva_alva

Po wyniki nadal możesz w każdej chwili iść do przychodni i poprosić o ksero wyników lub zajrzeć w kartę i sobie je spisać. Lepiej jednak zrobić ksero, bo ksero możesz pokazać innemu lekarzowi, a każdemu powinnaś pokazywać.
Jakie przeciwciała ci robił lekarz reumatolog dokładnie? Podejrzewam, że ANA, ale nawet jak one wyszły ujemne to to nie wyklucza układówki lub problemów reumatologicznych. Niektóre z zapaleń stawów są tzw. seronegatywne, czyli bez przeciwciał ANA.Jakie masz OB, CRP?

Wiele innych objawów: zimno, obfitsze miesiączki, zaparcia to mogą być objawy niedoczynności tarczycy. Zaparcia być może nie mają związku z dietą bg lecz właśnie z niedoczynnością tarczycy. W Hasi jest tak, że ma się okresowo nadczynność - w okresie rzutu choroby, a potem znowu wchodzi się w niedoczynność. To powoduje, że można mieć chwilami objawy nadczynności tarczycy, a potem niedoczynności.Stąd okresowo może być ci zimno albo okresowo mogą pojawiać się zaparcia.
Babcia na jakim tle ma nadczynność tarczycy? Ma jakieś guzki czynne hormonalnie czy też ma Basedowa?
bezglutenka
Nowicjusz
Nowicjusz

Postaram się zdobyć te wyniki jeśli się uda, ale skoro reumatyzm został wykluczony to nie mam powodu nie ufać lekarzom. Poza tym dlaczego bóle znikają jeśli nie jem glutenu a pojawiają się kiedy zaczynam jeść? W reumatyzmie chyba by tak nie było. Z tą niedoczynnością tarczycy będę się zastanawiała jeśli celiakia się nie potwierdzi. Na razie czekam na wyniki. W poniedziałek będę miała wyniki testów z krwi to napiszę jak wyszły.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

może na diecie bezglutenowej dostarczasz sobie za mało błonnika,co jest przy tym żywieniu bardzo łatwe. jak wygląda Twój dzienny jadłospis?
Awatar użytkownika
alva_alva

bezglutenka pisze:Postaram się zdobyć te wyniki jeśli się uda, ale skoro reumatyzm został wykluczony to nie mam powodu nie ufać lekarzom. Poza tym dlaczego bóle znikają jeśli nie jem glutenu a pojawiają się kiedy zaczynam jeść? W reumatyzmie chyba by tak nie było. Z tą niedoczynnością tarczycy będę się zastanawiała jeśli celiakia się nie potwierdzi. Na razie czekam na wyniki. W poniedziałek będę miała wyniki testów z krwi to napiszę jak wyszły.
Niedoczynność tarczycy nie przeszkadza celiakii i odwrotnie. Jak celiakia się potwierdzi, to nie znaczy, że nie ma Hashimoto. Wręcz przeciwnie, jeśli okaże się, że masz celiakię, to istnieje bardzo duża szansa, że masz także Hasi, bo za te choroby obie jak i wiele jeszcze innych z worka autoimmunologicznych, odpowiada ten sam gen. Połowa z nas na tym forum jak nie więcej przy celiakii ma także Hasi. Na forum cukrzycy autoimmunologicznej także większość ludzi ma obok Hasi. Na forum Addisona prawie wszyscy mają Hasi. Niestety także na forum reumatologicznym i chorób tkanki łącznej połowa ma Hasi. To działa także w drugą stronę. Nawet jak celiakii nie masz, to to nie wyklucza Hasi.

Nie do końca widzę się orientujesz czym zajmuje się reumatologia. Reumatologia to dosyć szeroka działka, która zajmuje się nie tylko "reumatyzmem" jak to się przyjęło potocznie nazywać, ale także choroby tkanki łącznej ( toczeń, twardzina), sarkoidoza, układowe zapalenia naczyń , tętnic itd. Wszystkie prawie te choroby to choroby autoimmunologiczne. Jednym z objawów w tych chorobach są właśnie bóle stawów, ale nie tylko w tych chorobach, bo także bóle stawów to objaw Hasi czy celiakii. Jak się nieco nachorujesz dłużej, to zobaczysz sama, że w naszych polskich warunkach, w większości przypadków, pacjent, który nie ma wiedzy medycznej choćby w podstawie, który nie docieka czy ma CRP w normie czy nie , który nie zapyta jakie przeciwciała mu robiono itd. , jest niestety często na przegranej pozycji, bo lekarz wszystko mu wtedy może wcisnąć, byle tylko nie przekroczyć limitu badań NFZ, który ma przez NFZ narzucony i z którego NFZ go rozlicza.Nie twierdzę, że tak jest zawsze, ale tak bywa i dobrze jest to wziąć pod uwagę ewentualnie.

Jeśli bóle stawów mijają na diecie bg, to widać w metodzie doświadczalnej, że gluten szkodzi. Może szkodzić nawet jeśli to nie jest celiakia.Możesz mieć nadwrażliwość na gluten, ale tarczycę i tak należałoby jednak sprawdzić przy tych objawach, które podajesz.Daj znać jak będziesz miała wyniki.
ODPOWIEDZ