W oczekiwaniu na wyniki, kiepskie samopoczucie.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Olala
Nowicjusz
Nowicjusz

W oczekiwaniu na wyniki, kiepskie samopoczucie.

Post autor: Olala »

Witajcie,

Od jakiegoś czasu obserwuję u siebie wyraźne nietolerancje pokarmowe, 2 tygodnie temu wykonałam badania - anty-DGP, ale nadal czekam na wyniki.
Na 100% źle się czuję po zjedzeniu pszenicy (zaparcia), staram się nie eksperymentować z innymi ziarnami i ryżem, do czasu otrzymania wyników. 1 kromka żytniego chleba na zakwasie mi nie szkodzi, dalej się nie posuwam bo się boję :(. Dobrze toleruję mąkę z ciecierzycy. Do tego mam nietolerancję na laktozę (trądzik, przelewanie, mdłości, biegunki, bóle brzucha, puste odbijania, wzdęcia). Nic mnie nie boli, jak pilnuję mocno diety to dobrze się czuje a problemy jelitowe ustępują. Sprawę pogarsza permanentna nerwica. Przyjmuję probiotyki, odstawiłam mleko i laktozę, cały czas troszkę testuję co mogę z tego nabiału jeść. Od zawsze miałam zdaje się lekkie niedobory żelaza, szybko wypłukuje mi się magnez z organizmu. Bolały mnie napadowo (kuły) stawy, kości i mięśnie, podejrzewałam boreliozę lub tężyczkę, ale to ustąpiło jakiś dłuższy czas temu. Staram się jeść ekologicznie, w mojej diecie nie ma też konserwantów.

Czy wyeliminowanie w moim przypadku glutenu jest uzasadnione? Mam jedynie pewność, że szkodzi mi pszenica i laktoza (ta dała mi wczoraj mocno popalić przy próbie na śmietanie).

Z góry dziękuję za pomoc. <roza>
Ostatnio zmieniony pt 01 lis, 2013 13:59 przez Olala, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Olala, nie eliminuj glutenu przed badaniami na celiakię/nietolerancję, bo wyniki będą zafałszowane i nie będziesz miała pewnej diagnozy.
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: aaggaa »

możesz jeszcze zbadać sobie poziom D3, bóle stawów itd mogą być jeśli masz celiakię, po wyeliminowaniu glutenu (po badaniach) ustąpią :)
Olala
Nowicjusz
Nowicjusz

Badanie robiłam 13 października, kilka dni wcześniej jadłam jaki makaron orkiszowy, więc powinno być ok z glutenem do badań :)

Zastanawiam się czy odstawić teraz tak na zaś. Ból kości już przeszedł, czasami po kroplach z grejpfruta wraca, ale to by wskazywało na jakiego grzybka we mnie ;)
Olala
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: W oczekiwaniu na wyniki, kiepskie samopoczucie.

Wynik badań wyszedł mi negatywnie.
przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie iga: 1,80 U/ml. Wynik negatywny <4 U/ml - test Elisa. Czy to badanie jest dobre, złe?
Kilka prób z pszenicą, pszenicą durum, mąką żytnią zakończyło się dla mnie fatalnie - ciężkimi zaparciami i ostrą szczeliną odbytu. Nie ma więc opcji, że będę jeszcze chciała jeść jakiś gluten do badań, co zrobić? Pozostaje mi tylko biopsja? Czy w ogóle jest sens potwierdzać alergię na gluten w przypadku, gdy po pszenicy czy życie występują zaparcia? Zaparcia są u mnie powodowane jedynie czekoladą i produktami z glutenem.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Badanie robiłam 13 października, kilka dni wcześniej jadłam jaki makaron orkiszowy, więc powinno być ok z glutenem do badań :)
A tak poza tym to bezglutenowo czy sporadycznie glutenowo?

A miałaś robione jakieś testy alergologiczne? Robiłaś tylko jedno przeciwciało w jednej klasie? To troszkę mało się wydaje, nawet jeśli to jest transglutaminaza. A miałaś robione badania na IgA ogółem? Jeśli ma się niedobór IgA to mogą być fałszywie ujemne z tego, co się orientuję. Poza tym mówiłaś, że miałaś robione anty DGP ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

" Jeśli ma się niedobór IgA to mogą być fałszywie ujemne z tego, co się orientuję." Tak jest.

Olala, u dorosłych przeciwciała wychodzą dość często ujemne- dla 100% pewności, że to celiakia potrzebna jest gastroskopia z biopsją dwunastnicy. i aż do tego badania trzeba być na diecie tradycyjnej
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

A na podstawie czego stwierdzasz, że masz szczelinę odbytu?
Kasia_Agata
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Kasia_Agata »

Jeden wynik badania z krwi o niczym nie świadczy.
Faktycznie gastroskopia z wycinkami.
Tylko do tego trzeba być sporo czasu na normalnej diecie, bo ani testy ani gastroskopia jest niemiarodajna.
Pozdrawiam i powodzenia
ODPOWIEDZ