Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Moderator: Moderatorzy
Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Podczas pieczenia chleba w automacie Zelmer BM1000 mam problem z tym, że ciasto się nie chce zagniatać, nie trzyma się mieszadła jak podczas pieczenia "normalnego" chleba. Mieszadło robi sobie "dziurę" na środku, a całe ciasto pozostaje po bokach. Nie pomaga zmniejszanie ani zwiększanie ilości wody. Przepis biorę bezpośrednio z torebki KONCENTRATU MĄKI WIELOZIARNISTEJ Bezglutenu. Czy ktoś wie co można z tym zrobić?
problem przy pieczeniu chleba w automacie
Nie mam problemu z wypiekiem chleba z mąki wieloziarnistej i koncentratu chleba bg z Bezglutenu a chlebki są dobre i smaczne. Wypiekam wg podanej receptury (450 ml wody na 500g mąki), czasami zgarniam na początku cyklu mieszania, z boków pojemnika resztki mąki, później jest ok. Piekę na PANASONICU. Jeżeli na innych mąkach będziesz miał ten sam problem to chyba jest coś z na rzeczy z wypiekaczem.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
-
- Nowicjusz
-
Ja mam właśnie moulinex ten do bagietek, bułek
Piekę wiele w nim różnych rzeczy. Wszystko bg. Chleby, bułki ciasto na pizze, dżemów nie robiłam. Dla mnie to najlepszy sprzęt w domu
Kiedyś piekłam w piekarniku ale teraz mam inny piec i piekarnik w nim beznadziejny więc automat ratuje mi życie

Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Witajcie.Zakupiłam aparat z Lidl-a.Upiekłam dwa chleby i niestety wszystko wychodzi nie tak.Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna.Pierwszy przepis wypróbowałam z ich książki z jogurtem naturalnym-wyszło źle.Tzn.Chleb mi po prostu wykipiał...Teraz zrobiłam wg. przepisu z opakowania na mące chlebowej i znów to samo,również wykipiał.Wyrósł szybko a potem opadł...Dałam 350 g wody i 7 g drożdży suchych i nie mam pojęcia co tu zrobić żeby wychodziło dobrze.Pomóżcie...jakaś podpowiedź...Z góry dziękuję.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Również mam automat z Lidla i przy pierwszym pieczeniu musiałam wyłączyć maszynę, bo ciasto zaczynało uciekać. Od tego momentu włączam krótsze programy - ten bezglutenowy prawie 4 godzinny jest chyba za długi. Może zależy to też od wielkości chleba jaką wybierasz (750 g, 1000 g, 1250 g). Ja za każdym razem wybieram środkową, a przepisy biorę głównie z opakowań mąk, ze sprawdzonych przepisów np. z warsztatów (na forum też są) lub ewentualnie z załączonej książeczki.
Czytałam te opisy różnych programów.Najbardziej chyba będzie dobry program do chleba razowego-czas jest podany 2,30 na trybie szybkim.Muszę coś pokombinować.Jednak chyba typowy program dla chlebów bezglutenowych nie za bardzo działa w przypadku tego aparatu z Lidl-a.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Wypróbowałam przepis na mieszankę z mąką razową.Piekłam na trybie-chleb razowy,szybki.Niestety wszystko poszło dobrze oprócz tego,że chleb mało wyrósł i zrobił się kluchowaty:(Nie mam pojęcia co robię nie tak-czy tym razem to wina drożdży??Dodałam preparat błonnikowy do ulepszenia pieczywa ,może to jest przyczyną?Nie mam pojęcia co robię źle....Miała to być pomoc a zrobił się problem.Dajcie jakieś rady,to jest automat z Lidl-a.
-
Ja zawsze chlebki piekę w opcji chleb bg nie zależnie od rodzaju mąki czy to zwykły biały miks czy wieloziarnisty itp. Tylko ja mam moulinex a preparatu błonnikowego nigdy nie dodawałam.
Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

Ja korzystam z tej maszyny: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/05/25/ ... ku-chleba/
Nigdy jeszcze się nie stało tak, żeby chleb mi nie wyszedł. Najczęściej korzystam z mieszanki Balvitenu (Piekarz), ale czasem używam innych mieszanek, np. PROVENA. Robię wszystko według przepisu na opakowaniu.
Odkryłam, że najlepszy chleb zawsze wychodzi mi, kiedy dodam składniki w tej kolejności: woda, olej, mieszanka, cukier, drożdże (tam, gdzie cukier) i sól (osobno).
Nigdy jeszcze się nie stało tak, żeby chleb mi nie wyszedł. Najczęściej korzystam z mieszanki Balvitenu (Piekarz), ale czasem używam innych mieszanek, np. PROVENA. Robię wszystko według przepisu na opakowaniu.
Odkryłam, że najlepszy chleb zawsze wychodzi mi, kiedy dodam składniki w tej kolejności: woda, olej, mieszanka, cukier, drożdże (tam, gdzie cukier) i sól (osobno).
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Nie lubię mąk balvitenu i bezglutenu, bo wszędzie jest skrobia pszenna b/g. Jakoś mnie ona odpycha. W zagranicznych firmach tego "wynalazku" nie ma
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Nie chodziło mi o E, tylko o skrobię pszenną b/g. Ale mąki galicyjskiej nie kojarzę - muszę się bardziej rozejrzeć. Dobra jest do pieczenia chleba? Zamierzam zacząć piec, ale zabieram się do tego jak do jeża. Z prostej przyczyny, że nie bardzo mi pieczywo b/g wychodzi. Zastanawiałam się nad automatem do pieczenia, ale trochę miejsca to zajmuje i nie ma gwarancji, że chleb wyjdzie lepiej
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.