bole brzucha, wymioty, zaparcia i rozwolnienia
Moderator: Moderatorzy
Re: bole brzucha, wymioty, zaparcia i rozwolnienia
kto powinien mi dac to skierowanie- lekarz rodzinny??? i ile sie doplaca?
Lekarz gastrolog. Prywatnie taka doplata w Warszawie to ok. 60zl. Kazde miasto, kazda placowka ma swoje ceny. Na nfz nie mam pojecia..
nie rozumiem dlaczego lekarz mi tego nie zaproponował. To badanie jest bardzo nieprzyjemne i nie mam ochoty przechodzic tego po raz drugi...
niestety, nie jesteś jedynym takim przypadkiem. dlatego tak ważna jest wiedza i świadomość samego pacjenta, żeby wiedział o co ma walczyć.
gastrolog dal mi skierowanie na kolonoskopie ze wzgl. na wiek.
zrobilam badanie tarczycy
303 L69/ TSH 3-cia generacja 3.319 n/ul 0.35 5.50
305 055/FT3 3.42 pg/ml 2.3 4.2
306 069 /FT4 1.12 ng/dl o.89 1.76
robie ponownie badanie na alergie ale z krwi
pani doktor powiedziala ,że badanie ze skoey jest dokladniejsze niz z krwi,poniewaz na skorze przrciwciala utrzymuja sie przez kilaka miesiecy a we krwiznikaj po 3 dniachod oprzejscia na diete bezglutenowa
303 L69/ TSH 3-cia generacja 3.319 n/ul 0.35 5.50
305 055/FT3 3.42 pg/ml 2.3 4.2
306 069 /FT4 1.12 ng/dl o.89 1.76
robie ponownie badanie na alergie ale z krwi
pani doktor powiedziala ,że badanie ze skoey jest dokladniejsze niz z krwi,poniewaz na skorze przrciwciala utrzymuja sie przez kilaka miesiecy a we krwiznikaj po 3 dniachod oprzejscia na diete bezglutenowa
danuska ile masz lat?
przeciwciała z krwi tak szybko nie znikają.
mombas,
zgłoś się do lekarza, zrób testy z krwi i skóry, jeśli nic nie wyjdzie, możesz zbadać nietolernacje za pomocą testów Food Detective.
Czy masz w rodzinie celiakię? masz jakieś objawy nie tylko z układu pokarmowego? jakieś choroby?
można sobie samemu piec chleb/bułki bez pszenicy, możesz kupować bezglutenowy ale z zazneczeniem że bez skrobii pszennej (bezglutenowej). wafle ryżowe/kukurydziane to też jest opcja.
przeciwciała z krwi tak szybko nie znikają.
mombas,
zgłoś się do lekarza, zrób testy z krwi i skóry, jeśli nic nie wyjdzie, możesz zbadać nietolernacje za pomocą testów Food Detective.
Czy masz w rodzinie celiakię? masz jakieś objawy nie tylko z układu pokarmowego? jakieś choroby?
można sobie samemu piec chleb/bułki bez pszenicy, możesz kupować bezglutenowy ale z zazneczeniem że bez skrobii pszennej (bezglutenowej). wafle ryżowe/kukurydziane to też jest opcja.
mam 52 lata
robilam test na alergie z krwi i tez mi nic nie wyszlo
TSH 3-cia generacja 3.319 0.35 5.50
ft3 3.42 2.3 4.2
ft4 1.12 0.89 1.76
robilam test na alergie z krwi i tez mi nic nie wyszlo
TSH 3-cia generacja 3.319 0.35 5.50
ft3 3.42 2.3 4.2
ft4 1.12 0.89 1.76
A czy jest możliwość, że kosmki niszczy nietolerancja na inną żywność? TZN załóżmy, że wszystkie badania z krwi w kierunku celiakii wychodzą ok, a występuje zanik kosmków. Chyba jest to mozliwe ???Leeloo pisze:krew wygląda w porządku, nieco obniżone WBC- może byłaś przeziębiona, coś Cię brało, osłabienie, stres itd. Hemoglobina niska, ale w normie. Jest ok. Nie masz przeciwciał w klasie IgA, to o niczym nie świadczy. niewiadomo jak inne przeciwciała, poza tym można mieć ujemne wszystkie te wskaźniki, a biopsja wykaże celiakię.
zanik kosmków może wystąpić w paru innych przypadkach, ale naciek limfocytarny to jednoznaczny wyznacznik celiakii. Krew może wyjść 'ok' nawet przy maxymalnie zaawansowanej celiakii, seronegatywność jest dosyć częsta.
Atrofia kosmków może wystąpić przy zakażeniu HIVem/lamblią/czasem grzybami, długim głodzeniu, sprue tropikalnej, po radioterapii w okolicach jelit, b. rzadko przy silnych alergiach pokarmowych.
Atrofia kosmków może wystąpić przy zakażeniu HIVem/lamblią/czasem grzybami, długim głodzeniu, sprue tropikalnej, po radioterapii w okolicach jelit, b. rzadko przy silnych alergiach pokarmowych.
od 2 tyg jestem na bezglutenie i jest SUPER.
Tylko 2 razy moj brzuch zareagował w tym czasie-- na 3 łyzeczki żelatyny w deserze i herbatę z wanilia. Zelatyna dała mi popalic herbatka tylko troszke....
We wtorek ide do dietetyka z moja mama, ktora ma straszne problemy z bolacym brzuchem od kilkunastu lat .Boli brzuch i prawa strona podbrzusza.........Teraz ją rozumię......
Brat tez ma problemy z brzuchem....To chyba o czyms swiadczy?
Zobaczymy co pani dietetyk odkryje?
Tylko 2 razy moj brzuch zareagował w tym czasie-- na 3 łyzeczki żelatyny w deserze i herbatę z wanilia. Zelatyna dała mi popalic herbatka tylko troszke....
We wtorek ide do dietetyka z moja mama, ktora ma straszne problemy z bolacym brzuchem od kilkunastu lat .Boli brzuch i prawa strona podbrzusza.........Teraz ją rozumię......
Brat tez ma problemy z brzuchem....To chyba o czyms swiadczy?
Zobaczymy co pani dietetyk odkryje?
może nie żelatyna tylko inny składnik deseru? skąd była ta żelatyna? z reguły jest to produkt BG..
herbata mogła być z glutenem jako nośnikiem aromatu, to niestety częsta wpadka. sama takowe zaliczyłam
może najpierw pójść się zbadać, a dietetyka radzić się po wynikach? pracuję jako dietetyk i to jest pomocne, kiedy pacjent przychodzi z wynikami (mocz, kał, morfo, cukier, wątrobowe, ferrytyna, tarczyca, trzustkowe). wtedy na pewno się człowiekowi nie zaszkodzi.
herbata mogła być z glutenem jako nośnikiem aromatu, to niestety częsta wpadka. sama takowe zaliczyłam

może najpierw pójść się zbadać, a dietetyka radzić się po wynikach? pracuję jako dietetyk i to jest pomocne, kiedy pacjent przychodzi z wynikami (mocz, kał, morfo, cukier, wątrobowe, ferrytyna, tarczyca, trzustkowe). wtedy na pewno się człowiekowi nie zaszkodzi.
żelatyna -Winiary,
Pewna jestem ,że to żelatyna. Wszystko inne było robione przeze mnie osobiście z produktów nie pakowanych, tylko ta żelatyna była zapakowana ?
Moze spróbuje jeszcze raz zrobic ten deser ale powstrzymuja mnie te sensacje po nim (deser spajzla- jaja, cukier, ubite białko, zelatyna )
Zazwyczaj po dodaniu produktu zapakowanego -mam problemy z bolami brzucha( gluten zagestnik lub wzmacniacz smaku)
Dietetyk zleciła badania, wypełnienie ankiety.
Pewna jestem ,że to żelatyna. Wszystko inne było robione przeze mnie osobiście z produktów nie pakowanych, tylko ta żelatyna była zapakowana ?
Moze spróbuje jeszcze raz zrobic ten deser ale powstrzymuja mnie te sensacje po nim (deser spajzla- jaja, cukier, ubite białko, zelatyna )
Zazwyczaj po dodaniu produktu zapakowanego -mam problemy z bolami brzucha( gluten zagestnik lub wzmacniacz smaku)
Dietetyk zleciła badania, wypełnienie ankiety.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Podobno żelatyna Dr Oetker nie zawiera glutenu. Przynajmniej taka jest informacja na stronie internetowej. Z Winiar bym nie ryzykowała
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Dr Oetker - ja kupuje jego bialy ser na sernik( wiaderko) Ma info -ze nie zawiera zagestnikow, dlatego ten ser w porownaniu do innych serow ma rzadszą konsystencje. Inne firmy nie maja takich info.
Czy wszystkie produkty Dr Oetker nie zawieraja glutenu???? Dr Oetker wie co dobre i zdrowe ......ha ha ha
Czy wszystkie produkty Dr Oetker nie zawieraja glutenu???? Dr Oetker wie co dobre i zdrowe ......ha ha ha