Ile czekac aby test na przeciwc. mial sens bo 3mc bez gluten

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Ile czekac aby test na przeciwc. mial sens bo 3mc bez gluten

Post autor: brzuch »

Witam

Od ponad pol roku mam biegunki/luzne stolce, a diagnozy ciagle nie mam - gastrolog na ktorego najpierw trafilem niestety zawiodl na calej linii, "na oko" bylo OK i nie pobral wycinkow ani z gastro ani z kolonoskopi i nie dal ZADNEJ diagnozy, po prostu nic... W zwiazku z tym przez pol roku sam probowalem sobie radzic z moja dolegliwoscia. I wlasnie miedzy innymi odstawilem gluten na 3 miesiace (tak teraz wiem, ze to byla glupota). Poprawa przez te 3 mce moze-moze jakas byla ale nie jakas drastyczna. Co jednak ciekawego zauwazylem, ze przez 2,5 miesiaca nie mialem zadnej afty podczas gdy miewalem je przez cale zycie. Ale nawet tu sytuacja nie jest "czysta" bo wystapil dosyc mocny atak aft pod koniec tego okresu 3-miesiecznego gdy bylem jeszcze bezglutenowy. Teraz jestem juz drugi tydzien na glutenie - biegunki/luzne stolce sa ZAWSZE. Nie wiem czy winic za to gluten czy odstawiony rownoczesnie z glutenem lek HELIDES, ktory jestem na 100%pewien ze jakos tam pomagal przy formowaniu stolcow przez te miesiace. Nie w 100% ale powiedzmy w 40%. Wczesniej gdy mi go brakowalo biegunki byly bardziej uciazliwe. Aha, wrocil tez kolejny objaw, znowu czasem mam po jedzeniu slinotoki.

Nowy gastrolog narazie nie wie co mi jest i rozwaza: nieswoiste zapalenie jelit :(, przewlekle zapalenie trzustki :(, moooooooze moze ta celiakia, IBS, lub jeszcze cos innego.

Z ostatnich badan wychodzni mi:
- ciagle podniesiona amylaza w moczu! od 500 do 700 (przy normie o ile pamietam 16-490)
- ciagle podniesiony cukier, okolo 100-110 przy normie od 75-99 (nigdy nie mialem diagnozowanej cukrzycy!)
- raz wysza bilirubina w moczu
- bilirubina takze w krwi jest dosyc wysoka, choc jeszcze miesci sie w normie.
- niedobor witaminy b12
- wage mocno trace

Wykonalem ostatnio (po jakims tygodniu z glutenem) test na Endomysium miesni gladkich IgA ale niestety wyszedl ujemny, pisze niestety gdyz przy wymienionych wyzej opcjach niczego wiecej nie pragne niz celiakia :) Lekarz ostrzegl, ze w tej sytuacji ma to bardzo sredni sens. TERAZ PYTANIE DO WAS. Jak dlugo musze byc na glutenie, zeby ponownie przetestowac Endomysium, ewentualnie Transglutaminaze tkankowa?

Gdyby ktos chcial dooczytac i sie odniesc, cala moja historie opisalem na sasiednim forum > tu: http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=15558

Pozdrawiam.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Ile czekac aby test na przeciwc. mial sens bo 3mc bez gl

ktos cos podpowie? :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Z tego, co się orientuję prowokacja glutenem powinna trwać przynajmniej miesiąc, aby badania wyszły prawidłowo.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzieki, miesiac mysle wytrzymam o ile wczesniej nie trafie gdzies do szpitala.
Jest troche dramat, dzien w dzien biegunka taka jakiej dawno nie mialem, znowu sporo sluzu i jakies ciemniejsze pasma... ehhh.
Do tego nie udaje mi sie utrzymac wagi mimo jedzenia w ilosci wydawaloby sie wystarczajacej.

Teraz nie wiem czy to wszystko dzieje sie przez wprowadzenie glutenu, czy moze na skutek odstawienia leku Helides - ktory pol roku temu gdy go dostalem wlasnie pomogl na te sluzowe biegunki, (choc i tak stolec nie byl normalny)...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

ciemne pasma??? zanieś taką próbkę kału do badania!! w kilku powtórzeniach, z kilku dni (min. 3). To może byc krew z górnego odcinka jelita. żaden lekarz nie podejrzewał Crohna?
jakie masz choroby w rodzinie?
jak długo nie jadłeś glutenu?
na Twoim miejscu nie badałabym krwi, tylko od razu gastroskopia z biopsją, nie ma się co bawić w takim stanie, a nuż to badanie pokaże coś jeszcze!
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Glutenu nie jadlem od 1 pazdziernika do 10 stycznia, czyli ponad 3 miesiace. Dieta byla bardzo scisla i raczej szczelna poza 2 przypadkami ktore wychwycilem po fakcie.

a co do reszty... ehh szkoda gadac, padne zanim mnie zdiagnozuja juz nie mowiac wylecza. Krew utajona mam czarno na bialym stwierdzona w 2 z 3 probek - i to w kale, ktory nie nosil takich sladow jak te pasma.

Poza tym dokladnie takie ciemne pasma mialem w maju/czerwcu gdy nagle zaczely sie te biegunki. Juz wtedy balem sie, ze to crohn czy inne zapalenie jelit, udalem sie do gastrologa prywatnie bo panstwowo terminy byly kosmiczne, ten mi zrobil kolonoskopie i nie WZIAL WYCINKOW. Na oko wszystko pieknie! Nie powiedzial co mi jest, zapisal tylko po kolonoskopii Helides (czytajac ulotke doszedlem ze to na wrzody czy zapalenie zoladka) o dziwno ten lek w miare zadzialal. Zniknely przebarwienia i te ciemne pasma, stolec byl zazwyczaj w miare zwiezly, ale zawsze zoltawy i nienaturalnie duzy. Niestety ciagle mialem bole lewego/srodkowego nadbrzusza (i juz po zmniejszeniu nasilenia biegunek) w mniejszym stopniu lewego podbrzusza. Wtedy gdy juz stolce wygladaly jak opisalem przed chwila, zrobilem pierwsze badanie na krew utajona, wyszlo dodatnie. Przestraszylem sie i szybko wrocilem, tym razem na gastroskopie (ulyszalem poblazliwe -- ooo wszystko chce sobie pan przebadac). Znowu wycinkow nie pobrano i na oko - WSZYSTKO OK. A krew utajona to pewnie z hemoroida, ktorego wykryl podczas poprzedniej kolonoskopii...

Uslyszalem tez ze te problemy to pewnie przez moj stan emocjonalny itd. Tak mijaly tygodnie pozniej miesiace bo juz sam w to chyba uwierzylem, troche pozbylem sie ze swiadomosci, ze mam zapalenie jelit, ale ciagle nie bylo normalnie. Bole brzucha wracaly i wracaja praktycznie codziennie, nie moge normlanie jesc ani co gorsza pic. Chodzilem co jakis miesiac do lekarza rodzinnego, on probowal to antybiotyku, to czegos innego, w miedzy czasie odstawilem gluten na probe... Juz po prostu na wlasna reke probowalem wszystkiego. Ostatnio lekarz rodzinny stwierdzil, ze to nie jest jednak jelito drazliwe, ani pasozyty czy bakterie i ze trzeba by sie polozyc do szpitala.
Jestem za, bo od maja stracilem 13 kilo, a od grudnia 4... I latam tylko z wynikami... Na chwile obecna nowy gastrolog podejrzewa wlasnie ktores zapalenie jelit, trzustke lub moze celiakie. I nie bardzo chce sie chyba podejmowac tych badan - bo w sumie nie wiadomo od czego zaczac - tez mowi, ze szpital. Z reszta mam podobne zdanie, bez sensu by bylo, zeby znowu mnie "skopowal" a w efekcie i tak trafie do szpitala i tam po raz kolejny beda robic to samo.

Szczerze to z chcecia udalbym sie do szpitala - chcialbym do MSWiA bo tam sie podobno znaja i maja specjany oddzial jelitowy zeby od zera mnie przebadali z kolonoskopia, gastroskopia i czym tam potrzeba... ale terminy sa podobno kosmiczne. A po tym co mnie spotkalo ze strony tego gastrologa (dwa mocno inwazyjne, w sumie niebezpieczne badania i praktycznie na nic bo bez wycinkow) boje sie oddac w rece osoby lub instytucji, ktorej nie jestem pewien. Nie mam sily na kolejne slepe proby. Szukam narazie kogos kto tam pracuje i przyjmuje prywatnie, ale jest ciezko.

Chorowac w tym kraju to jest po prostu koszmar, gdybym mial wtedy pobrane wycinki - mysle, ze mialbym juz diagnoze i bylbym w calkiem innym stanie fizycznym... o psychicznym juz nie mowiac, bo spac nie moge i jestem na lekach. Ciagle nie wykluczam (ludze sie ;) ), ze to moze stres, jelito drazliwe + hemoroidy, ale chce miec jasna diagnoze bo tak sie nie da zyc.
Awatar użytkownika
Ninka_90
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ninka_90 »

jestem w podobnej sytuacji co Ty :P podejrzenie Crohna lub celiakii

na początku marca robię prywatnie kolonoskopię i gastroskopię (z wycinkami) i mam nadzieję, że w końcu coś się wyjaśni, bo nie da rady tak dłużej żyć
ciągle mam nadzieję, że to nie Crohn, ale z drugiej strony zaczynam się powoli do tej myśli przyzwyczajać (żeby nie dostać jakiejś histerii po badaniu) :D

rok temu położyłam się do szpitala z nadzieją, że przebadają mnie dokładnie, skończyło się na gastroskopii bez wycinków :P
If there's one guy, just one guy
Who'd lay down his life for you and die
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

aha... czyli moj schemat, tylko zaczety od drugiej strony - od szpitala dla odmiany :okulary:

...a pozniej Ci jeszcze powiedza, "naczytal sie pan internetu", albo "idziesz do lekarza pozwol mu robic co uwaza"... Naprawde bardzo bym chcial, ale po takich doswiadczeniach jakie mamy po prostu NIE DA SIE miec zaufania do publicznej oraz prywatnej sluzby zdrowia.

Leeloo - bo przegapilem.
ANA1 mam ujemne, a chorob autoimmunologicznych w rodzinie raczej nie mam. Jednak bylo troche nowotworow, chorob serca, aha - jedynie siostra mamy ma hashimoto (zrobilem ostatnio TSH, FT3, FT4, ATPO i jest OK).
Dodam jeszcze, ze mimo tak silnych objawow CRP i OB mam zawsze super niskie, OB 2 przy normie od 2, CRP... tez zupelnie szczatkowe zaczynajace sie od "0,". To mi daje jakas tam nadzieje, choc wiem ze sa ludzie z Crohnami u ktorych wskazniki te maja sie nijak do rzeczywistego stanu. Zrobilem sobie rowniez kalprotektyne ponad 2 tyg temu, ale laboratorium Diagnostyka nawalilo i napisali mi, ze wyniki beda dopiero 14-18 lutego! Czyli ponad 5 tygodni od pobrania, a mialo byc max 14 dni.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Podaj wyniki Ft4, Ft3 i TSH z normami.

Połóż się do szpitala, bo inaczej długo do siebie nie dojdziesz.W szpitalu przez tydzień porobią badania hurtowo, pobiorą wycinki i po dwóch tygodniach coś będziesz wiedzieć. W MSWiA mają terminy planowo na lipiec teraz, bo dzwoniłam wczoraj, ale to zależy od przypadku. Jeśli nie masz zbyt daleko do Wawy, to może weź skierowanie do szpitala z podejrzeniem nieswoistej choroby zapalnej jelit, zabierz ze sobą te wyniki kału na krew utajoną, amylazy itd. i idz na izbę przyjęć. Podejrzewam, że przyjmą Cię dosyć szybko.
W Crohnie często występują przeciwciała przeciw gliadynie i odstawienie glutenu znacznie pomaga , mimo, że teoretycznie nie ma celiakii. Ok. 8% chorych na Crohna ma także przeciwciała typowe dla celiakii, a co za tym idze ma prawdopodobnie celiakię, ale lekarze rzadko szukają celiakii u chorych na Crohna, wszystkie objawy zwalają na Crohna i walą sterydy, nie szukając innej dodatkowo choroby.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

alva_alva bardzo dziekuje za odpowiedz i rade, po cichu liczylem na Ciebie widzac jak bezinteresownie pomagasz innym w ichnich watkach.
Dzieki wielkie za to co robisz :) Ps. Zeby sprawdzic amylaze w moczu wyczytalem wlasnie w jednym z Twoich starszych postow.

Odnosnie wynikow z tarczycy/przysadki:
FT3 3,66 pg/ml [2,00 -4,40]
FT4 1,40 ng/dl [0,93 -1,70]
aTPO 5,00 IU/ml [<34,00]
TSH 2,32 µIU/ml [0,270-4,200]

Mam jeszcze wyniki na proteinogram, na immoglobuliny - ktore sa w normach, moge wkleic jezeli jest to pomocne.

A do Warszawy moze b.blisko nie mam, ale tez juz mi przeszlo przez mysl zeby tak zrobic... i chyba ku temu bede dazyl.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

A amylaza z krwi jak wychodzi? Warto może też zrobić lipazę z krwi. Jest to rzadsze badanie, nie we wszystkich labach dostępne. Na pewno robią w Synevo.

Amylaza podwyższona, do tego cukier podwyższony może wskazywać wstępnie na zapalenie trzustki.Jednak jeśli pomógł ci nieco Helicid, to można przyjąć, że masz za dużo kwasu solnego, zapalenie żołądka. Przy silnym zapaleniu żołądka ulega podwyższeniu też np. lipaza, gdyż jakby to ująć, żołądek nadtrawia nieco trzustkę, uszkadza ją i więcej się wtedy do krwi uwalnia lipazy. Na zapalenie trzustki wskazywać mogą także te biegunki oraz chudnięcie. Krew w kale może także wynikać z uszkodzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego, o ile nie widać na kale świeżych pasm krwi. Jeśli widać krew na kale bezpośrednio, to często jest to wynik hemoroidów, ale nie sądzę, aby to był Twój przypadek przy tych objawach i wynikach.
Czy wymiotujesz także czasem? Jak gorączka? Pomierz kilka dni temperaturę rano, po południu i na wieczór, zapisuj. Zobacz czy nie wzrasta.Jak wygląda Aspat, Alat? Bilirubina w moczu możne oznaczać żółtaczkę. Może nie miałeś jej w pełnym wydaniu, ale ten wynik wskazuje albo na jakieś problemy wewnątrz wątroby albo poza wątrobą - gdy jest utrudniony odpływ żółci przez kamienie, jakieś inne przeszkody, które mogą być także w związku z trzustką.

A jaki masz poziom żelaza? USG brzucha nic nie wykazało? Jak wygląda woreczek żołciowy, trzustka, wątroba? Niestety USG jest mało przydatnym badaniem w kierunku zapalenia trzustki. Tutaj może pomóc tylko tomografia i EUS, czyli USG trzustki i przewodów żółciowych od środka.Nie ma innej opcji bez tych badań wykluczenia przewlekłego zapalenia trzustki.

Bolą cię stawy? Pocisz się może? Jakieś inne objawy poza brzusznymi?

Z tm cukrem to idz zrobić test obciążenia glukozą, 2 -godzinny, z pomiarem cukru po 1 godzinie. Po wypiciu glukozy należy siedzieć w miejscu, nie ruszać się! Nie wolno sobie iść na spacer na godzinkę i za godzinkę wrócić na pomiar glukozy, bo badanie jest bez sensu wtedy. Pobranie krwi na cukier, wypić glukozę, godzinę siedzenie przed gabinetem, po 1 h pobranie krwi na cukier, znowu godzina w bezruchu przed gabinetem i po 2 godzinach pobranie krwi na cukier.
Możesz mieć cukrzycę wtórną od zapalenia trzustki.

Zaniosłabym też kał na ogólne badanie, pokaże badanie czy jest tłuszcz w nadmiarze, może jakieś grzyby, bakterie, niestrawione resztki pokarmu itp.

Tarczyca wydaje się być w miarę ok. Ile masz lat?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

brzuch, lipazę robi też diagnostyka- ok. 30zł. i koniecznie zbadaj amylazę z krwi.

zrobiłabym dokładnie tak jak napisała alva, wyniki pod pachę i na izbę. MSWiA to dobry wybór.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

brzuch, przeczytałam Twój wątek i mogę Ci na razie podesłać tylko to w odpowiedzi na Twoje pytanie:

http://www.czytelniamedyczna.pl/616,cho ... iczna.html

"Prowokacja glutenem, polegająca na podawaniu glutenu (pełna dawka obciążenia glutenem wynosi 0,5 g/kg m.c./24 h) przez 3-6 miesięcy, jest konieczna dla wykazania zaniku kosmków u tych chorych, u których dieta była wprowadzona bez badań wyjściowych (np. wdrożenie diety bezglutenowej u dziecka niskorosłego bez przeprowadzenia badań jest uważane za błąd sztuki lekarskiej) lub przeprowadzone badania nie były jednoznaczne (np.częściowy zanik kosmków). W trakcie podawania glutenu oznacza się miana przeciwciał EMA i ARA - ich pojawienie się jest wskazaniem do przerwania prowokacji i wykonania biopsji jelita cienkiego. Zaleca się, aby prowokacja nie była przeprowadzona przed 6 r.ż. (niebezpieczeństwo uszkodzenia zębów stałych) oraz w okresie pokwitania (zahamowanie wzrastania). W diagnostyce i monitorowaniu leczenia celiakii u małych dzieci oraz w badaniach skrinigowych wykorzystywane są również przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA)."

tyczy się dzieci i bardziej obrazu kosmków niż krwi,

im dłużej trwa prowokacja, tym większa szansa, że przeciwciała się pojawią- o ile w ogóle je produkowałeś. U dorosłych może ich nie być, mimo obecnej celiakii.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

alva_alva, leeloo Dzieki za odpowiedzi.
Tak, te moje luzne stolce i biegunki sa "tluszczowe", tak wyszlo jeszcze z badan kalu w czerwcu, teraz je powtorzylem ale podobno probka byla za mala ...i nie dali wynikow... Grzyby, bakterie (4x)pasozyty juz robilem, niestety to nie to. Lat mam 28.

I...Tak... trzustka to niestety jeden z celow obstawianych przez gastrologa. To byloby chyba nawet gorsze niz crohn :(
Na wtorek mam nawet zaplanowany rezonans jamy brzusznej glownie z mysla o trzustce i watrobie(na ktorej z kolei poltora roku temu podczas USG znaleziono jakas centymetrowa zmiane "najprawdopodobniej niegrozny naczyniak" jak mi powiedziano - robilem w tym czasie 2x kontrolne USG, w tym jedno tydzien temu i zmiana sie nie powieksza, trzustka, woreczek i wszystko inne tez w tym badaniu wyglada OK - doktor od badania dlugo ogladal trzustke, watrobe i okolice ale mowi, ze nic tu nie widzi poza tym wspomnianym naczyniakiem).
Dostalem takze od gastrologa skierowanie na TK jamy brzusznej z kontrastem, wlasnie ze wzgledu na podejrzenie "przewleklego zapalenia trzustki", jednak wstrzymalem sie z tym na razie - boje sie ze trafie do szpitala, a tam znowu mnie naswietla... Zrobie narazie ten MR jamy brzusznej + do tego mysle o oddzialnym Angio MR przewodow trzustkowo-watrobowych - podobno to dokladne badanie. (czy to jest logiczne podejscie? bo sam nie wiem czy unikac juz teraz tego TK).

W ogole strasznie sie tym podlamalem, jednak w miedzyczasie, kilka dni temu (juz po wizycie u gastrologa) splynely wyniki "Elastazy trzustkowej w kale" gdzie jej poziom jest bardzo wysoki i wynosi ponad 500. Czytalem ze biegunki tluszczowe z powodu trzustki wystepuja gdy jest juz ona bardzo zniszczona (w 90%), a elastaza osiaga wartosci ponizej 100. Normy sa takie (<100 - mocna niewydolnosc trzustki, 100-200 - srednia niewydolnosc trzustki, powyzej 200 - OK). Aha, dostalem nawet KREON w duzej dawce czyli enzymy trzustkowe, ale on raczej nie pomaga na biegunki moim zdaniem... mam nawet wrazenie ze je wrecz nasila, jednynie jest moze mniej resztek pokarmowych.

Odnosnie wynikow z krwi. Tak robilem to wszystko 2-krotnie - raz w okoliach pazdziernika oraz pare dni temu gdy okazalo sie, ze bilirubina i amylaza w moczu wygladaja nie za ciekawie.

Kilka dni temu wyszlo to tak(wszystko z jednego dnia):

Lipaza 30,00 [13-60]
Amylaza 47,00 [20-100]
Amylaza w moczu 569,70 [16-491]
Bilirubina w moczu Brak (kilka dni wczesniej bylo 17, a jeszcze ze 3 dni wczesniej brak)
Bilirubina 1,17 [0,30-1,20] niebezpiecznie blisko gornej normy

A na poczatku listopada tak(wszystko z krwi):

Bilirubina 1,0 [0,1-1,20]
Fosfataza alkaliczna 48,42 [<129]
Lipaza 28,3 [10-60]
Alfa-amylaza 47 [22-80]
Glutamylotransferaza 13 [<55]
AST 20 [<=40]
ALT 10 [<=41]
(czy ktores z tych to jest ten aspat i alat?)

Zelazo powtarzalem kilkukrotnie na przestrzeni ostatnich miesiecy i zawsze mam je w gornych granicach normy - dobrze ponad 100, przy normie okolo 37-150, a to by chyba wskazywalo, ze nie mam jakis duzych przewleklych krwawien.

Odnosnie innych objawow, niestety sa one niepokojaco cronowe:
- temp miewam podwyzszone, takie lekkie 37 do 38, generalnie czuje sie ciagle pol chory, ale to tez stres, niewyspanie itd... nie wiem co jest nastepstwem, a co przyczyna.
- bole kregoslupa na odcinku ledzwiowym. Wlasciwie od tego sie zaczelo ze 2 lata temu. Najpierw bolal kregoslup na dole lekko po lewej, pozniej doszedl bol brzucha w tym samym miejscu po przeciwnej stronie. Z czasem zauwazylem korelacje, gdy mnie "zbiera" na biegunke czesto najpierw bola mnie plecy, podobnie jest gdy np. na skutek stoperanu nie zalatwiam sie ze 3 dni i "twardy stolec" gdzies uwiera w plecy.
- tez wlasnie od 2 lat brak odpornosci, musze miec 26-27 stopni w moim otoczeniu non stop i chodzic po domu nienormalnie opatulony zeby nie chorowac... nie przesadzajac gardlo boli mnie wlasnie ze 2 lata i widac ze jest nieustannie zaczerwienione(wymaz nic nie wykazal). Szczegolnie zimno mi w stopy i ilosc par skarpet niewiele tu zmienia :)
- wedrujace bole stawow kolanowych oraz lokciowych. Strasznie to dziwne jednego dnia boli mnie jedno kolano, drugiego dnia drugie itd. Bol jest podobny jakbym sie uderzyl, a w silniejszej wersji jakbym sobie noge skrecil. (ale tak to mialem tylko ze 2x przez pare dni)
- ciagle podkrążone oczy, zyly na bialkach i wiecznie czerwone spojowki. (tylko tu rownie dobrze problemy ze snem moga sie odznaczac)
- wlosy, rzesy, brwi itd mi sie sypia strasznie.

...no... ale to w sumie kazdy ma jakies takie "swoje kwiatki" nawet zdrowy i boje sie teraz wszystko podpinac do tego co sie dzieje z brzuchem :)

Odnosnie stolcow - tych, na ktorych wyszla krew utajona w zyciu bym nie podejrzewal ze sa "krwawe", bo byly raczej jednolite, zoltawe. A te ostatnie(po wprowadzeniu glutenu i odstawieniu helidesu) sluzowe z ciemnymi pasmami sa podobne do tych, ktore nagle pojawily mi sie wlasnie w tym maju/czerwcu gdy wszystko sie zaczelo i zanim dostalem Helides. Mysle, ze helides sprawil ze nie wystepowaly przez ten czas.

Z tym testem glukozowym, mysle ze zadzialam o ile nie pojawia sie wczesniej jakies widoki na szybki szpital.

Leeloo - dzieki za czesc o prowokacji... strasznie dlugo, tyle raczej napewno nie bede czekac :)

Dzieki!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ostatnia krew wygląda ok. bilirubina jeszcze się mieści, ale w moczu było jej sporo wcześniej tak? lekarz widział tak wysoki wynik?
elastaza 500- czyli jest ok, to jest b. pocieszające w tej sytuacji.
wątrobowe z listopada masz bardzo ładne.
tak na marginesie- masz dużo lepsze wyniki niż ja, również dostałam Kreon, ale uznałam, że nic nie biorę. Mówisz, że gorzej się po nim czujesz?

zapytaj o terminy tego TK jamy brzusznej, jesli będa odległe mozesz sie zapisać z nadzieję, że w szpitalu i tak sami się tym zajmą. rezonans masz z kontrastem, mam nadzieję?
w Twoim przypadku nie przejmowałabym się aż tak 'naświetlaniem'...chyba jednak lepiej szybko znaleźć przyczynę i diagnozę? ja w ostatnim roku miałam 4 rezonanse i 1 tomografię, wszystko z kontrastem. Także korzystaj z tego skierowania, u Ciebie to będzie b. ważne badanie. USG do niczego tak naprawde nie prowadzi..

miewasz wymioty? czy wszystkie Twoje wypróżnienia są nienormalne?

podwyższona temp może być od miliona rzeczy, stresu również. piszesz, że cały czas jestes podziębiony..nie dziwo więc, że i temp jest wyższa
badałeś CRP i czynnik RF?
wypadające włosy i reszta są zapewne od tak nagłej utraty wagi niedoboru witamin, składników mineralnych.
ODPOWIEDZ