Ile czekac aby test na przeciwc. mial sens bo 3mc bez gluten

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Ile czekac aby test na przeciwc. mial sens bo 3mc bez gl

Post autor: Leeloo »

ah to bardzo przepraszam, nie zanotowałam sobie tej lipazy. ubzdurało mi się, że tego nie zbadałeś. z moczu czy z krwi-to nie ma większej różnicy.

własnie fakt objęcia władzy nad szpitalnym klozetem jest mało smaczny i komfortowy..mam nadzieję, że w moim przypadku ponownie scykorzą i zakończy się sigmoidoskopią.

no, jestem hardcorem.

jutro badanka?
Awatar użytkownika
Ninka_90
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ninka_90 »

Leeloo boją się zrobić kolonoskopię, bo jest ryzyko uszkodzenia jelit, czy tego że nie wytrzymasz bólu??
a może narkoza?

do przeczyszczenia polecam Fleet Phospho Soda - do wypicia tylko dwie szklaneczki preparatu i 4 litry klarownego płynu (woda, soki, klarowne zupy) :)
If there's one guy, just one guy
Who'd lay down his life for you and die
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: brzuch »

Dostalem wyrok... wynik Kalprotektyny w kale mam 798 mg/kg.

przy normach:
Wartosci prawidlowe: <= 50 mg/kg
Wartosci podwyzszone: >50 mg/kg
Zakres pomiaru: 20-800 mg/kg

Czyli najprawdopodobniej Crohn/Zapalenie jelita grubego w ostrej fazie + calkiem mozliwe, ze cos z przewodami trzustkowymi/watrobowymi i do tego cukrzyca - na wikipedii sa to jedne z glownych powiklan NZJ.
;( Gratuluje sluzbie zdrowia, szczegolnie tej prywatnej zbywania mnie przez ponad pol roku. Tylko dzieki temu i sasiedniemu forum dowiedzialem sie jakie wyniki mam zrobic zeby SAMEMU przyblizyc sie do diagnozy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

brzuch, zbierz to wszystko do teczki i jedź na izbę. Wątpliwe, by przyjęli Cię z ulicy, bo obłożenie jest maxymalne na MSWiA, ale myślę, że dostaniesz najszybszy możliwy termin. Chociaż..ten wynik jest powalający, może zrobiliby dostawkę. Bardzo mi przykro, brzuch. Ale nie ma co gdybać i się nakręcać, tylko ruszyć z kopyta.

co do prywatnej opieki- z mojego doświadczenia : oni nie są od leczenia, tylko wypisywania recept i badań, które tak czy siak są płatne. Kiedy wyniki są nie do ogarnięcia, rozkładają ręce, ew. wysyłają do innego prywatnego specjalisty.

Ninka, do kwestii bólu i narkozy nigdy nie doszło, wystarczyło spojrzeć na mnie i już było 'nie podejme się, jest za mała'.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak, jutro zrobie ten zaplanowany rezonans, zalatwie skierowanie od rodzinnego w trybie pilnym i tak wlasnie zrobie, moze nawet w srode.
Dzis jestem troche rozwalony i musze dojsc do siebie.

Odnosnie prywatnej opieki masz 100% racje - co nie zmienia faktu, ze panstwowa nawet szans mi nie dala.
Na gastroskopie i kolonoskopie mialem terminy 3-4 miesieczne (czyli w sumie 6-8 miesiecy, bo gastro bylo na skutek nie znalezienia niczego w kolo), a gdy zadzwonilem do poradni gastrologicznej, oferowano mi termin na marca 2014 roku... Z reszta jak czytam sasiedni watek, kolono i gastro bez wycinkow w publicznych szpitalach to tez praktycznie norma. Czasem jednak bywaja wyjatki... nowy gastrolog wydaje sie porzadnym czlowiekiem, a nie odwalaczem.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

niech rodzinny napisze na górze skierowania "PILNE", tak żeby było widoczne.

hoho, to dostawałeś terminy jeszcze na ten rok, gratuluję :)

tylko się nie stresuj bardziej, proszę.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzis na szczescie, przypadkiem polknalem 2x dawke pramolanu(lek na glowke, stres)... jeszcze zanim dostalem wyrok... i chyba dzieki temu jakos w miare siedze...
Terminy byly na ten rok, ale oferowali mi je wlasnie w czerwcu 2013.......
A z tym PILNE!!!!! tak wlasnie zamierzam.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie masz jazd po tych lekach? chociazby jelitowych?

aha, rozumiem, no to podobnie jest z zapisami do poradni gastro. albo na nastepne lata, albo w ogóle nie są prowadzone :P

jak już zdobędziesz to skierowanie, pojedziesz do szpitala i będą Cię tam ignorować lub zbywać (chociaż przy twoich wynikach byłoby to dla nich b. ryzykowne), to nie wychodź dopóki na papierze nie dostaniesz od lekarza odmowy przyjęcia na oddział. Żądanie o pisemną odmowę działa cuda, wiem z autopsji.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Pramolan dziala OK - w moim przypadku wylacza generator najczarniejszych wizji. Gdy biore jedna tabletke rano i jedna wieczor, nie czuje zadnych efektow ubocznych, nie ma sie otepienia ani nic takiego.
Jednak wydaje mi sie ze on mocno uzaleznia. Wyraznie czuje gdy przestaje dzialac, pod wieczor robie sie poddenerwowany i mysle o najgorszym! Podobnie jest rano, budze sie przedwczesnie juz w stresie. Generalnie w trudnym okresie zycia ciezko go odstawic, bo (tak mi sie wydaje) stres wraca ze zdwojona sila (choc w sumie ciezko to ocenic jak by bylo bez niego w ogole). Proboalem go nie brac i w ogole nie moglem zasnac przez cala noc.
Odnosnie efektow jelitowych, mysle ze nie powoduje... w ogole poczatkowy zamysl wziecia tego leku byl taki, ze moze mam jelito drazliwe, a znam przypadek, ze ten wlasnie pramolan hamowal biegunki praktycznie do zera, obnizal stres, i tym samym pewnie spowalnial perystaltyke jelita.

Za ostatnia rade dzieki!
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Brzuch, a jaki jest koszt tej kalprotektyny? Nie robiłam tego, ale ciągle mam też bóle żołądka, z gastro wiem ,że mam tzw."idiopatyczne" zapalenie żołądka i dwunastnicy gratis, ale myślę , że musi być tego przyczyna jakaś jednak.
W związku z tym, że pomogły mi na to zapalenie sterydy, które brałam ze wzgl. na niedoczynność nadnerczy, zaczynam się zastanawiać czy to nie jest jakiś Crohn właśnie. Klasyczne objawy Crohna są inne niż moje, ale doczytałam się, że 2% chorych na Crohna ma zmiany nie w dolnym odcinku jelita, ale właśnie w żołądku i dwunastnicy. Crohn z resztą może zacząć się nawet od płuc, a o tym to już w ogóle mało który lekarz słyszał.Przewód pokarmowy to nie jedyne miejsce tej choroby.

A co z tą cukrzyca? Jeden pomiar na czczo cukru powyżej normy nie oznacza jeszcze cukrzycy. Musisz zrobić krzywą.

Leeloo, co do kolonoskopii, to robi się ją dzieciom kilkuletnim, więc przy drobnej budowie należy zaopatrzyć się w sprzęt dziecięcy. Wystarczy, że lekarz się nieco wysili, ale jak już zauważyliśmy, nikt się nie ma ochoty wysilać.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

alva_alva, koszt badania w diagnostyce to 150 lub 140zl na 100% ktoras z tych kwot ale juz nie wiem dokladnie.
W genoxie tez robia, za 120-150... termin jest krotszy i kurier odbiera probke -> http://www.chorejelita.pl/diagnostyka/k ... -t373.html

A Crohn to chyba wszedzie w ukl. pokarmowym moze byc. I nie wiem czy nie jest to przypadkiem sporo wiecej niz 2% bo z tego co czytalem wystepuje nawet w jamie ustnej czy przelyku.
Poza tym wlasnie na pluca moze sie rzucac i robic tam ni z tego nie z owego zapalenie, podobnie niestety dzieje sie z przewodami zolciowymi w tej chorobie. Czasem włóknieją i moga powodowac zapalenie trzustki poprzez zatrzymanie enzymow, zolci.

Z ewentualna cukrzyca nie wiem jeszcze nic... a cukier na na czczo podwyzszony wychodzi mi "zawsze" - tzn. w ciagu ostatnich 2 tyg. 3x go robilem i za kazdym razem byl powyzej normy. Nie mialem jednak czasu zeby sie tym zajac... pochloniety jestem tymi glownymi dolegliwosciami. Mysle ze ktos tu musi calosciowo spojrzec.

Ninka_90 pisze:Leeloo boją się zrobić kolonoskopię, bo jest ryzyko uszkodzenia jelit, czy tego że nie wytrzymasz bólu??
a może narkoza?
Narkoza to nie wiem czy to dobry pomysl... gdyby cos sie dzialo to mozesz krzyczec, a pod uspaniem... nie bardzo :)
Ninka_90 pisze:do przeczyszczenia polecam Fleet Phospho Soda - do wypicia tylko dwie szklaneczki preparatu i 4 litry klarownego płynu (woda, soki, klarowne zupy) :)
Dzieki, ale nie bylo dyskusji, po prostu dostalem recepte na Fortrans i tyle mialem do gadania.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

alva jasne, że tak. nic dodać nic ująć. wszystko da się załatwić przy odrobinie zaangażowania i organizacji.

brzuch, moja przyjaciółka miała kolono pod narkozą. mówiła, że poleca :)

ten cukier nie wygląda dobrze..na pewno zajmą się tym w szpitalu i przy krzywej cukrowej zrobią insulinową, tylko żebyś tam trafił jak najszybciej.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

[quote="brzuch"]

Z ewentualna cukrzyca nie wiem jeszcze nic... a cukier na na czczo podwyzszony wychodzi mi "zawsze" - tzn. w ciagu ostatnich 2 tyg. 3x go robilem i za kazdym razem byl powyzej normy. Nie mialem jednak czasu zeby sie tym zajac... pochloniety jestem tymi glownymi dolegliwosciami. Mysle ze ktos tu musi calosciowo spojrzec.[quote]

Lepiej tę glukozę sprawdzić jednak w teście krzywej, bo cukrzyca także daje nieciekawe objawy np. chudnięcie, bóle brzucha.Niektóre objawy mogą wynikać z tego cukru nawet.
Zrób tę krzywą, koszt nie jest wysoki, pobranie krwi trzy razy na glukozę dużo nie kosztuje.Glukozę kupuje się w aptece, 75 g.
Awatar użytkownika
Ninka_90
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ninka_90 »

brzuch pisze:
Narkoza to nie wiem czy to dobry pomysl... gdyby cos sie dzialo to mozesz krzyczec, a pod uspaniem... nie bardzo :)

Dzieki, ale nie bylo dyskusji, po prostu dostalem recepte na Fortrans i tyle mialem do gadania.

Ja miałam robioną kolonkę pod narkozą i było ok :) Zero stresu, bólu, szybko i przyjemnie :)

Fleet jest bez recepty, także można sobie spokojnie wykupić lek :)

Alva - ja mam nieżyt żołądka od prawie 2 lat i bóle brzucha (ale nie jakieś tragiczne) i lekarka powiedziała, że to może być jak najbardziej Crohn. Choroba często zaczyna się od żołądka :( Ja miałam robioną kolonkę z wycinkami (także z jelita krętego) i nic nie wykazało, OB i CRP w normie, CEA i CA w normie, więc mam nadzieję, że to nie Crohn.
If there's one guy, just one guy
Who'd lay down his life for you and die
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Ninka_90, no wiadomo z narkoza przyjemniej, chociaz jak pisalem wolalbym gastroskopie pod narkoza :)

Poza tym
OB mam 2... dolna norma,
CRP mam 0,5 (to chyba najwyzsze jakie mialem a badalem kilkukrotnie)
CEA niziutkie
AFP niziutkie
C19(czy jakos tak) tez niskie
Kolono i gastro BEZ WYCINKOW tez niby OK.
...a z lekow pomaga mi tylko nie wiedziec czemu lek na zapalenie zoladka/nadkwasote/redukcje kwasow...

Ale to jest tez fakt, porzadnie zrobiona kolonoskopia w Twoim przypadku daje solidny dowod, ze nie jest jednak az tak zle. Dobrze, tez ze zajrzano Ci do jelita kretego - gastrolog wspominal, ze moj brak witaminy b12 moze wynikac z zajecia przez chorobe wlasnie tego odcinka - dzialoby sie tak z tego wzgledu, ze podobno tylko koncowy odcinek jelita cienkiego jest zdolny do wchlaniania tej witaminy.

Wiecie co jest najlepsze? Na zachodzie, kalprotektyna jest pierwszym badaniem kwalifikujacym do dalszej diagnozy przy bolach brzucha dajacych podejrzenie tylko jelita drazliwego lub az zapalenia jelita. Jezeli ona wyjdzie zle idziesz na kolonoskopie i gastroskopie. A tu jest oszczednosc po polsku... Najpierw robisz kolonoskopie i gastroskopie co jest drogie i niebezpieczne dla pacjenta, pozniej blakasz sie przez pol do kilku lat po lekarzach i badasz sie na wszystko mozliwe... Gdzie tu sens? Juz nie mowie o tym ludzkim, ale o ekonomicznym.

alva, leeloo - narazie ide na rezonans i po skierowanie, glukozy nie bagatelizuje ale zdecyduje co z nia robic - zaleznie od terminu "szpitalowania".
Ostatnio zmieniony pn 27 sty, 2014 22:53 przez brzuch, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ