Wyniki badań-poszę tylko o opinię.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Wyniki badań-poszę tylko o opinię.

Post autor: gnieka »

Witam,miałam robione badania pod kontem celiakii.Objawy to:nudnośc,wymioty,biegunki(po każdym posiłku),anemia,niedobór witamin,zawroty głowy,ciągłe spadki cukru,spadek wagi o 10kg,brak apetytu,skurcze i bóle jelit,wzdęcia i uporczywe gazy,jelito drażliwe(diagnoza w 2003 w szpitalu położniczym-dlatego pozostawili mnie samej sobie),nie wiem czy wiązać to z celiakią ale miałam duże problemy z utrzymanie ciąży i urodziłam jedno martwe dziecko,na szczęście udało się utrzymać i urodzić syna.Wyniki gastroskopii:helikobakter pyroli +++(wyleczone antybiotykami),gastritis chronica minoris gradus(domyślam się,że stan zapalny żołądka),wskaźnik marsh powyżej 40/100 enterocytów,kosmki o budowie prawidłowej,obraz mikroskopowy odpowiada marsh 1,wyniki z krwi IgA p/endomysium 209,1,a transglutaminaza tkankowa(ttga) 156.Lekarz nadal nie wie czy to nadwrażliwość na gluten czy już celiakia.Na własną rękę przeszłam na dietę bezglutenową(od 01.01.2014) i w końcu czuję się SUPER.Nadal mam nudności-nie mogę jeść tłustych potraw ale z każdym dniem jest lepiej-zapomniałam co to biegunki i wymioty,wzdęty brzuch i bolesność jelit(załatwiam się jak normalny,zdorwy człowiek :D ) .Według lekarza powinnam nadal jeść zwyczjanie i za pół roku powtórzyć gastroskopię aby sprawdzić,czy jest 2 w skali marsha(bo wtedy,ponoć jest to celiakia).Dlatego teraz nie może kazać mi przejść na dietę bg.
Na dzień dzisiejszy nie mam ochoty wracać do tego co było i nadal niszczyć jelita.Moja mama mówiła,że od urodzenia miałam chore jelita,tyle tylko,że w tamtych czasach nie było takiej diagnostyki(mam 34 lata i od urodzenia do 2 roku życia spędziłam w szpitalach z biegunkami-pomogły kleiki ryżowe i kukurydziany).
Moje pytanie brzmi:
kiedy możemy powiedzieć,że to nadwrażliwość czy celiakia?czy powinnam wrócić do tradycyjnego jedzenia i dalej sprawdzać jelita(nie mam problemu z gastroskopią)?cała diagnoza trwa od czerwca zeszłego roku i tego chodzenia po lekarzach mam dosyć,czy sama mogę podjąć decyzję o diecie bg na całe życie?czy muszę za parę lat powtórzyć gastroskpoię?
z góry dziękuję za pomoc
Agnieszka
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Wyniki badań-poszę tylko o opinię.

Post autor: Leeloo »

Agnieszko,
wszystkie objawy, które wymieniłaś- z dzieciństwa i wieku dorosłego, jak najbardziej wskazują na problem z glutenem.
tu masz objawy celiakii:
http://www.celiakia.pl/objawy/

a tu masz skutki nieleczonej celiakii- w tym problemy z ciążą:
http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/

"wśród kobiet z niewyjaśnioną niepłodnością lub skłonnością do poronień aż 20 % może być chorych na celiakię."

nie podałaś norm do wyników przeciwciał, więc nic nie jestem w stanie powiedzieć. jednak wygląda to na wynik wysoki- dodatni. jeśli tak faktycznie jest i to w obu klasach, to wszystko kierowało się w stronę celiakii. NAPISZ NORMY.
Marsh 1 to typ naciekowy- nie ma jeszcze zmian w kosmkach, ale są obecne limfocyty, czyli coś się dzieje
Dodając do tego poprawę samopoczucia po przejściu na dietę..

Nadwrażliwość stwierdzamy , gdy link->
http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/

czy nadal jesteś na diecie bezglutenowej?

badałaś alergie pokarmowe z krwi i skóry?
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dziękuję za odzew.Od kilku miesięcy " przeczesuję" tą stronę.Wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałam.Do lekarza chodzę na nfz i uważam,że nie jest zły.Poszłam z bolącym żołądkiem a on po badaniu palpacyjnym brzucha stwierdził,że mam wydęty brzuch,bulgocze pod palcami i od tego się zaczęło. Stwierdził,że helikobakter jest objawem stanu zapalnego organizmu i w tym przypadku może to być celiakia.Najpierw kazał zrobić badanie na Iga p/endomysium (norma 40-350,a ja mam 209,1),po tym skierował na ttga(norma do 20,a ja miałam 156).Podsumował tym,że wszystko wskazuje na celiakię ale musi potwierdzić gastroskopią.Po badaniu wyszło marsh 1.Dał do zrozumienia,że dopiero się ujawnia i mam nie przechodzić na dietę,zgłosić się na kolejną gastroskpię.Z tym badaniem nie mam problemu,choć jest bardzo nie przyjemne,ale nie wyobrażam sobie wrócić do tego co było.Czuję się fantastycznie,wszystko ustąpiło,prawie wszystko.Został problem z jedzeniem np.smażonych,tłustych,ciężko starwnych,pikantnych potraw-bez tego mogę żyć ;) Tylko czy muszę po kliku latach na diecie,dalej chodzić do gastrologa?nie wiem czy coś kontrolować,jeśli już lekarz będzie pewny,że to celiakia?czy muszę się co jakiś czas badać?po prostu nie wiem co dalej po diagnozie?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

dalej po diagnozie lekarz zazwyczaj co parę lat zleca badanie przeciwciał i kontrolną gastro z biopsją. jeśli Ty uznasz, że wszystko działa jak należy, nie bedziesz miała żadnych dolegliwości, to sama możesz skontrolować sobie w labie przeciwciała (oczywiście odpłatnie)- jeśli będą dodatnie, to wtedy powinnaś zgłosic się do lekarza.
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

przepraszam,zapomniała odpowiedzieć:tak,nadal jestem na diecie,a testy skórne miałam kiedyś ze względu na zatoki i wyszły mi wszelkie pleśnie,grzyby itp.nic z pokarmówki.
dodam też,że lekarze stwierdzili(po narodzinach),że mam skazę białkową ale odstawienie mleka nie pomogło,i tu moja mama twierdzi,że pomylili celiakię ze skazą białkową.
Nie wiem czy to tylko moja wyobraźnia,ale zawsze byłam pesymistką,często miewałam doły ale to ma chyba każdy.A teraz po stracie pracy,nie odczuwam ciągłego stresu,niepokoju,wręcz przeciwnie powtarzam sobie,że jakoś to będzie.Jestem prawie miesiąc na diecię i czuję jak odżyłam na nowo,psychicznie czuję się super-po mimo problemów.Świat widziałam zawsze w czarno szarych kolorach-ciekawe czy ma to jakiś związek z celiakią?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

oczywiście, że ma. Depresja, myśli samobójcze, brainfog, zaburzenia nastroju, otępiałość, zdołowanie itd.- to są skutki glutenu na ludzką psychikę.

a z krwi alergii nikt nie badał? jaką masz reakcję na mleko/przetwory teraz?
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

badań z krwi nie miałam,a na mleko reaguję bardzo dobrze,tym bardziej,że nadal nie mam pomysłu co mam jeść np. na obiad i często jem np.naleśniki bezglutenowe z serem,płatki na mleku,praktycznie codziennie piję maślankę lub kefir,makaron z serem itp.mięso jem raz w tygodniu,o rybach zapomniałam;)chleb piekę sama,na chleb pasztet,wędlina,pomidor,czasem jajecznica(tak jak dzisiaj i siedzi mi na żołądku).właśnie mam nudności,bo pojadłam słodyczy i synowi robiłam deser i obchałam się bitą śmietaną,bleeee...teraz mi niedobrze....sama sobie jestem winna!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

na forum masz miliard pomysłów na jedzenie, także korzystaj :)
masz szczęście, że mleko Ci nie szkodzi. a jajka? (napisałaś, że jajecznica siedzi na żołądku)
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

wiem,to forum i w ogóle to stowarzyszenie jest super,już dawno chciałam się zapisać ale czekałam na diagnozę,no i nie wiem dalej czy to nadwrażliwość czy nietolerancja,mam szefa kuchni w domu i mnie ratuje robiąc czary mary w kuchni dla mnie,a ze mnie kalekę,która nie umie gotować:)jak przyjedzie co do czego to nie mam pomysłu,a mąż tylko otworzy lodówkę i już mam obiad!!!co do jajek to tylko te,które są smażone,bo np.omlet z mąką kukurydzianą i dżemem jest mega i nic mi nie jest,a sadzone doprowadza mnie do szału,tak samo z mięsem tylko gotowane lub pieczone bez tłustej warstwy,mam ochotę na rybę smażoną ale mogę zapomnieć,jem tylko pieczoną w folii w pomidorach i bazylii.na dzień dzisiejszy nie przyjmuję tłustych potraw,dodam jeszcze,że wracają mi siły,ćwiczę nordic walking i nabieram ciała;)ale takiego zdrowego,nie mam już omdleń,chronicznego zmęczenia,nie bolą mnie nogi i nie drętwieją ręce,rodzice byli tak przerażeni moją wagą,że myśleli o nowotworze,ważę 44kg przy 160cm,na szczęście mam wszystko za sobą i dlatego tak bardzo chcę być na diecie:)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Agnieszko, Stowarzyszenie nosi nazwę: Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nigdy nie było i nie będzie jedynie dla celiaków. Na forum jest multum ludzi z alergią, nadwrażliwością lub po prostu odrzucających gluten z codziennej diety. Zapraszam serdecznie, same benefity :) a w najnowszym numerze naszego magazynu, który otrzymasz po zapisie, jest artykuł o wpływie glutenu na układ nerwowy- "nie mam już omdleń,chronicznego zmęczenia,nie bolą mnie nogi i nie drętwieją ręce".. no właśnie.

dobry mąż, pilnuj go ;)

być może nie tolerujesz smażonego, tak jak ja. mam stwierdzony ostry IBS, zazwyczaj po smażonym ląduję w toalecie, albo zdycham w pozycji embrionalnej.
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dziękuję za zaproszenie,w takim razie muszę się zapisać :) jutro wypełnię formularz i wyślę.
jeszcze rok temu mogłam schabowego zjeść a dzisiaj mogę pomarzyć,a co to jest IBS?szczerze nie mam pojęcia-bo tak w skrócie podobnie się czuję,a teraz jak widzę kogoś kto je np.: mielonego z kapustą kiszoną to mam odruch wymiotny i na sam widok mi nie dobrze.Tak przy okazji wzdymających potraw też nie mogę(groch,kapusta kiszona,ogórki kiszone,fasola,ciecierzycę-którą uwielbiam)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

IBS to zespół jelita drażliwego.

no niestety, ale te warzywa powodują wzdęcia nie tylko u Ciebie, mają w składzie naturalne związki wywołujące takie dolegliwości.

super, naprawdę warto być członkiem Stow. :)
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

spoko,niezła kompromitacja,przecież sama mam jelito drażliwe;)lekarz stwierdził,że jest wrażliwe właśnie na gluten i to też jest objawem celiakii.
bardzo dziękuję za pomoc!
Agnieszka
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Witam,po 9 miesięcznej diecie bg:)
Czuję się fantastycznie,zapomniałam już o wcześniejszych problemach zdrowotnych.Odstawiłam też cały nabiał-dzięki temu jest jeszcze lepiej.Mięso jem sporadycznie.Gastrologa omijam szerokim łukiem;)
Zrobiłam badania krwi,tak z ciekawości,czy prawidłowo stosuję dietę?
Wyniki:
anty-Ttg w klasie IgA 15,85 (<20 RU/ml-wynik ujemny)
anty Ttg w klasie IgG 0,07 (do 1 -wynik ujemny)
Wydaje mi się,że dobrze stosuję dietę?
Bardzo proszę o opinię.
Dziękuję
Agnieszka
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Agnieszko,

1. Brawo <brawo>