Witam,miałam robione badania pod kontem celiakii.Objawy to:nudnośc,wymioty,biegunki(po każdym posiłku),anemia,niedobór witamin,zawroty głowy,ciągłe spadki cukru,spadek wagi o 10kg,brak apetytu,skurcze i bóle jelit,wzdęcia i uporczywe gazy,jelito drażliwe(diagnoza w 2003 w szpitalu położniczym-dlatego pozostawili mnie samej sobie),nie wiem czy wiązać to z celiakią ale miałam duże problemy z utrzymanie ciąży i urodziłam jedno martwe dziecko,na szczęście udało się utrzymać i urodzić syna.Wyniki gastroskopii:helikobakter pyroli +++(wyleczone antybiotykami),gastritis chronica minoris gradus(domyślam się,że stan zapalny żołądka),wskaźnik marsh powyżej 40/100 enterocytów,kosmki o budowie prawidłowej,obraz mikroskopowy odpowiada marsh 1,wyniki z krwi IgA p/endomysium 209,1,a transglutaminaza tkankowa(ttga) 156.Lekarz nadal nie wie czy to nadwrażliwość na gluten czy już celiakia.Na własną rękę przeszłam na dietę bezglutenową(od 01.01.2014) i w końcu czuję się SUPER.Nadal mam nudności-nie mogę jeść tłustych potraw ale z każdym dniem jest lepiej-zapomniałam co to biegunki i wymioty,wzdęty brzuch i bolesność jelit(załatwiam się jak normalny,zdorwy człowiek

) .Według lekarza powinnam nadal jeść zwyczjanie i za pół roku powtórzyć gastroskopię aby sprawdzić,czy jest 2 w skali marsha(bo wtedy,ponoć jest to celiakia).Dlatego teraz nie może kazać mi przejść na dietę bg.
Na dzień dzisiejszy nie mam ochoty wracać do tego co było i nadal niszczyć jelita.Moja mama mówiła,że od urodzenia miałam chore jelita,tyle tylko,że w tamtych czasach nie było takiej diagnostyki(mam 34 lata i od urodzenia do 2 roku życia spędziłam w szpitalach z biegunkami-pomogły kleiki ryżowe i kukurydziany).
Moje pytanie brzmi:
kiedy możemy powiedzieć,że to nadwrażliwość czy celiakia?czy powinnam wrócić do tradycyjnego jedzenia i dalej sprawdzać jelita(nie mam problemu z gastroskopią)?cała diagnoza trwa od czerwca zeszłego roku i tego chodzenia po lekarzach mam dosyć,czy sama mogę podjąć decyzję o diecie bg na całe życie?czy muszę za parę lat powtórzyć gastroskpoię?
z góry dziękuję za pomoc
Agnieszka