Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
Re: Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
Jutro mam krzywą cukrową.
Ale wróćcmy do córki- dziś wreszcie dostałam wypis z grudniowego pobytu w klinice. Wszystkie badania są w normie, oprócz:
- podwyższony poziom IGF1
- obniżony poziom witaminy D3.
Ten IGF1 to od wątroby? czy to hormon wzrostu, bo jeśli to drugie to lekarza chyba zabije, bo mi mówił że hormon wzrostu jest ok.
Szlak mnie już trafia z tym wszystkim, co za .....
muszę jej podawać 2 krople dziennie vigantolu.
Szukam o tym IGF1 dalej....
Ale wróćcmy do córki- dziś wreszcie dostałam wypis z grudniowego pobytu w klinice. Wszystkie badania są w normie, oprócz:
- podwyższony poziom IGF1
- obniżony poziom witaminy D3.
Ten IGF1 to od wątroby? czy to hormon wzrostu, bo jeśli to drugie to lekarza chyba zabije, bo mi mówił że hormon wzrostu jest ok.
Szlak mnie już trafia z tym wszystkim, co za .....
muszę jej podawać 2 krople dziennie vigantolu.
Szukam o tym IGF1 dalej....
IGF1 to:
http://www.labtestsonline.pl/tests/igf_ ... mode=print
dużo za dużo go jest? podaj z normami
http://www.labtestsonline.pl/tests/igf_ ... mode=print
dużo za dużo go jest? podaj z normami
-
- Forumowicz
IGF-1
497 ng/ml (norma 88-452)
Nie ma dużej odskoczni, bo ona rośnie, ale rozmawiałam z lekarzem an ten temat i mówił że wszystko jest w porządku z tym hormonem.
Gh jest w normie
GH - 0,87 ng/ml [<-8]
Dziękuję za link, nieco poczytałam.
497 ng/ml (norma 88-452)
Nie ma dużej odskoczni, bo ona rośnie, ale rozmawiałam z lekarzem an ten temat i mówił że wszystko jest w porządku z tym hormonem.
Gh jest w normie
GH - 0,87 ng/ml [<-8]
Dziękuję za link, nieco poczytałam.
Hormon wzrostu ma dużą zmienność dobową, dlatego jednorazowy pomiar nie zawsze mówi tyle ile powinien. IGF jest lepszym badaniem, gdyż jest bardziej "stały". Powtórz jej ten hormon IGF, jeśli będzie drugi raz za wysoki, to dopiero zaczniesz na ten temat myśleć.
-
- Forumowicz
Mam wizytę dopiero w kwietniu tam, podaje jej vigantol i obserwuje póki co.
Vigantol jest najlepszy, najlepiej się wchłania i można go łatwo dolać do kaszki itp.
jak Twoja krzywa cukrowa?
jak Twoja krzywa cukrowa?
-
- Forumowicz
Jutro mam, dziś poszłam za póżno.
Ale myślę sobie, że to tylko taki psikus mojego organizmu. Zrobię go dla swietego spokoju.
Ale myślę sobie, że to tylko taki psikus mojego organizmu. Zrobię go dla swietego spokoju.
-
- Forumowicz
Nie jest dobrze.
Na czczo miałam 62, a po 2 godzinach 46 cukru tylko. Jutro musze pilnie do lekarza. Dopiero co skonczyłam z jeżdzeniem z córką po lekarzach, teraz ja...... mam dosyć tego wszystkiego.
Dzis spałam znowu popołudniu i ciężko mi było wstać
Na czczo miałam 62, a po 2 godzinach 46 cukru tylko. Jutro musze pilnie do lekarza. Dopiero co skonczyłam z jeżdzeniem z córką po lekarzach, teraz ja...... mam dosyć tego wszystkiego.
Dzis spałam znowu popołudniu i ciężko mi było wstać

Bardzo mi przykro Magdalena, Twoje objawy niestety pasowaly do takiego poziomu cukru. trzymam kciuki.
-
- Forumowicz
Ale od czego to? z tego co wyczytałam to coś z trzustką, ale ja zawsze miałam ciągoty do słodkiego i nic mnie nie bolało.
Ale chyba dostane jakieś leki na to?
Ale chyba dostane jakieś leki na to?
Wymuś skierowanie na oddział endokrynologiczny. Hipo na czczo należy dobrze zbadać. Możliwe opcje to niedoczynność przysadki, tarczycy, nadnerczy, niedomoga wątroby, niektóre guzy pozatrzustkowe, może być też insulinoma.
Bez wizyty na oddziale nie dowiesz się co jest przyczyną. Najpierw trzeba porobić hormony nadnerczy, tarczycy i przysadki. Jeśli będą ok, to pewnie próba głodowa celem wykluczenia insulinomy.To standardowe postępowanie przy hipo, która pojawia się na czczo.
Bierzesz jakieś leki? Niektóre leki mogą to także powodować. Na jakie choroby chorujesz? Jakieś inne objawy poza sennością, ochotą na słodkie?
Bez wizyty na oddziale nie dowiesz się co jest przyczyną. Najpierw trzeba porobić hormony nadnerczy, tarczycy i przysadki. Jeśli będą ok, to pewnie próba głodowa celem wykluczenia insulinomy.To standardowe postępowanie przy hipo, która pojawia się na czczo.
Bierzesz jakieś leki? Niektóre leki mogą to także powodować. Na jakie choroby chorujesz? Jakieś inne objawy poza sennością, ochotą na słodkie?
-
- Forumowicz
Tylko te puchnięcie, alergia niewiadomo na co, uczulenie na salicylany chyba mam.
Teraz miałam robione próby wątrobowe z pwoodu bólów bzucha i wyszły ok. A i helicobacter pyroli wyszedl ujemny.
Teraz ja na endo? z tego co się orientuje to dla dorosłych są odległe terminy- 2017 rok. A ja nie chce szpitala, zreszta ja w lekarzy nic a nic nie wierzę.... mam kołomyje w głowie ...po tej glukozie czułam się okropnie, wzdęcia, kłucia w brzuchu, okropnie spać mi się chciało. jutro z rana idę do lekarza, zobaczymy co on zaleci.
TSH mam w normie też.
Teraz miałam robione próby wątrobowe z pwoodu bólów bzucha i wyszły ok. A i helicobacter pyroli wyszedl ujemny.
Teraz ja na endo? z tego co się orientuje to dla dorosłych są odległe terminy- 2017 rok. A ja nie chce szpitala, zreszta ja w lekarzy nic a nic nie wierzę.... mam kołomyje w głowie ...po tej glukozie czułam się okropnie, wzdęcia, kłucia w brzuchu, okropnie spać mi się chciało. jutro z rana idę do lekarza, zobaczymy co on zaleci.
TSH mam w normie też.
możesz podac to tsh? i normę? samo tsh nic nie daje, trzeba dobadać ft4 przynajmniej.
-
- Forumowicz
TSH 0,94 uIU/ml (norma 0,4-4,0)
napisze te pozostałe dziwne: czytam w internecie i wszystkie służą określeniu spożywania alkoholu- co ona myśli, że ja alkoholiczka???!!! matko boska
GGTP 14 U/L norma <31,00
ALAT 14 U/L norma 3-34
AST 19 U/L norma 3-37
napisze te pozostałe dziwne: czytam w internecie i wszystkie służą określeniu spożywania alkoholu- co ona myśli, że ja alkoholiczka???!!! matko boska
GGTP 14 U/L norma <31,00
ALAT 14 U/L norma 3-34
AST 19 U/L norma 3-37
Magdalena..to sa enzymy m.in watrobowe. bada się je po to, by ocenić stan wątroby. jak wiadomo, nie tylko alkoholicy mają problemy z wątrobą. to są standardowe wskaźniki mówiące czy wątroba jest zdrowa, czy komórki ulegają uszkodzeniu.