Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Re: Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?

Post autor: MagdalenaSzl »

Też jestem tego ciekawa
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

MagdalenaSzl pisze:Lekarka dała mi dwie opcje- albo guz, albo reaktywna.
Opcji jest dużo więcej i nie wiem na jakiej podstawie lekarz bez żadnych badań daje tylko dwie opcje. Chyba, że o innych opcjach nie wie. Ważne, że dał skierowanie do szpitala.
Leeloo pisze:alva, a jakie moga być inne scenariusze tego badania? jak taka próba powinna przebiec u zdrowej osoby itd.?
Może też być opcja skróconej próby głodowej, czyli 48 godzin, ale chyba częściej robi się tę opcję 72 godziny, daje pewniejszy wynik.
U całkiem zdrowej osoby teoretycznie taka próba nie powinna się skończyć spadkiem cukru poniżej 40 i wcześniejszym skończeniem jej z tego powodu, choć spadek tego cukru poniżej 40 w trakcie próby nie musi świadczyć bezwzględnie o jakiejś patologii. Na endokrynologii gdzie tę próbę przechodziłam, pielęgniarki mówiły, że bardzo rzadko u kogoś ten cukier spada w czasie tej próby, że zdecydowanie większość ludzi przechodzi ją bez żadnego spadku cukru.Ze mną na sali przechodziła ją także pani po 60, razem głodowałyśmy. Ona przeszła ją bez żadnego spadku cukru, dotrwała bez problemu do końca. U mnie w nocy , w 32 godzinie wystąpiła objawowa hipoglikemia, czyli trzęsawka, dreszcze, bóle głowy, mdłości i przede wszystkim makabryczne poty. Poty były tak duże, że było mokre prześcieradło. Była plama jak bym się porządnie zesikała w łóżko.Z resztą u mnie poty i mdłości są dominującym objawem spadku cukru.
Pierwszy mocny indycent miałam na studniówce moich uczniów, gdy przed wyjściem nie zjadłam nic, gdyż miałam zamiar zjeść coś na studniówce.Dzieci tańczyły Poloneza, a mnie wtedy pot zaczął spływać po czole, sukienka zrobiła się mokra jak bym wyszła spod prysznica. Stałam na ławeczce w rządku z innymi nauczycielami i mało brakowało,a bym przewróciła się na rządek , który stał niżej.
U mnie w chwili próby poniżej normy były: TSH, Ft3, Ft4, insulina, ACTH, LH, FSH. W zasadzie wskazywało to na niedoczynność przysadki, tarczycy i trzustki, można było podejrzewać, że nadnercza mogą szwankować na skutek za niskiego ACTH, więc u mnie te spadki to wynik niedoczynności gruczołów, która prowadzi do upośledzonego magazynowania glikogenu.

Próba ma celu tylko potwierdzenie lub wykluczenie wyspiaka, więc ważny jest wynik insuliny na koniec, zwłaszcza przy spadku cukru w trakcie próby, bo jeśli cukier spadnie, to jest przypuszczenie, że z powodu wysokiej insuliny, a jak się głoduje, to u zdrowego człowieka, insulina nie będzie wysoka.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

wielkie dzięki alva :)

72h bez jedzenia..czy potem mozna zjesc coś swojego? czy to musi byc szpitalny cukier? :|
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Leeloo pisze:wielkie dzięki alva :) . ja mam za wysoką insulinę, co już wiesz, wieczorami/na noc czuję niesamowity głód,
To może być hiperinsulinizm, częste zjawisko.

Leeloo pisze:kiedy zjem mało w ciągu dnia, bo np jestem 10h na uczelni, to zaczyna mną trząchać- idzie od nóg i 'zjeżdżam' w sobie, nie mam sily mówić itd. tyle o mnie :
Osobiście nie sądzę, aby to był wyspiak.To jest raczej typowy hiperinsulinim. Insulinoma jest mocno drastyczny, prowadzi do bardzo nagłych i drastycznych objawów, w tym często utraty przytomności.Ten guz wyrzuca insulinę kiedy mu się podoba i efekt jest taki sam jak przy podaniu insuliny z zewnątrz bez zjedzenia posiłku. Kto jest na insulinie, to wie w jakim tempie i jak dramatycznie może dojść do hipoglikemii oraz szybko utraty przytomności.
Leeloo pisze:72h bez jedzenia..czy potem mozna zjesc coś swojego? czy to musi byc szpitalny cukier? :
Różnie z tym jest. Jeśli dotrzyma się do końca próby, to można jeść co się chce, nie trzeba podawać nic do jedzenia na gwałt.Jeśli cukier poniżej 40 spadnie w trakcie, to podają czasem dożylnie glukozę, czasem cukier. Trudno opisać co się czuje jak cukier już zleci do 30 i poniżej.Na początku ma się ochotę zjeść wiadro cukru, a potem przychodzi senność, letarg i film się urywa.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

też bardzo bardzo wątpię, że to insulinoma.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

A ja nadal twierdzę, że to jakaś pomyłka u mnie.

A dlaczego dwie opcje Pani dr wybrała? ( jest też dobrym endo, bo siedziałam w poczekalni i rozmawiałam z jej pacjentką, która ją leczy od 20 lat i jest bardzo zadowolona), rozmawiałyśmy o moich objawach, tym co było wcześniej chyba z pół godziny.N asza rozmowa była dość treściwa, wiadomo że bez badań niczego nie można być pewnym na 100 %.
I o dziwo od tej wizyty czuję się już lepiej, tak jakby mi wszystko przeszło :)
Ostatnio zmieniony wt 04 lut, 2014 16:52 przez MagdalenaSzl, łącznie zmieniany 1 raz.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Mam już termin: 26.02.
Robili mi tam glukometrem, specjalnie w domu najadłams ię jak bąk i miałam tam cukier 74, więc źle aż tak nie było. Ale niestety szpitala mi nie darowali.
Będę miała robione: OGTT test przedłużony 0,2,3,4,6- nie wiem co to znaczy. Następnie test głodowy, glukoze, insuline, peptyd C.

Także podejrzewają oznaki cukrzycy.
Tylko powiedzcie mi, przy której jest się otyłym? przy 1 czy 2?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

to znaczy, że w 2,3,4,6 godzinie po obciążeniu.

przy złym prowadzeniu diety i leczenia będzie się otyłym niezależnie od typu.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

TZn, że jeśli będę jadła tak jak mi będą kazać to będzie ok?
może to dlkatego nogi mi puchły....
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

masz problemy z wagą Magdalena?
dieta o niskim IG to bardzo skuteczna dieta w trzymaniu insuliny i cukru we krwi na bezpiecznym poziomie, co idzie w parze z prawidłową masą ciała. wielu zdrowych przechodzi na tą dietę by zrzucic zbędne kilogramy i potem trzymać linię.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Mam 162 cm i teraz ważę (przytyłam 3,5kg) 69 kg.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

przytyłaś w ostatnim czasie, kiedy miałaś takie jazdy tak?
to jest nadwaga (bmi=26,3), uważam, że prawidłowa dieta i trochę ruchu jest niezbędne w Twoim wypadku. zobaczymy też co wyjdzie w szpitalu i jakie dostaniesz zalecenia/leki.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

W przeciagu osttaniego miesiąca tyle przybrałam.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

to sporo. dobrze, że poszłaś się zbadać, naprawdę. strach pomyśleć co by było, gdyby to się zbagatelizowało..ale moim zdaniem powinnaś mieć szybszy termin na oddział.
MagdalenaSzl
Forumowicz
Forumowicz

Ja się teraz boję, że przytyje bardziej... a uwierz mi, że jestem ciągle głodna. Staram się to kontrolować, ale jest ciężko. Zjadłam już sporą kolacje o 20-tej , a powoli czuję głód. Najgorsza jest noc, budzę się i muszę jeść :(
ODPOWIEDZ