reakcje na gluten
Moderator: Moderatorzy
reakcje na gluten
Tak zastanawiam się od jakiegoś czasu, czy jak dłużej stosujecie dietę, tym bardziej jesteście wyczuleni na gluten czy mniej?
celiakia od lutego 1996 

Re: reakcje na gluten
ja bardziej
wg mnie to logiczne. całe życie człowiek się truł, więc cały czas było beznadziejnie. na diecie jest detox, poprawa i stan satysfakcjonujący. przy wpadce organizm dostaje szału/łapie cykora, że 'o matko znowu! tylko nie to!'. tak jest u mnie

Zgadza się. Nasz organizm po wprowadzeniu diety bezglutenowej może gorzej reagować na "grzeszki" niż jak "grzeszyliśmy" przed zastosowaniem diety bezglutenowej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dietetyk Kliniczny
Maja Łowińska
Maja Łowińska
Jak moja córka przeszła na dietę to po przypadkowo spożytym glutenie (niestety ale na początku zanim przyswoiliśmy co i jak to zdarzały się takie wpadki) dostawała po 3godz bóli brzucha po 5 bolała ją głowa a po 7 konkretnie ją przeczyszczało. Po pół roku bycia na diecie taka wpadka była widoczna dopiero po 3dniach i ten sam cykl.
Na diecie jest 3i pół roku i zdarzyły nam się dwa incydenty raz pomyliłam kasze i dałam do zupy kuskus o czym zorientowałam się na drugi dzień i aż mnie zatrzęsło bo moje dziecie nie miało objawów (tak mi się zdawało) bo wróciła ze szkoły (czyli ok doby minęło od spożycia) miała gorączkę. Trwało to całe popołudnie i noc. Oczywiście zbijałam temperaturę myśląc że coś ją bierze. Rano temperatura ustąpiła i dostała zawrotów głowy, potem doszedł ból brzucha i tak przetrwała drugi dzień. Dopiero na trzeci zaczęło jej się ''gotować'' w jelitach przeczyściło ją konkretnie i dolegliwości ustąpiły.
W ubiegłym tygodniu zjadła gumę mamba bo jak wyczytałam gdzieś tu na forum jest bezpieczna ale ma w składzie skrobię. Jednak postanowiliśmy zaryzykować bo dziecię aż drżało do tej gumy. Efekt był taki ja poprzednim razem.
Myślę że gluten pozostanie toksyczny na zawsze i jak tylko się dostaje do jelit to dochodzi do stanu zapalnego i organizm się broni u nas zaczyna się od temperatury dochodzącej do 39*C.
Na diecie jest 3i pół roku i zdarzyły nam się dwa incydenty raz pomyliłam kasze i dałam do zupy kuskus o czym zorientowałam się na drugi dzień i aż mnie zatrzęsło bo moje dziecie nie miało objawów (tak mi się zdawało) bo wróciła ze szkoły (czyli ok doby minęło od spożycia) miała gorączkę. Trwało to całe popołudnie i noc. Oczywiście zbijałam temperaturę myśląc że coś ją bierze. Rano temperatura ustąpiła i dostała zawrotów głowy, potem doszedł ból brzucha i tak przetrwała drugi dzień. Dopiero na trzeci zaczęło jej się ''gotować'' w jelitach przeczyściło ją konkretnie i dolegliwości ustąpiły.
W ubiegłym tygodniu zjadła gumę mamba bo jak wyczytałam gdzieś tu na forum jest bezpieczna ale ma w składzie skrobię. Jednak postanowiliśmy zaryzykować bo dziecię aż drżało do tej gumy. Efekt był taki ja poprzednim razem.
Myślę że gluten pozostanie toksyczny na zawsze i jak tylko się dostaje do jelit to dochodzi do stanu zapalnego i organizm się broni u nas zaczyna się od temperatury dochodzącej do 39*C.
a u mnie jest na odwrót... jak wszystko
jestem na diecie od dawna, miałam niedawno gastroskopię i wszystko jest cacy. Ale ostatnio po spożyciu glutenu (przypadkowo) nie było mi nic. I nie wiem, czy to dlatego, że odbudowały mi się kosmki w jelicie czy po prostu przeszła w postać niemą? Bo zwróciłam uwagę że pojawiają mi się afty i stany zapalne jamy ustnej.

celiakia od lutego 1996 

ja po przejsciu na diete bezglutenowa odczuwam nawet niewielkie ilosc glutenu- wypicie szklanki wody mineralnej smakowej powoduje juz bulgoty w brzuchu i gazy. Dołozylam 1 kawałek sernika wiedenskiego ( ser z wiaderka-gluten) spowodowało juz wiekszy bol brzucha i bol glowy. Czuje nawet jak po spozyciu gluteniu mrowi mi w dziasłach( dziasla sie odsłaniaja-mam z tym problem)