Hashimoto, choroba addisona biermera, alergia na gluten?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spacestarlover
Nowicjusz
Nowicjusz

Hashimoto, choroba addisona biermera, alergia na gluten?

Post autor: spacestarlover »

Witam, mam 25 lat, od 5 lat mam zdiagnozowane Hashimoto, od 2010 roku męczy mnie nawracająca anemia, niskie żelazo, ferrytyna, b12.. Częste biegunki, osłabienie mięśniowe, zgaga. od kwietnia schudłam 10 kg, mam często afty, zajady, opryszczkę, wysypkę na plecach, twarzy, dekolcie, której nie mogę się pozbyć od kilku lat. Miesiąc temu miałam gastroskopie z podejrzenia celiakii, wynik negatywny, kosmki jelitowe 0,6mm, struktura normalna. We wrześniu spróbowałam diety bezglutenowej i przez miesiąc czasu większość objawów ze strony żołądka minęło, zapomniałam co to noce spędzone w toalecie.. Po gastroskopii wróciłam do normalnej diety i od miesiąca znowu to samo, plecy mam całe czerwone, biegunki i luźne stolce wróciły. Do tego czuje się taka ogłupiona, mam stany depresyjne i brak sił na walkę z lekarzami.. Miałam robione testy pokarmowe, wyszły negatywne, ale alergolog powiedział, że jeśli jest alergia na gluten to w testach nie wyjdzie. Lekarz powiedział, że wg niego jest to niedobór laktazy i jest tego pewien. Dostałam skierowanie na przeciwciała ANA, przeciwko komórkom okładzinowym żołądka i wewnętrznemu czynnikowi Castle. I nie wiem co dalej... jakie dodatkowe badania powinnam zrobić? Czy jeżeli przeciwciała wyjdą negatywne to znaczy, że alergii na gluten nie mam? Dzisiaj zamówiłam bezglutenowe produktu i wracam do diety, mam dosyć wiecznego drapania się, zajadów, bólów jamy ustnej i biegunek.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Witamy na forum :)
Twoje objawy do celiakii jak najbardziej pasują. Występowanie Hashimoto też, bo znaczy że coś nie działa w układzie autoimmunologicznym.
A w gastroskopii nic nie było o limfocytach albo nacieku? A przeciwciała miałaś może robione?
Niedobór laktazy też może być, ale wydaje mi się, że nie powodowałby takich szkód.
Poczytaj o nadwrażliwości na gluten, coraz więcej osób zaczyna ją mieć: http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/
Obrazek
spacestarlover
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: spacestarlover »

Nie miałam robionych przeciwciał, ale jadę jutro do laboratorium zrobić przeciwciała ANA i trójkę tarczycową to zrobię i przeciwciała na gluten. W gastro mam napisane : structura normalis mucosae duodeni, 3 szare fragmenty długości do 0,6 cm.
elzak3
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: elzak3 »

Wypozycz preparat i kostke i daj ocenic do innego zakładu. Popros o oznaczenie CD3.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

Czy jeżeli przeciwciała (przeciwko komórkom okładzinowym żołądka i wewnętrznemu czynnikowi Castle. ) wyjdą negatywne to znaczy, że alergii na gluten nie mam?
Nie szukasz teraz celiakii, tylko sprawdzasz, czy masz zanikowe zapalenie żoładka, co sugerują niedobory wit. B12 i inne (słabe wchłanianie), chociaż w gastroskopii tego nie wykryto. Ale mnie twoje objawy najbardziej pasują do celiakii.

W kierunku celiakii zrób badanie genetyczne, drogo, ale jednoznacznie...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
ilonka basket
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Hashimoto, choroba addisona biermera, alergia na gluten?

Post autor: ilonka basket »

Ja to mam dziwny objaw od glutenu który przypominam i wysypkę albo pokrzywkę. Coś pośrednio. Dermatolog polecił mi coś takiego jak rupafin. Ktoś miał z tym styczność?
Ostatnio zmieniony pn 03 mar, 2014 08:17 przez ilonka basket, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Hashimoto, choroba addisona biermera, alergia na gluten?

Post autor: Leeloo »

ja miałam i więcej mieć nie będę. ale każdy organizm jest inny, więc nie ma co się sugerować, tylko wypróbować na sobie.
ODPOWIEDZ