
Składniki:
3szkl. surowych startych ziemniaków, szklanka kaszy gryczanej, 1-2 cebule, 5dag smalcu/oleju/masła do smażenia, sól, pieprz,, główka kapusty białej, bulion bg do zalania ( ja wolę sos pomidorowy)
Przepis:
Ziemniaki utarte jak na placki zmieszać z surową kaszą ( ja przepłukuję wrzątkiem przed zmieszaniem) , przesmażonymi cebulami na tłuszczu ( w kosteczkę) do tego do smaku pieprz i sól. Taki farsz nakładać na sparzone liście kapusty, zawijać i układać w garnku niezbyt ciasno bo pęcznieją. Zalać gorącym bulionem, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika. Gdy się upieką- podawać z sosem ( dobre też z grzybowym). Pyszne są na drugi i kolejny dzień odsmażone na patelni pokrojone w grube plastry lub w całości .
Przepis podaję z Kuchni Polskiej Regionalnej pełnej pysznych ( nieświadomie bezglutenowych) przepisów.