
Ciasto z marchewką
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Zupełnie niesłusznie. Przyznam się, że też miałam obawy i zabierałam się do zrobienia go jak do jeża. Nawet zrobiłam z połowy porcji, jakby miało nie wyjść. Marchewka jest niewyczuwalna. Naprawdę smakuje jak piernik. Moi chłopcy uwielbiają murzynka, a okazało się zdaniem męża, że marchewkowe jest lepsze
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Z tego viewtopic.php?p=67805#67805
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
W weekend miałam gości i zrobiłam próbę generalną przed urodzinami mojego syna. Upiekłam ciasto marchewkowe, przełożyłam kremem z bitej śmietany i mascarpone i polałam czekoladą. Wyszło pyszne
Już nic innego nie będę kombinowała - zrobię taki tort

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciasto z marchewką
Jak zrobić marchewkowca lub inne ciasto bez jajek? Od razu dodam, że zamiennik jaja odpada, bo nie mam go gdzie teraz kupić, a ciasto muszę upiec jutro. Lekarz kazał odstawić z jadłospisu syna białko jaja, bo jest realna szansa, że go uczula
Słyszałam coś na warsztatach bg, że zmielone siemię lniane zastępuje jajka, ale nie wiem, jak to będzie smakowało i nie wiem też, czy takie z apteki jest bezpieczne. Będę wdzięczna za pomoc

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciasto z marchewką
zmielone siemię lniane, absolutnie polecam. nie daje żadnego posmaku. Powinno być bezpieczne, ja mam jakieś EKO, przeczytaj etykietę, jak nic nie bedzie to jest ok.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciasto z marchewką
Leeloo, a ile trzeba dać tego siemienia zamiast 4 jajek? I wtedy więcej wody? Rozumiem, że muszę jajka całkiem odstawić, bo przecież jak się oddzieli żółtka, to i tak nie da się tak, żeby chociaż odrobiny tego białka nie zostało
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Ciasto z marchewką
Wśród substytutów 1 jajka możemy wymienić:
- puree z 1/2 dojrzałego banana – głównie nadaje wilgoci, najlepiej sprawdzi się przy słodkich wypiekach
- 1/4 szkl. musu jabłkowego – nadaje wilgoci, wiąże suche składniki, nie pomoże wypiekom wyrosnąć. Owoce jako zamienniki jajka nadają daniu gęstszej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie dodać ich za dużo. Jeśli chcesz otrzymać lżejszą strukturę wypieku i ciasto ma wyrosnąć to dodaj jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sodę.
- 1/4 szkl. puree z suszonych moreli albo suszonych śliwek – uwaga, może istotnie wpłynąć na smak potrawy
- 1/4 szkl. zmielonego tofu (naturalne, nie przyprawione, najlepiej jedwabiste) – teksturą przypomina ugotowane na twardo jajko. Dobre do jajecznicy, omletu czy sałatki jajecznej. Można dodać do niego odrobiny kurkumy albo musztardy, aby nabrało żółty, jajeczny odcień. Trzeba je dobrze zmielić, aby nie było wyczuwalnych grudek.
- 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody – razem tworzą kleistą, gęstą papkę, wiąże suche składniki, dodaje wilgoci. Jednak w niektórych daniach smak, kolor może zbyt przytłaczać.
- 1/4 szkl. puree z miąższu dyni – dobrze sprawdza się w wypiekach, ma dość specyficzny smak, dlatego też dobrze łączyć ją ze składnikami o równie wyrazistym smaku jak czekolada, cynamon, kakao albo ze składnikami z którymi dobrze się komponuje jak marchewki czy jabłka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżkami wody
- 1/4 szkl. jogurtu np. sojowego
- 1 łyżka proszku agaru rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody, wymieszany, ochłodzony i ponownie wymieszany
- 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej albo sojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu – nadadzą puszystość
- puree z 1/2 dojrzałego banana – głównie nadaje wilgoci, najlepiej sprawdzi się przy słodkich wypiekach
- 1/4 szkl. musu jabłkowego – nadaje wilgoci, wiąże suche składniki, nie pomoże wypiekom wyrosnąć. Owoce jako zamienniki jajka nadają daniu gęstszej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie dodać ich za dużo. Jeśli chcesz otrzymać lżejszą strukturę wypieku i ciasto ma wyrosnąć to dodaj jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sodę.
- 1/4 szkl. puree z suszonych moreli albo suszonych śliwek – uwaga, może istotnie wpłynąć na smak potrawy
- 1/4 szkl. zmielonego tofu (naturalne, nie przyprawione, najlepiej jedwabiste) – teksturą przypomina ugotowane na twardo jajko. Dobre do jajecznicy, omletu czy sałatki jajecznej. Można dodać do niego odrobiny kurkumy albo musztardy, aby nabrało żółty, jajeczny odcień. Trzeba je dobrze zmielić, aby nie było wyczuwalnych grudek.
- 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody – razem tworzą kleistą, gęstą papkę, wiąże suche składniki, dodaje wilgoci. Jednak w niektórych daniach smak, kolor może zbyt przytłaczać.
- 1/4 szkl. puree z miąższu dyni – dobrze sprawdza się w wypiekach, ma dość specyficzny smak, dlatego też dobrze łączyć ją ze składnikami o równie wyrazistym smaku jak czekolada, cynamon, kakao albo ze składnikami z którymi dobrze się komponuje jak marchewki czy jabłka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżkami wody
- 1/4 szkl. jogurtu np. sojowego
- 1 łyżka proszku agaru rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody, wymieszany, ochłodzony i ponownie wymieszany
- 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej albo sojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu – nadadzą puszystość
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Ciasto z marchewką
Znalazłam taki przepis - wypróbujemy go na święta
Ciasto marchewkowe z tartymi orzechami bez jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka tartych orzechów (tym razem laskowych)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka tartej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
odrobina skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki mleka koziego (owsianego, ryżowego lub innego ulubionego)
Wszystkie składniki zmieszać i piec w tortownicy 18 cm (papier na dnie) ok. 35 minut w 180°C (pierwsze 5-10 minut warto dać termoobieg).

Ciasto marchewkowe z tartymi orzechami bez jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka tartych orzechów (tym razem laskowych)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka tartej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
odrobina skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 szklanki mleka koziego (owsianego, ryżowego lub innego ulubionego)
Wszystkie składniki zmieszać i piec w tortownicy 18 cm (papier na dnie) ok. 35 minut w 180°C (pierwsze 5-10 minut warto dać termoobieg).
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.