Pomieszanie z poplątaniem - celiakia?
Moderator: Moderatorzy
Re: Pomieszanie z poplątaniem - celiakia?
o takiego specjalistę z głową na karku..BARDZO ciężko.. zawsze możesz nagiąć nieco fakty i do "Potrzebuję badań na to, na to na tamto bo podejrzewam u siebie celiakię" dodać, że masz tą chorobę w bliskiej rodzinie.
:-) Spróbuj sama powiedzieć lekarzowi na co powinien dać ci skierowanie na badania i mu powiedz, że podejrzewasz u siebie taką i taką chorobę, to zobaczysz co ci powie... Zapewne nie padnie ci z radości do stóp, tak bywa najczęściej, ale są wyjątki.Anuszka27 pisze: Lekarze podobno lubią jak pacjent mówi im jak mają leczyć i na co. jest jakaś szansa, ze ktoś spojrzy na mój przypadek całościowo? Może powinnam udać się do jakiegoś konkretnego specjalisty?
Z tych chorobach są rzuty, raz jeden narząd lepiej działa, raz gorzej i tak sobie to przechodzi z jednego na drugi układ. Może tak być, że jakieś dolegliwości samoistnie mijają na jakiś czas, objawiają się w innym układzie, a potem znowu wracają bądź dochodzi coś kolejnego.Anuszka27 pisze:W tej chwili najbardziej dokuczliwe są sprawy gastrologiczne, reumatologicznych nie odczuwam, chyba zjem coś zakazanego.
Zgubiłam w swojej poprzedniej wypowidzi słowo "nie" - miało być "nie lubią" 
Wiem, jeżą się starsznie jak się im coś zasugeruje. Pewnie, że mogę nagiąć fakty i chyba to zrobię. Leeloo ma rację, mega ciężko o dobrego specjalistę
obym trafiła w dobre ręce, ponawiam pytanie, może ktoś wie o dobrym lekarzu w Krakowie i mógłby mnie poratować? 

Wiem, jeżą się starsznie jak się im coś zasugeruje. Pewnie, że mogę nagiąć fakty i chyba to zrobię. Leeloo ma rację, mega ciężko o dobrego specjalistę

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Anuszka, jeśli chodzi Ci o dobrego gastrologa w Krakowie to słyszałam same dobre opinie o dr. Śliwowskim, który przyjmuje w Evicie na ulicy Szlak - osobiście u niego nie byłam, ale i moja internistka go polecała, i na forum także.
I niestety lista się na tym kończy, w Krakowie bardzo ciężko o dobrego gastrologa. Odwiedziłam 5-ciu i zwątpiłam
I niestety lista się na tym kończy, w Krakowie bardzo ciężko o dobrego gastrologa. Odwiedziłam 5-ciu i zwątpiłam

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dzięki serdeczne! Czy doktor przyjmuje na NFZ czy raczej tylko prywata? 

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Wydaje mi się, że jedynie prywata, ale to trzeba byłoby sprawdzić.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dziękuję jeszcze raz za opinie, jestem już umówiona na kwiecień do dr Śliwowskiego. Tymczasem jednak, zauwazyłam że przegapiłam jedną rzecz w swoich wynikach krwi. Nie wiem czy to coś znaczy czy nie, ale bardzo Was prosze o opinię, bo jestem w tym temacie zupełnym laikiem.
Przeciwciała anty-tTGIgA <20 RU/ml ujemny, >20 RU/ ml dodatni. Co oznacza ta dodatnia wartość? Czy to zmienia cokolwiek?
Przeciwciała anty-tTGIgA <20 RU/ml ujemny, >20 RU/ ml dodatni. Co oznacza ta dodatnia wartość? Czy to zmienia cokolwiek?
Poniżej 20 oznacza, że wynik jest prawidłowy, a powyżej 20 wskazuje na możliwą celiakię. Jaki wynik był u Ciebie? W zasadzie nie ma to już większego znaczenia, bo masz w opisie wycinka celiakię stwierdzoną.
U mnie wynik był <2, czyli jednak przemawia to za tym, że wszystko jest ok. Natomiast martwię się tym, że gastroskopia i tak nie przesądzi sprawy, ponieważ w momencie jej wykonywania, byłam już od ok. 3 tygodni na diecie. Lekarka utrzymywała, że nie wpłynie to w żaden sposób na wynik badania, dopiero po fakcie doczytałam na forum, że to nieprawda.
o dorosłych przeciwciała moga być ujemne, najważniejszy i kluczowy jest wynik biopsji dwunastnicy. jesli miałaś w niej stwierdzoną celiakię, to te 3 tygodnie na diecie nie wpłynęły znacznie na wynik.
Pomyliłam wątki, sorki.Nie masz jeszcze wyników biopsji, natomiast miałaś dodatnie ANA, których tematu nikt dalej nie pociągnął. Albo sama zrób te ANA znowu, bo to może być trop przy tych objawach.A przeciwciał przy celiakii może nie być, tak mówi Leeloo.Decydująca jest biopsja.3 tygodnie diety nie cofnęły zaniku kosmków na tyle, jeśli zanik był, aby nie było po zaniku śladu.
Byłam wczoraj u poleconego mi tutaj na forum doktora Śliwowskiego. Bardzo sympatyczny i kompetentny człowiek, połączył bóle stawów z reakcją na gluten. Powiedział, że dobra biopsja i dobre wyniki krwi o niczym nie świadczą i że wygląda mu to na celiakię ujemną serologicznie (zeroserologiczną? jakos tak.) I skierował mnie na badania genetyczne. 350 zł pójdzie się czesać
jak wyglądają takie testy? są wiarygodne? Miał je ktoś z Was?
A póki co ścisła dieta bezglutenowa. Powiedział, że nawet jeśli testy wyjdą ok to i tak czeka mnie trzymanie diety.

A póki co ścisła dieta bezglutenowa. Powiedział, że nawet jeśli testy wyjdą ok to i tak czeka mnie trzymanie diety.
seronegatywne.
takie testy to wymaz z policzka lub pobranie krwi. wyniki są jak najbardziej wiarygodne- masz dany allel lub nie. mówi się, że nie posiadanie jednego z 2óch alleli wyklucza całkowicie chorobę trzewną ALE powoli zaczyna sie to zmieniać i zdarza się - nawet tu na forum- że ludzie bez tych alleli mają stwierdzoną celiakię.
takie testy to wymaz z policzka lub pobranie krwi. wyniki są jak najbardziej wiarygodne- masz dany allel lub nie. mówi się, że nie posiadanie jednego z 2óch alleli wyklucza całkowicie chorobę trzewną ALE powoli zaczyna sie to zmieniać i zdarza się - nawet tu na forum- że ludzie bez tych alleli mają stwierdzoną celiakię.
Do Anuszki 27
Spokojnie możesz używać miąższu aloesowego Forever. On reguluje pracę naszego organizmu, koi, łagodzi podrażnienia, pomaga zwalczać stany zapalne i regeneruje. My używamy go od 2012 roku dlatego sporo już wiem. Jest dużo prac naukowych na temat działania aloesu pustynnego, warto poczytać.
Spokojnie możesz używać miąższu aloesowego Forever. On reguluje pracę naszego organizmu, koi, łagodzi podrażnienia, pomaga zwalczać stany zapalne i regeneruje. My używamy go od 2012 roku dlatego sporo już wiem. Jest dużo prac naukowych na temat działania aloesu pustynnego, warto poczytać.