smaczniemi.blogspot.com
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
smaczniemi.blogspot.com
Moja zona wlasnie zaczela pisac bloga:
smaczniemi.blogspot.com
Sa na nim glownie przepisy bezglutenowe.
smaczniemi.blogspot.com
Sa na nim glownie przepisy bezglutenowe.
-
- Aktywny Forumowicz
super jest ten blog,
ale nie rozumiem pewnoego stwierdzenia cyt" ziemniaczana - powinno się używać jej w niewielkich ilościach w potrawach pieczonych; nadaje im chrupkość i gęstość. Ma lekki ziemniaczany smak, ciężka, jasnobrązowa wytwarzana z całych ziemniaków, łącznie ze skórką. Jest błędnie mylona ze skrobią ziemniaczana, mają jednak zupełnie inne właściwości. Przechowujemy z szczelnym pojemniku w lodówce.
skrobia ziemniaczana - wspaniały dodatek do pieczenia, szczególnie w połączeniu z jajkami; bardzo puszysta; za każdym odmierzeniem powinna być przemieszana. Bardzo drobny, biały proszek, ma łagodny smak. Ma strukturę bardzo drobnego proszku, wytwarzana jest ze skrobi otrzymywanej z suszonych ziemniaków. Przekonywujemy w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu."
mnie zawsze uczono (chodziłam do szkoły ciastkarskiej) że mąka i skrobia ziemniaczana to jedno i to samo? a tu okazuje się że nie? czy może się ktoś wypowiedzieć? bo nawet w sklepie jak patrzę na opak. to niektórzy piszą skrobia (mąka) ziemniaczana.?
jestem w kropce.
ps. bardzo przydatny jest ten załącznik o mąkach - która ma jaką właściwość. dziękuję i polecam.
ale nie rozumiem pewnoego stwierdzenia cyt" ziemniaczana - powinno się używać jej w niewielkich ilościach w potrawach pieczonych; nadaje im chrupkość i gęstość. Ma lekki ziemniaczany smak, ciężka, jasnobrązowa wytwarzana z całych ziemniaków, łącznie ze skórką. Jest błędnie mylona ze skrobią ziemniaczana, mają jednak zupełnie inne właściwości. Przechowujemy z szczelnym pojemniku w lodówce.
skrobia ziemniaczana - wspaniały dodatek do pieczenia, szczególnie w połączeniu z jajkami; bardzo puszysta; za każdym odmierzeniem powinna być przemieszana. Bardzo drobny, biały proszek, ma łagodny smak. Ma strukturę bardzo drobnego proszku, wytwarzana jest ze skrobi otrzymywanej z suszonych ziemniaków. Przekonywujemy w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu."
mnie zawsze uczono (chodziłam do szkoły ciastkarskiej) że mąka i skrobia ziemniaczana to jedno i to samo? a tu okazuje się że nie? czy może się ktoś wypowiedzieć? bo nawet w sklepie jak patrzę na opak. to niektórzy piszą skrobia (mąka) ziemniaczana.?
jestem w kropce.
ps. bardzo przydatny jest ten załącznik o mąkach - która ma jaką właściwość. dziękuję i polecam.
może dlatego, że nie było u nas wtedy (a i teraz nie widziałam, a chętnie bym spróbowała) MĄKI ziemniaczanej,mrygielska pisze:mnie zawsze uczono (chodziłam do szkoły ciastkarskiej) że mąka i skrobia ziemniaczana to jedno i to samo? a tu okazuje się że nie?
bo była tylko skrobia, inaczej "mączka" - błędnie nazywana "mąką", którą przecież nie jest. ale takie nazwy zwyczajowe nie tylko tutaj pokutują.
czy autorka bloga pisze, skąd wziąć ową mąkę ziemniaczaną? nie czytałam bloga, nie przepadam za nimi, więc będę wdzięczna za takie info - jeśli jest.
znalazłam coś po angielsku na ten temat:
http://www.wisegeek.com/what-is-potato-flour.htm
i tam piszą wyraźnie, żeby nie mylić mąki ze skrobią.
jestem coraz bardziej ciekawa tej mąki...
Ostatnio zmieniony wt 04 wrz, 2012 13:01 przez Ola_la, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Forumowicz
mąką a skrobia ziemniaczana
Dziękuję za miłe opinie, cieszę się, że mój blog jest czytany 
co do skrobi i mąki ziemniaczanej - nigdzie nie znalazłam mąki ziemniaczanej, nawet jeżeli w sklepie była oznaczona jako mąka miała właściwości skrobi. Póki co znalazłam w internecie informację, że mąka otrzymywana jest z całych ziemniaków, które wcześniej zostały poddane obróbce cieplnej i są zmielone łącznie ze skórką a skrobia to sama skrobia otrzymana z ziemniaków, które nie są poddawane żadnym procesom.
Obiecuję, że znajdę wolną chwilkę i więcej się na ten temat dowiem i podzielę się z Wami nowymi informacjami.
Pisząc notkę o rodzajach mąk posiłkowałam się książką Carol Fenster "Dieta bezglutenowa"

co do skrobi i mąki ziemniaczanej - nigdzie nie znalazłam mąki ziemniaczanej, nawet jeżeli w sklepie była oznaczona jako mąka miała właściwości skrobi. Póki co znalazłam w internecie informację, że mąka otrzymywana jest z całych ziemniaków, które wcześniej zostały poddane obróbce cieplnej i są zmielone łącznie ze skórką a skrobia to sama skrobia otrzymana z ziemniaków, które nie są poddawane żadnym procesom.
Obiecuję, że znajdę wolną chwilkę i więcej się na ten temat dowiem i podzielę się z Wami nowymi informacjami.
Pisząc notkę o rodzajach mąk posiłkowałam się książką Carol Fenster "Dieta bezglutenowa"
Ostatnio zmieniony wt 04 wrz, 2012 21:23 przez gronkowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
zaintrygowała mnie ta mąka wielce, porozpuszczałam wici wśród znajomych gotujących (glutenowo - ale za to dużo i rozmaicie) i dam znać, jak ktoś gdzieś znajdzie tę mąkę,
a tymczasem uśmiecham się szeroko do naszych zaprzyjaźnionych sklepów bezglutenowych (pozdrawiam Glufree i Schowek Zdrowia
) o poszukanie i być może sprowadzenie mąki z ziemniaków 
rzeczona mąka wygląda na przykład tak:
http://www.google.pl/search?q=potato+fl ... 20&bih=934
a tymczasem uśmiecham się szeroko do naszych zaprzyjaźnionych sklepów bezglutenowych (pozdrawiam Glufree i Schowek Zdrowia

rzeczona mąka wygląda na przykład tak:
http://www.google.pl/search?q=potato+fl ... 20&bih=934
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Aktywny Forumowicz
dziękuję bardzo za odpowiedzi 
faktycznie nawet po zdjęciach widać, że można ją odróżnić od skrobii, bo ma inną "strukturę", widać jej lekkość.
Dobre jest powiedzenie że człowiek uczy się całe życie
jeszcze raz wielkie dzięki za zainteresowanie się sprawą
pozdrawiam wszystkich
Monika
ps. a blogi - warto przeglądać. np. Chlebek tam zamieszczony ma piękną strukturę i gdyby nie to że czytałam skład to w życiu bym nie uwierzyła że jest bezglutenowy (super miękkisz przypominający zupełnie zwykły glutenowy chleb, który czasem piecze mój tata
) na pewno wypróbuję przepis 

faktycznie nawet po zdjęciach widać, że można ją odróżnić od skrobii, bo ma inną "strukturę", widać jej lekkość.
Dobre jest powiedzenie że człowiek uczy się całe życie

jeszcze raz wielkie dzięki za zainteresowanie się sprawą
pozdrawiam wszystkich
Monika
ps. a blogi - warto przeglądać. np. Chlebek tam zamieszczony ma piękną strukturę i gdyby nie to że czytałam skład to w życiu bym nie uwierzyła że jest bezglutenowy (super miękkisz przypominający zupełnie zwykły glutenowy chleb, który czasem piecze mój tata

-
- Forumowicz
Re: smaczniemi.blogspot.com
Umieściłam przepisy na pierniczki bg bez jajek i bez mleka. Może komuś się przyadzą przepisy.
http://smaczniemi.blogspot.com/2013/12/ ... nskie.html
http://smaczniemi.blogspot.com/2013/12/ ... i-bez.html
Pozdrawiam
http://smaczniemi.blogspot.com/2013/12/ ... nskie.html
http://smaczniemi.blogspot.com/2013/12/ ... i-bez.html
Pozdrawiam
-
- Forumowicz
Zapraszam na fanpage https://www.facebook.com/smaczniemi
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Odwiedzam regularnie i bardzo lubie. Można tam znaleźć naprawdę świeże spojrzenie na problem i fajne, przyjemne pomysły. Nie wiedziałam że jest tez FP, zaraz z przyjemnością dołącze, bede zaglada jeszcze czesciej z niemniejza ochota:). Pozdrawiam!
-
- Forumowicz
Dziękuję i zapraszam 
Pozdrawiam

Pozdrawiam