wyniki u 7 latka....
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
wyniki u 7 latka....
Wwitam wszystkich,jestem tutaj nowa :-) chcialam podzielic sie wynikami mojego siedmioletniego synka i moze któraś z osób mogłaby mi coś na ten temat podpowiedzieć...a wiec wyniki=wynik badania histopatologicznego,łagodny zanik kosmków( typ3,a wg klasyfikacji Marsh stopień B1,wgCorazza-Villanacci,kazano nam zrobic genetyczne badanie krwi na celiakie wiec niewiem co mam o tym wsztstkim juz mysleć?? -(( prosze powiedzcie czy to moze byc celiakia?? Na wyniki musimy poczekac 3 tygodnie ,z góry dziekuję za odpowiedz,..:-)
Re: wyniki u 7 latka....
Tak to jest celiakia z lagodnym zanikiem kosmkow. Moim zdaniem nie potrzeba robic badania genetycznego bo ten wynik histopatologiczny wskazuje juz na celiakie. Nawet gdyby gen byl obecny to nie jest to potwierdzeniem celiakii, dlatego ze geny wystepuja u znacznego odsetka populacji i swiadcza jedynie o pewnej predyspozycji na te chorobe.patrunia698 pisze:Wwitam wszystkich,jestem tutaj nowa :-) chcialam podzielic sie wynikami mojego siedmioletniego synka i moze któraś z osób mogłaby mi coś na ten temat podpowiedzieć...a wiec wyniki=wynik badania histopatologicznego,łagodny zanik kosmków( typ3,a wg klasyfikacji Marsh stopień B1,wgCorazza-Villanacci,kazano nam zrobic genetyczne badanie krwi na celiakie wiec niewiem co mam o tym wsztstkim juz mysleć?? -(( prosze powiedzcie czy to moze byc celiakia?? Na wyniki musimy poczekac 3 tygodnie ,z góry dziekuję za odpowiedz,..:-)
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
-
- Nowicjusz
Dziekuje,zastanawiam sie dlaczego P.Doktor uparła sie na to konkretne badanie??dopiero kiedy je zrobimy i beda wyniki mamy sie odezwac...-(( a to cale 3-4 tygodnie,skoro z opisu tez podejrzewala tą chorobę....
-
- Nowicjusz
Czyli mam rozumieć że mój syn ma celiskie?
-
- Nowicjusz
Jutro idziemy z wynikami do lekarza rodzinnego,moze stwierdzi ze jednak nie potrzeba tego badania tak jak mowila ta ktora robila badanie gastrologiczne,brak mi juz słow bo mając wyniki histopatologiczne i jak mowisz,wsztko wiadomo to po co narazac dziecko na nastepny stres!
Upór lekarzy jest dobijajacy i oslabiajacy,patrunia698 pisze:Dziekuje,zastanawiam sie dlaczego P.Doktor uparła sie na to konkretne badanie??dopiero kiedy je zrobimy i beda wyniki mamy sie odezwac...-(( a to cale 3-4 tygodnie,skoro z opisu tez podejrzewala tą chorobę....

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
-
- Nowicjusz
Patrzac na wynik stwierdzila,ze trzeba zrobic takie badanie,a mh znow bedziemy musieli czekac!-(( jutro mamy wizyte u rodzinnego moze stwierdzi ze trzeba juz wpriwadzic tą diete?to wszystko dla mnie dziwne i za powolne,synek byl w szpitalu na pobraniu wycinka mogli zrobic odrazu dodatkowe badania!ale po co,szkoda pieniedzy NFZ,wiadomo ze mama zaplaci 330 zl i poczeka 4 tyg.bo to nic pilnego!cała nasza polityka!
Badania genetyczne niestety sa odplatne, NFZ nie finalizuje ich.patrunia698 pisze:Patrzac na wynik stwierdzila,ze trzeba zrobic takie badanie,a mh znow bedziemy musieli czekac!-(( jutro mamy wizyte u rodzinnego moze stwierdzi ze trzeba juz wpriwadzic tą diete?to wszystko dla mnie dziwne i za powolne,synek byl w szpitalu na pobraniu wycinka mogli zrobic odrazu dodatkowe badania!ale po co,szkoda pieniedzy NFZ,wiadomo ze mama zaplaci 330 zl i poczeka 4 tyg.bo to nic pilnego!cała nasza polityka!
A co ma badanie genetyczne do diety bezglutenowej? Dieta nie przeszkadza w wykonaniu tego badania, co innego jakby dieta byla przed gastroskopia wtedy wyniki moglyby byc niejednoznaczne. Diete trzeba wprowadzic a badanie swoja droga, ktorego ja np. bym nie zrobila bo i po co skoro w gastroskopii mam juz ewidentny wynik. Zobaczysz co jutro powie lekarz rodzinny na ten wynik z biopsji.
-
- Nowicjusz
Czytając jej wynik przez telefon sama zaniepokojona jest juz tym 3 stopniem!! A pani doktor ktora robila badanie stwierdzila ze badanie musi byc zrobione aby konkretnie potwierdzic,juz nic z tego nie rozumiem!rozumiem czyli napewno rodzinny jutro powie to co Ty wprowadzic diete
-
- Nowicjusz
Ja też myśle ze badanie nie jest potrzebne skoro ewidentnie badanie pokazało że coś nie jest tsk jak powinno byc!a moze sie mylę i tracę głowe?? -(
konkretne potwierdzenie celiakii to jest wlasnie gastroskopia z biopsja i tyle w temacie , pani doktor niech sie douczy bo kuleje w tej dziedzinie.patrunia698 pisze:Czytając jej wynik przez telefon sama zaniepokojona jest juz tym 3 stopniem!! A pani doktor ktora robila badanie stwierdzila ze badanie musi byc zrobione aby konkretnie potwierdzic,juz nic z tego nie rozumiem!rozumiem czyli napewno rodzinny jutro powie to co Ty wprowadzic diete
-
- Nowicjusz
Pewnie masz rację :-) czasem wydaję mi się żę,my wiemy wiecej niz lekarze...:-) poczekam do jutra co powie rodzinny...Więc od jutra zaczynamy nową diete! :-)
No takie jest diagnozowanie celiaki, przeciwciala z krwi+gastroskopia z biopsją, badanie genetyczne tak jak pisalam ono nie jest potwierdzeniem choroby, tylko czy dana osoba ma predyspozycje do tej choroby. Przeciwciala z krwi tez czasami nie wychodza, dlatego wlasnie ta gastroskopia z biopsja w 100% daje obraz co i jak.patrunia698 pisze:Pewnie masz rację :-) czasem wydaję mi się żę,my wiemy wiecej niz lekarze...:-) poczekam do jutra co powie rodzinny...Więc od jutra zaczynamy nową diete! :-)
niesamowite...
jedyne co mi przychodzi do głowy jako argument do zrobienia badania genetycznego, to jakiś profit dla lekarza za jego zlecenie w konkretnej placówce. skoro dzieciak w biopsji ma celiakię, to żadne inne badanie nie jest już potrzebne, tym bardziej genetyczne! ewentualnie mozna zbadać poziom przeciwcial przed przejściem na dietę, żeby mieć potem porównanie bez konieczności robienia kolejnej biopsji..
pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją. badanie genetyczne przy stwierdzonej celiakii i wstrzymanie diety aż do jego wyniku..
jedyne co mi przychodzi do głowy jako argument do zrobienia badania genetycznego, to jakiś profit dla lekarza za jego zlecenie w konkretnej placówce. skoro dzieciak w biopsji ma celiakię, to żadne inne badanie nie jest już potrzebne, tym bardziej genetyczne! ewentualnie mozna zbadać poziom przeciwcial przed przejściem na dietę, żeby mieć potem porównanie bez konieczności robienia kolejnej biopsji..
pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją. badanie genetyczne przy stwierdzonej celiakii i wstrzymanie diety aż do jego wyniku..
-
- Nowicjusz
Dokładnie tak jak piszesz,jesteśmy z Jarocina a skierowanie konkretnie dostslismy do Wrocławia!!ale juz obdzwonilam i zrobiliby u nas na miejscu,dam znav jak wruce od rodzinnego...ciekawe czy mnie dobije???