Celiakia a sport?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
goralsim
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia a sport?

Post autor: goralsim »

Witam!!!
Jestem chory na celiakie i nie wiem czy ta choroby ma jakieś przeciwskazania do uprawiania sportu.Gram w klubie piłkarskim. Czy moge dalej grać czy nie bedzie przez to żadnych powikłań?? Czy lepiej sobie odpóścić??
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie, 2006 10:50 przez goralsim, łącznie zmieniany 1 raz.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: elola »

Jeśli przechodzisz pozytywnie badania sportowe to nie widzę przeciwskazań do uprawiania sportu. Mój syn wprawdzie nie ma zdiagnozowanej biopsją celiakii ale lekarz, na podstawie przeciwciał i objawów, nie daje dużej szansy...

Syn też kopie piłkę - od wielu lat. Choroba w niczym nie przeszkadza. Oczywiście jest trochę kłopotu z żarełkiem ale w tym już moja głowa żeby urozmaicać dietę. Stąd moja obecność na tym forum. To kopalnia wiedzy. Jak dobrze poszperasz, to znajdziesz też tutaj posty na interesujący Cię temat.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

dokładnie ja jestem bardzo aktywna w szkole postawowej i średniej biegałam na długie dystanse w zawodach dieta w niczym mi nie przeszkadzała :D
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Asia S. »

Przecież sport to zdrowie!
Ja pływam i w szkole grałam w siatkówkę, a celiakia mi nie przeszkadza! Trzeba tylko pilnować diety, żeby nie mieć anemii.
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

NO COŚ TY SPORT JAK NAJBARDZIEJ - WSKAZANY CHYBA ŻE MASZ JAKIEŚ INNE SCHORZENIA - ALBO SPORTEM NAZYWASZ JEDZENIE HAMBURGERÓW NA CZAS :) a jeśli nie no to uprawiaj ten sport z uśmiechem na zdrowie...
ODPOWIEDZ