wyniki u 7 latka....

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: wyniki u 7 latka....

Post autor: alva_alva »

Patruniu, a skąd jesteś? Może ktoś by się mógł z Tobą spotkać i objechać z Tobą hipermarkety, żeby ci pokazać półki i produkty, która są bg. Gdybyś była z moich okolic, to bardzo chętnie mogę pomóc.

Co do jajek, to ja na początku miałam też nietolerancję na jajka. Myślę, że była to jakaś nietolerancja wtórna.Fatalnie czułam się po jajkach i je wyłączyłam z diety. Po pół roku włączyłam wraz z laktozą i było ok.Stan jelit się poprawił po prostu.
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: patrunia698 »

Przepraszam nie doczytalam ostatnio pytania skad jestesmy...a wiec my z Jarocina woj.wlkp. dzis znalezlismy chleb,wielki sukces-)) bo nigdzie nie bylo no i inne mleko...chleb i mleko bardzo malemu smakuja...:-)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

produkty bezglutenowe masz na pewno w Rossmannie (w tym mleko ryżowe itd.), Biedronce, Lidlu. na forum są wątki tych sklepów, tam dowiesz się co ogólnie możesz kupic i co jest polecane przez forumowiczów.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Jakie mleko?
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Własnie mleko ryzowe,u nas w supermarketach jest z tym problem praktycznie niewiele tego zostal nam Kalisz bo najblizej,i sklep internetowy,a powiedz mi co z ketchupem?z tego co czytalam to nie moze? I dodatkowo kupilismy mleko sojowe Golden Soya czekoladowe nie zawiera laktozy
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Ketchupy:
Mc Donald's, Roleski, Włocławek są 100% bezglutenowe.

tu masz aktualny wykaz bezpiecznych produktów, są też wszystkie keczupy itd:

http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... 2.2014.pdf
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje za informacje,znow mamy problem z genetycznym badaniem krwi,gastrolog dzieciecy typowo mowi ze mamy je zrobic bo bez tego badania nic nie moze ze ono jest mu potrzebne do potwierdzenia celiaki a rodzinny ze nie potrzeba bo wynik biopsji mowi sam za siebie zanik kosmkow typ 3 a wg Marsha ,stopien B1,brak mi juz sily niewiem co zrobic,pomozcie co o tym myslicie,mieliscie takie badanie?
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Dodatkowo ze albo slucham lek.rodzinnego albo jej jak ja sama dopiero w to wchodze niemam pojecia,czytsm,pytam pokazujac wynik rodxinnemu i mowiac ze musimy zrobic to badanie sama stwierdzila ze nie potrzeba ze to moja dobra wola czy je zrobie bo biopsja mowi sama za siebie,do poradni jedziemh 24 do tej samej p.doktor co kazala zrobic badanie,niewiem co bedzie gdybym nie zrobila napewno bedzie zla i choroby nie potwierdzi brak mi juz slow!!!!
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Jeśli gastrolog dziecięcy tłucze Ci, że bez badania genetycznego nie może stwierdzić celiakii to zmień gastrologa. Biopsja jest w zupełności wystarczającym dowodem, a co więcej jej wynik jest najważniejszym wynikiem przy diagnostyce celiakii.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Dokladnie, wiecej się u niej nie pokazuj. Trzymaj się rodzinnego, moze on Ci doradzi gdzie znajdziesz dobrego gastro. Nawet i prywatnego- lepiej wydac na wizyte i miec pewnego lekarza, niz placic za zbedne badanie i miec wieczne watpliwosci do fartucha.
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Zastanawiam sie wlasnie nad tym czy nie pojechac do Poznania...?prywatnie do gastr.z wynikami i miec spokoj bo kogo pytam to jest zdziwiony ze majac biopsje ona chce robic cos co jest wsumie zbyteczne i kosztowne!,
patrunia698
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy wiecie moze jak oznacza sie przecwciala,jakie maja symbole?chcialam sprawdzic z morfologi
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

jakie przeciwciała??
w morfologii nie masz żadnych przeciwciał tylko obraz krwinek.

w badaniu KRWI możesz mieć zlecone przeciwciała. wtedy zaczynają się na Ig
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Justyna1982 »

Przecież można zrobić badanie genetyczne co za problem? Wynik mówi owszem sam za siebie ale ... Genetyczne robi się z wymazu, jak ma się skierowanie nie płacisz, można być na diecie :) Co do mleka polecam zrobienie samemu bardzo szybko, prosto a przede wszystkim duuużo taniej :) Najgorsze początki powodzenia
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Badanie genetyczne KOSZTUJE. I to nie malo.
ODPOWIEDZ