Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
Re: Czy dodatnie IgA to objaw celiakii?
Dziś byłyśmy na badaniu dna oka, wszystko w porządku, widoczne, wady wzroku też nie ma. Teraz czekamy na rezonans.
-
- Forumowicz
Alvo czy ja miałam wszytskie badania z krwi, które by wykluczały wyspiaka?
Ta próba głodowa jest moim zdaniem nieco wątpliwa, bo ten peptyd C był dosyć wysoko, a druga sprawa cukier nie spadł poniżej 40. Warunkiem próby jest spadek cukru poniżej 40.
A co się dzieje? Spada ci znowu ten cukier? Zle się czujesz? To nie musi być wyspiak żaden i pewnie nie jest, ale musi być inna przyczyna tych spadków, a innych przyczyn raczej nie szukali.
A co się dzieje? Spada ci znowu ten cukier? Zle się czujesz? To nie musi być wyspiak żaden i pewnie nie jest, ale musi być inna przyczyna tych spadków, a innych przyczyn raczej nie szukali.
-
- Forumowicz
No tak, cukier nadal spada, mam dni fajne, a mam i katastrofalne takie jak dziś.
Kiedy mam siły jeżdzę rowerem dużo, jem częściej i kiszka. W czwartek mam wizytę u diabetologa, więc zobaczymy co ona powie.
W sumie wyspiak raczej nie, bo insulina mi spadała, więc ok.
A dlaczego na próbie cukier musi spaśc poniżej 40 ?
Mam jeszcze coś takiego, że musze spać przynajmniej 10 godzin by normalnie funkcjonować.
Kiedy mam siły jeżdzę rowerem dużo, jem częściej i kiszka. W czwartek mam wizytę u diabetologa, więc zobaczymy co ona powie.
Mam jeszcze coś takiego, że musze spać przynajmniej 10 godzin by normalnie funkcjonować.
Myślę, że to wyspiak racze nie jest, ale to,że akurat w danym momencie insulina spadała, nie wyklucza wyspiaka, bo działanie wyspiaka na tym polega, że on niekontrolowanie wyrzuca sobie insulinę kiedy mu się podoba, poza trzustką- dodatkowo. To oznacza, że jednego dnia może wyrzucać mało, a innego nagle wyrzucać znacznie więcej i objawy się nasilają.MagdalenaSzl pisze:No tak, cukier nadal spada, mam dni fajne, a mam i katastrofalne takie jak dziś.
Cukier musi spaść poniżej 40 przy próbie, inaczej próba jest nieważna.A spaść musi tak nisko, aby była pewność, że to nie wyspiak powoduje tak niski spadek. U ciebie nie było spełnione podstawowe kryterium testu, a dodatkowo peptyd C był wysoko dosyć, zbliżał się go granicy wyniku, który jest nieprawidłowy.Mnie powiedziono wyraźnie, sama pani o niczym nie decyduje. Jak się pani zle poczuje, to wzywa pani pielęgniarkę przyciskiem , przychodzi lekarz i podejmuje decyzje.Przerwanie próby z cukrem powyżej 40 oznacza , że próba nie jest ważna.
Powinni ci zbadać też wszystkie hormony przysadki, Ft3 i ft4 i TSH, kortyzol i ACTH rytmy dobowe.
-
- Forumowicz
Kortyzol wieczorny miałam badany i jest ok, wieczorny nieco za duży.
Kortyzol godz 18-259 mmol/L (n. 64-327)
ACTH ( tutaj musiałam przyjechać w poniedziałek raz jeszcze na pobranie krwi, bo wrocław niby zagubił moją krew) 19,96 pg/ml (n.7,20-63,30)
Kortyzol godz.8.00- 579 (n. 171-536)
Najgorzej jest z tym samopoczuciem, wiecznie zmęczona, ospała. Cukier teraz w ciagu dnia po 2 godzinach od pokarmu mam około 80.
Dziś jeżdziłam rowerem bo spałam 11 godzin i miałam siły.
A co mogę ja sama zrobić, jakie badania?
W czwartek idę do diabetologa, który mnie kierował do szpitala i może ona coś poradzi...
ACTH ( tutaj musiałam przyjechać w poniedziałek raz jeszcze na pobranie krwi, bo wrocław niby zagubił moją krew) 19,96 pg/ml (n.7,20-63,30)
Najgorzej jest z tym samopoczuciem, wiecznie zmęczona, ospała. Cukier teraz w ciagu dnia po 2 godzinach od pokarmu mam około 80.
Dziś jeżdziłam rowerem bo spałam 11 godzin i miałam siły.
A co mogę ja sama zrobić, jakie badania?
W czwartek idę do diabetologa, który mnie kierował do szpitala i może ona coś poradzi...
Kortyzol rano masz za wysoki. Pomiar ACTH po ruchu jest bez sensu. Nie bada się w ten sposób ani kortyzolu ani ACTH.MagdalenaSzl pisze:
.
Powinnaś mieć zrobione rytmy dobowe jednego i drugiego hormonu z tych samych pobrań krwi, inaczej nic nie widać z wyrywkowych pomiarów. Inna sprawa, że badanie to powinno być robione w czasie pobytu pacjenta w szpitalu, krew pobierana przy łóżku rano najlepiej: godzina od 6 rano do 18, drugi pomiar godzina 17 i trzeci pomiar godzina 23- przy każdym pobraniu bada się ACTH i kortyzol razem, bo kortyzol zależy od ACTH. Te badania , które masz,wyrywkowo, bez pomiaru ACTH przy tym kortyzolu, nic konkretnego nie mówi, zwłaszcza, że w jednym z tych pomiarów masz wynik za wysoko. Choćby z tej przyczyny należałoby zrobić dokładniejszą diagnostykę i nie na odwal się, tylko tak jak należy. To co masz to jakieś wyrywkowe pomiary na ślepo, bez ładu i składu.
A co masz napisane w wypisie? Że na podstawie próby głodowej wykluczono wyspiaka?
-
- Forumowicz
O wyspiaku ani słowa, jedynie diagnoza: hipoglikemia reaktywna. Powiedzieli, że nie ma guzów produkujących insuline.
Pewnie nie masz, choć test nie był do końca rzetelnie zrobiony, ale być może jest inna przyczyna spadku cukrów. Nie poszukali innych przyczyn.To jest mniej więcej tak jak z nerwicą. Zanim się stwierdzi nerwicę u kogoś, to trzeba zrobić gastroskopię i pobrać wycinki, bo może się okazać, że to celiakia, a nie nerwica. To samo jest i tutaj. Hipo reaktywna jest dopiero po wykluczeniu innych schorzeń powodujących spadki cukru.
-
- Forumowicz
To tylko czekać na jakiś mocny objaw spadku, bo tak to jestem na pozycji spalonej. Po prostu ciężko mi funkcjonować teraz, dni mi uciekają.
Wystarczy, że jest na czczo za nisko albo w nocy np.
-
- Forumowicz
Tak, ale skoro już byłam w szpitalu to mnie już nie wezmą, o to mi chodzi. A ja chciała bym normalnie funkcjonować.
Mam sobie po roku od szpitala zrobić krzywą, dopiero wtedy coś może (jeśli mi nie minie) zrobią.
Mam sobie po roku od szpitala zrobić krzywą, dopiero wtedy coś może (jeśli mi nie minie) zrobią.
Pochodź rano na czczo z kilka razy na badanie glukozy do labolatorium , może wyłapiesz niski pomiar. Na glukometrze to zleją, ale na papierze z laba nie będą mogli zlać. Jeśli wyłapiesz ze dwa razy coś takiego, to będą musieli przyjąć cię kolejny raz na dokładniejsze badania.
-
- Forumowicz
No witam, jestem już po wizycie u diabetologa- za rok mam sobie powtórzyc krzywą cukrową. Kazała mi jeść chleb biały i makarony głównie
więc zaczęła się dyskusja, bo jak ja qwa za przeproszeniem mam schudnąć na takim gooownie. No to mam jeść to co w szpitalu, toż to mnie tam głodzili, powiadam. Więc powiedziała, że musi być inna przyczyna, ale nie wie jaka
Mam jeść 6 razy dziennie, ale nie słodycze no tylko węglowodany złozone. Lekarz parodia

Mam jeść 6 razy dziennie, ale nie słodycze no tylko węglowodany złozone. Lekarz parodia
opadło mi wszystko..
diabetolog? białe pieczywo i makarony? krzywa cukrowa za rok?
dobre, że masz glukometr i własny rozum. jedzenie 6 razy dziennie - no nie wiem..
diabetolog? białe pieczywo i makarony? krzywa cukrowa za rok?
dobre, że masz glukometr i własny rozum. jedzenie 6 razy dziennie - no nie wiem..