Objawy celiakii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Lubomir
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Objawy celiakii

Post autor: Lubomir »

TSH za wysokie jak na mój wiek - mężczyzna 29l. 1.9m/85kg. Moje objawy to osłabienie i kompletny brak energii. Objawy ze strony układu pokarmowego zaostrzyły się. Mam łysienie plackowate na brodzie - tak dla przypomnienia jakby ktoś nie czytał od początku wątku. Sarkoidozę u mojej mamy zdiagnozowano jako zmiany skórne i obrzęk kostek i dolegliwości płucne. Początkowo myśleli, że to RZS. Podobno sarkoidoza lubi się z celiakią. U mnie jeszcze trochę i rozwinie się na pewno niedoczynność, objawy już są tylko do c*** nikt mnie poważnie nie traktuje :/ . W tym wieku powinienem tryskać energią i chęcią do działania a jestem niemrawy z permanentnym bólem głowy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Trzeba poszukać dobrego endokrynologa, który zna się na rzeczy. TSH za wysokie jak na 29 lat + objawy. Rodzinę i Ciebie toczą choroby z autoagresji, to jest mocny argument na dzień dobry.
Lubomir
Nowicjusz
Nowicjusz

Znaleźć dobrego endo może i można ale żaden z nich nie uzna raczej TSH i FT4 mieszczących się w granicach normy laboratoryjnej za chorobę. Słyszałem o nowych wytycznych odnośnie TSH ale nasi lekarze są raczej ignorantami. Ci bardziej zachowawczy będą kazać mi obserwować i czekać na rozwój wydarzeń a to nie wnosi dla mnie nic nowego. Na razie czekam w kolejce do gastro.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

to prawda, ale jest szansa, że znajdzie się ogarnięty endo. skąd jesteś? poszukałabym w internecie po opiniach. SĄ w naszym kraju endokrynolodzy, którzy odnoszą się do nowych norm.
Lubomir
Nowicjusz
Nowicjusz

Zobaczymy co da się znaleźć. Mieszkam w mieście, w którego centrum znajduje się wielka betonowa **** albo "uszy zająca" jak kto woli:-). Byłem u jednego endo kiedyś ale kobieta powiedziała, że jej pacjentem na pewno nie będę - wtedy miałem prawidłowe TSH ale małą tarczycę.
anulka71
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: anulka71 »

Lubomir, przeczytałam wszystkie Twoje posty. Jak nic masz niedoczynnośc tarczycy, bardzo prawdopodobne że również hashimoto ( mimo braku przeciwciał, bo masz małą tarczycę, czyli coś ci ją " zjada" ), powinieneś koniecznie rozpocząć suplementację tyroksyną, objawy powinny minąć.
Zrób sobie test

http://www.chorobytarczycy.eu/test#0

wydrukuj, i znajdz dobrego endo. Poszperaj w necie, ludzie polecają różnych lekarzy, napewno coś znajdziesz.

Ja mam niedoczynnośc, przed braniem euthyroxu też byłam mega zmęczona, miałam kołatania serca i .... różne jazdy, długa lista.
Jest lepiej.
ODPOWIEDZ