proszę o interpretacje wyników
Moderator: Moderatorzy
proszę o interpretacje wyników
Ponieważ od dłuższego czasu miałam problemy z układem pokarmowym i nic nie pomagało ktoś podpowiedział mi że może to celiakia. Dostałam od mojego lekarza rodzinnego skierowanie na gastroskopie z pobraniem wycinków. Niestety musiałam czekać na to badanie ponad trzy miesiące i w tym czasie byłam na diecie bezglutenowej ponieważ nikt nie poinformował mnie że to może przeszkodzić w prawidłowym rozpoznaniu choroby. Dostałam wyniki ale nie wiele z nich rozumiem oto one: rozpoznanie kliniczne: sprue nostra , rozpoznanie: Kosmki o prawidłowej długości bez cech znamiennej limfocytozy, w blaszce właściwej cechy przekrwienia i niewielki przewlekłe nacieki zapalne. Wiem że muszę udać się z tymi wynikami do specjalisty ale ponieważ chwilowo nie mam takiej możliwości proszę o pomoc tutaj i z góry dziękuję za każdą odpowiedź 

Re: proszę o interpretacje wyników
Szkoda, że wcześniej nikt cię nie uprzedził, żebyś nie przechodziła na dietę. Ani, że tu wcześniej nie trafiłaś, bo na stronie też jest taka informacja.
Z drugiej strony , to nie ma o czym mówić, bo czasu się nie cofnie.
Ja tu jestem nowa, więc nie wiem czy mogę Ci pomóc. Wyniki chyba nie są typowe dla celiakii. Kosmki wydają się być w całkiem niezłym stanie.Ale jest informacja o stanie zapalnym, więc coś się tam działo. Trzymiesięczna dieta to dość długo, więc możliwe, że kosmki nie były bardzo zniszczone i udało im się zregenerować. Nie chcę Ci za bardzo mieszać, jak już wspominałam jestem nowa i nie mam doświadczenia. Na pewno ktoś z forum się do Ciebie odezwie i spróbuje pomóc.Trochę czytałam na ten temat, ale to jeszcze zbyt mało. Sama o celiakii dowiedziałam się niedawno. Miesiąc temu wstępnie diagnoza została potwierdzona na podstawie przeciwciał i dodatniej genetyki. A ostatecznie kilka dni temu po odebraniu wyników badania histopatologicznego.
Tylko, że u mnie jelito jest łyse (całkowity zanik kosmków).
Nie miałaś innych badań w tym kierunku? Zgadzają się objawy? Jak czułaś się na diecie? A jak morfologia i biochemia? Miałaś coś robione?
(Tylko, że ja mimo złego stanu jelita, mam prawie wszystkie badania z krwi w normie. Więc jak widzisz to nie takie proste.)
Powodzenia
Z drugiej strony , to nie ma o czym mówić, bo czasu się nie cofnie.
Ja tu jestem nowa, więc nie wiem czy mogę Ci pomóc. Wyniki chyba nie są typowe dla celiakii. Kosmki wydają się być w całkiem niezłym stanie.Ale jest informacja o stanie zapalnym, więc coś się tam działo. Trzymiesięczna dieta to dość długo, więc możliwe, że kosmki nie były bardzo zniszczone i udało im się zregenerować. Nie chcę Ci za bardzo mieszać, jak już wspominałam jestem nowa i nie mam doświadczenia. Na pewno ktoś z forum się do Ciebie odezwie i spróbuje pomóc.Trochę czytałam na ten temat, ale to jeszcze zbyt mało. Sama o celiakii dowiedziałam się niedawno. Miesiąc temu wstępnie diagnoza została potwierdzona na podstawie przeciwciał i dodatniej genetyki. A ostatecznie kilka dni temu po odebraniu wyników badania histopatologicznego.
Tylko, że u mnie jelito jest łyse (całkowity zanik kosmków).
Nie miałaś innych badań w tym kierunku? Zgadzają się objawy? Jak czułaś się na diecie? A jak morfologia i biochemia? Miałaś coś robione?
(Tylko, że ja mimo złego stanu jelita, mam prawie wszystkie badania z krwi w normie. Więc jak widzisz to nie takie proste.)
Powodzenia

dziękuję k.ch-t
badania krwi miałam robione dość dawno i niestety nie mam ich przy sobie ale z tego co pamiętam to miałam na pewno zresztą jak prawie zawsze obniżoną hemoglobinę i ogólnie nie były to jakieś rewelacyjne wyniki. Z gastroskopii dowiedziałam się również że mam przepuklinę rozworu przełykowego. Na diecie czuję się zdecydowanie lepiej niż przed ponieważ nie odczuwam już tak silnych bólów brzucha i biegunki zdarzają się rzadko co przed dietą było najgorsze. Między innymi przez długotrwałe biegunki trafiłam do szpitala w stanie dość mocnego odwodnienia na początku wszyscy podejrzewali jakieś wirusowe zapalenie ale kuracja antybiotykami była mało skuteczna i jak tylko przestawałam je brać bóle brzucha i biegunki wracały dopiero po przejściu na dietę wszystko się ustabilizowało. Nie wiem tylko czy to zasługa diety czy przypadek. Najbardziej interesuje mnie co oznacza ta podejrzewam łacińska nazwa : sprue nostra?

tak jak napisała koleżanka, 3 miesiące na diecie to długo, bardzo prawdopodobne, że kosmki dlatego wyglądają dobrze. ale sprue nostra to prawie na pewno choroba trzewna- celiakia.
Obniżona hemoglobina to być może anemia od celiakii, znaczna poprawa zdrowia i samopoczucia również jest tu dużym wyznacznikiem.
w rodzinie są jakieś choroby?
co masz w wypisach z tych szpitali? jakie tam masz wyniki krwi?
Obniżona hemoglobina to być może anemia od celiakii, znaczna poprawa zdrowia i samopoczucia również jest tu dużym wyznacznikiem.
w rodzinie są jakieś choroby?
co masz w wypisach z tych szpitali? jakie tam masz wyniki krwi?
niestety wypis z szpitala został w domu i póki co nie mam do niego dostępu niestety. W szpitalu miałam robioną również kolonoskopie w celu wykluczenia wrzodziejącego zapalenia jelit i również miałam pobierane wycinki do badań ale na szczęście te podejrzenia się nie potwierdziły. Badanie wykazało zmiany w obrębie błony śluzowej z tego co mi później tłumaczyła pani doktor miałam bardzo zniszczoną śluzówkę przez te długotrwałe biegunki jednak nie umiała powiedzieć mi z jakiego powodu je miałam. Dodam że w trakcie pobytu w szpitalu test na krew utajoną u kale wyszedł pozytywny. O dziwo nie mam w rodzinie nikogo ze zdiagnozowaną celiakią, jednak nikt wcześniej nie miał robionych badań w tym kierunku. Jedyna poważna choroba w mojej rodzinie to padaczka u mojego młodszego brata.
i co na tą krew utajona lekarz? powtarzałaś potem to badanie? zrobiłabym to, kilkukrotnie, bo za 1 razem mozna nie trafić.
z wynikiem biopsji i wynikami ze szpitala musisz sie zgłosić do gastrologa, ale to wiesz.
masz jakieś alergie? badałaś się kiedyś pod tym kątem?
z wynikiem biopsji i wynikami ze szpitala musisz sie zgłosić do gastrologa, ale to wiesz.
masz jakieś alergie? badałaś się kiedyś pod tym kątem?
Padaczka może być jednym z objawów celiakii skąpoobjawowej. Poczytaj o tym http://www.celiakia.pl/objawy/ .
Co nie znaczy, że tak w rzeczywistości musi być. Co do celiakii, to u mnie też nikt nie miał zdiagnozowanej celiakii. Z tym, że mama ma inną chorobę autoimmunologiczną.
Podejrzewam, że moja siostra może też mieć celiakię, bo jest strasznie chuda. Ma podwyższony cholesterol, wzdęcia, problemy skórne.
Objawy mogą być różne. Ja bym polecała zbadać najpierw przeciwciała np. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG). Ale u Ciebie to odpada, bo jesteś na diecie. Przeciwciała zanikają na diecie.
Co do nurtującej cię nazwy łacińskiej - może zapytaj lekarza pierwszego kontaktu. Wydaje mi się, że powinien Ci odpowiedzieć na to pytanie. Pewności nie mam.
Szkoda, ze nie masz wyników innych badań. Krew utajona- wygląda nieciekawie. A kiedy masz wizytę u gastrologa?
Co nie znaczy, że tak w rzeczywistości musi być. Co do celiakii, to u mnie też nikt nie miał zdiagnozowanej celiakii. Z tym, że mama ma inną chorobę autoimmunologiczną.
Podejrzewam, że moja siostra może też mieć celiakię, bo jest strasznie chuda. Ma podwyższony cholesterol, wzdęcia, problemy skórne.
Objawy mogą być różne. Ja bym polecała zbadać najpierw przeciwciała np. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG). Ale u Ciebie to odpada, bo jesteś na diecie. Przeciwciała zanikają na diecie.
Co do nurtującej cię nazwy łacińskiej - może zapytaj lekarza pierwszego kontaktu. Wydaje mi się, że powinien Ci odpowiedzieć na to pytanie. Pewności nie mam.
Szkoda, ze nie masz wyników innych badań. Krew utajona- wygląda nieciekawie. A kiedy masz wizytę u gastrologa?
na wizytę u gastrologa jeszcze nie zdążyłam się umówić ponieważ dopiero dzisiaj odebrałam wyniki ale na pewno umówię się jak najszybciej. U mnie w rodzinie wszyscy bracia są bardzo szczupli i wysocy ale to raczej sprawa genów, tylko ja i moja starsza siostra wyglądamy nieco pełniej
a co do krwi w kale to w kolejnym badaniu po jakimś czasie już jej nie było. Nie mam również stwierdzonych żadnych alergii ale zastanawiam się nad zrobieniem badań ponieważ mam notoryczny katar zwłaszcza na wiosnę, i przed przejściem na dietę po posiłkach często miałam czerwone plamy na dekolcie ale teraz tego nie zauważam. Ponieważ studiuję (mam dopiero albo aż 22 lata:) ) nie mam czasu w tym momencie na bieganie po lekarzach, wiem że zdrowie jest najważniejsze ale postanowiłam zaczekać z robieniem badań na alergie bo póki co chce zająć się wyjaśnieniem sprawy bólów brzucha. Oprócz tego jak bym nie miała dość problemów ostatnio u okulisty pierwszy raz miałam robione badanie dna oka ( mam wadę wzroku ale niewielką), w badaniu pani doktor zauważyła jednak zmiany. Miałam już zrobione usg oka i teraz czekam na rezonans magnetyczny ale prawdopodobnie, przynajmniej tak twierdzi okulista jest to wada wrodzona. Tak więc jak zdrowie się sypie to wszystko na raz
Dziękuję wszystkim za udzielone mi rady